Blogging, Știri & Trends
Ieri am pedalat la Joia Bicicletelor
Ieri am pedalat la Joia Bicicletelor

Ieri am pedalat la Joia Bicicletelor

În orașul Constanța, în fiecare zi de Joi, cei de la Ciclism Constanța organizează evenimentul Joia Bicicletelor,  fiind o adunare cu biciclete cu câțiva profesioniști și cu mulți amatori sau cunoscători ce cutreieră străzile orașului.
Dacă tot sunt membru oficial Sanasport, am zis să amestec cocktail-ul de mișcare și cu o prezență la un asemenea eveniment. Am zis eu „ieri” dar de fapt scrisesem „azi” căci s-a terminat evenimentul de curând. Azi eram odihnit, aveam o dorință veche de a participa la o astfel de adunare…mixul era perfect! Am ajuns pe la 19:20 la Casa de Cultură, locul unde se adună toți. Eram peste 100 de persoane ce așteptam startul. Am făcut o poză de grup și am luat-o ușor ușor spre destinația pe care eu n-o cunoșteam.
Destinația s-a dovedit a fi CDC – Kaufland – Bdul IC Brătianu spre Cora – CET – Doraly Mall – Șoseaua Mangaliei și întoarcere la giratoriul din apropierea Metro 1 – FAR – Gară – CDC iar – Dacia – City Park Mall – Delfinariu – Bdul Mamaia spre Capitol – Bdul Tomis pe lângă Sala Sporturilor – Primărie – fosta Agenție de voiaj CFR. A fost o nebunie de traseu dar mi-a plăcut mult că a durat atât.
Înainte să concluzionez cu bune, spun și de rele. Mulți nu cunosc Legislația Rutieră iar într-un grup așa mare…dacă unul greșește…greșesc mai mulți după el. Chiar și eu am trecut prin giratoriu în timp ce o mașină ne aștepta oprită acolo. Nu era deloc bine dar făceam mai rău dacă eu mă opream și încă doi trei iar alții treceau. Așa că…mulți șoferi au avut mare răbdare cu noi. Câțiva ne-au claxonat, pe mulți i-am blocat în loc, chiar și autobuzul nu trecea de noi. Mulți au obiceiul prost de a depăși și pe stânga și pe dreapta și de a pune în dificultate mașinile ce au un traseu normal. Prima oară s-a greșit pe lângă Emag la giratoriu, căci nu s-a dat prioritate. Apoi un autobuz la Kaufland nu prea avea loc de noi. La anumite semafoare, mulți bicicliști stăteau pe banda de Dreapta deși mergeau Înainte. La trecerile de pietoni nu prea oprea nimeni. Dacă nu mă înșel, mulți au forțat și roșul rău de tot. Giratoriile iar au făcut probleme pentru mulți, banda de dreapta iar ocupată ba chiar pe anumite porțiuni, unii circulau pe două benzi în loc de una. Dacă tot suntem bicicliști, ar trebui să ne comportăm normal în trafic, nu cum făceau unii să depășească alte biciclete trecând peste linia continuă. Mașină…Bicicletă…trebuie să respectăm aceleași reguli! Supraveghetorii noștri căutau să ne dirijeze bine dar e greu să faci asta cu zeci de oameni de toate categoriile. Însă…erau ascultați bine. Pe Bdul Mamaia aveam o mașină de Poliție lângă noi și a văzut că am ocupat banda de dreapta aiurea dar…cei din interior n-au zis nimic. 
Hai să zic de bine acum! Mulți oameni stăteau adunați pe margine și priveau bicicliștii. Deci…chiar nu m-am mai simțit așa zâmbăreț în ultimul timp la un eveniment de grup! Mă uitam la o șoferiță și zâmbea…am zâmbit și eu și mai tare! Nu prea ne-au claxonat așa mulți sau nu prea ne-au certat așa mulți, majoritatea ne încurajau…de pe stradă, din mașini…din autobuz. Câțiva ne întrebau ce se întâmplă și le explicam rapid evenimentul. Și cât de frumos e evenimentul! O plimbare de genul te dă gata! Eu unul m-am simțit superb în grup și am obosit puțin doar pe Bdul Mamaia. Pe Bdul 1 Decembrie 1918 a dat de mine Bebe aka o fată din Sanasport și mi-a făcut o poză. Mă vedeți tăgguit pe Fb. Am încercat să nu fac pe nebunul, cu scheme și altele, dar uneori nu m-am abținut să nu zbor pe stradă și să fac „jaloane”. Cu toate astea, eram cam în urmă. O fată roșcată cu un i’Velo mă întrecuse bine de tot și căutam s-o păstrez ca reper. Alții stăteau la discuții, un altul avea party bike căci avea muzică pe acolo iar un tip avea biclă fără șa și tot țopăia de colo colo. Ne-am distrat ce mai!…
Din Sanasport am recunoscut 3 persoane cu bicle, apoi am mai văzut una cunoscută din vedere, una din trecut dintr-o gașcă anume și unul de la facultate. Ba chiar, când am ajuns la sfârșitul destinației, am recunoscut un ospătar ce îmi era vecin cândva. Acesta lucrează la restaurantul „Agenția de Voiaj”. Am aflat și eu că fosta Agenție CFR e acum restaurant. Acolo cică se adună toți bicicliștii în fiecare zi de Joi și fac ceva consumație. Am stat acolo la două beri, la discuții iar apoi am ajuns acasă pe la ora 23:00. Deci durează ceva o astfel de ieșire dar cu atât mai bine, căci tare minunat te mai simți după! 
Mi-ar plăcea să continue bine evenimentul, mai ales că văd efectul pozitiv: în alte zile din săptămână, ies din ce în ce mai mulți cu bicicletele în grup. Sper să nu mai greșească mulți atât și sper de asemenea să fie mai cu bun simț alții, să nu se mai ia de șoferi…mai ales când noi suntem ăia care greșim în general. Un biciclist a strigat la Polițiști că a oprit în dreptul liniei continue sau ceva de genul. Polițiștii aveau linia discontinuă pe sensul lor și așteptau un moment liber să facă o întoarcere regulamentară. Mi-era mie rușine de rușinea biciclistului…rușinea ce trebuia s-o aibă. În organizare aș schimba câteva lucruri. Părerea mea… Aș împărți bicicliști pe grupe dar ca număr nu ca performanță și nu i-aș mai grăbi atât. Ca să putem rămâne împreună, ar trebui să ne oprim la anumite distanțe cum am văzut că se face deja. Astfel Rândul 1 să zicem, ar fi primul dar ar opri eventual, în timp ce vine și Rândul 2. Rândul 3 n-ar fi probabil prea în spate, iar dacă da…atunci ar circula în alt ritm. De asemenea, ar ajuta cândva un curs de Legislație Rutieră prezentat cumva pentru toți. Per total, a fost un eveniment superb ce a plăcut nu doar participanților dar și celor de pe margine ce vedeau mulțimea de bicicliști. Ne vedem și cu altă ocazie! Mi-a făcut plăcere!
Câteva poze nu tocmai superbe făcute de mine, le găsiți pe contul meu de Facebook, aici.
Le puteți downloada de pe Dropbox, aici sau de pe WeTransfer, aici. Restul de poze o să le găsim probabil pe pagina Fb a evenimentului.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *