Blogging, Știri & Trends
În orașul Constanța poți plăti la RADET chiar dacă nu ești abonat !
În orașul Constanța poți plăti la RADET chiar dacă nu ești abonat !

În orașul Constanța poți plăti la RADET chiar dacă nu ești abonat !

incalzire apartamente in constantaCum Doamne nu mă ierta ba chiar trăsnește-mă dacă mă înșel, să fii inginerul Niculae Stan (și Bran), vicepreședintele al Uniunii Asociației de Proprietari și să debitezi cu presiunea apei din țevi atâtea prostii?

Potrivit Cuget Liber, sus-menționatul cu Mențiune la materia Logică, spune următoarele despre problema unor locatari care se debranșează de la RADET, dar încă sunt obligați de Asociația de Locatari să plătească pentru restul scării în care locuiesc:

Niciun proprietar nu este scutit de plata cheltuielilor aferente părţilor comune chiar dacă o abandonează.

Doar fraza asta mă face să mă întreb cum de n-a murit acest om până acum dând cu capul de un stâlp de pe stradă sau cum de reprezintă el Proprietarii. Înțeleg că un bloc de apartamente este un tot-unitar în care ar da bine să existe același tip de instalație termică, însă dacă s-a inventat o metodă mai bună, eu n-am dreptul să aplic la ea? Adică îmi păstrez becul lui Edison în favoarea noului bec economic? Îmi păstrez televizorul lu’ bunica în favoarea noului LCD sau LED, de asemenea economic? Așa s-ar petrece în orașul Constanța dacă vreun mare mogul ar fi avut și acum fabrică de becuri cu incandescență sau fabrică de televizoare cu tub catodic. E incredibil! Explicația continuă:

[…]această obligaţie subzistă şi dacă au fost îndepărtate coloanele de încălzire şi debranşate total corpurile de încălzire din părţile comune, deoarece au mai rămas conductele din subsol, care, deşi izolate, permit totuşi transferul de căldură. Astfel, atâta timp cât în condominiu mai există locatari conectaţi la sistemul centralizat de încălzire, iar ţevile de alimentare cu energie termică există şi funcţionează (chiar dacă numai pentru un singur apartament din imobil), toţi proprietarii sunt obligaţi să contribuie la cheltuielile cu consumurile, în funcţie de cota-parte indiviză de proprietate.

Spunea un comentator zevzec că doar având termopane în casă și țeviile verticale, e de ajuns ca să-ți creeze un ambient călduros, deci…ești bun de plată. Mă, dă-o naibii! Ia să-mi duc eu atunci caloriferele la fier vechi și să mă bucur doar de țevi! Deci cu alte cuvinte, dacă 18 locatari din 19 au gaz iar ultimul are RADET, toți 18 trebuie să plătească RADET-ul, căci așa spune Art. 32, alin. 3 din H.G. nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Acest alineat spune:

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Bine bine, una e Cota Parte (plata lunară a administratorului, gunoiul, impozit lunar, femeie de serviciu, taxa pentru lift dacă e cazul, șamd) alta e serviciul de furnizare a energiei termice RADET. Băi Stan, n-ai vrea să-ți plătesc și RDS-ul? Nu știu dacă articolul și alineatul fac referire inclusiv la calorifere însă dacă așa stă treaba, e numai bun de abrogat!

„Mută-te mă la casă dacă nu-ți convine la bloc!” spune românul abuziv care de fapt ar fi și el deranjat atunci când are EL o problemă. Nu e decentă vorba asta și nici acceptată. Repet, dacă s-a inventat ceva mai bun, aplicabil unui apartament, cum să nu cauți să profiți de asta? E vina mea ca proprietar de bloc sau ca ființă umană că RADET sau alții nu știu să-și managerieze sistemul tehnic? E un serviciu, cu un contract și uite că poate vreau să renunț la el în favoarea altuia. Zicea alt comentator acolo că e o Concurență și trebuie respectată. Păi nu-i adevărat? Cum mai avem noi acces la produse sau servicii diferite când piața este sufocată de legi sau de oameni abuzivi ce ne recomandă forțat un singur producător sau distribuitor?

Trebuie neapărat să se schimbe aceste practici în Constanța căci o să rămână doar cu bătrâni și cu oameni proști, acest oraș în drum spre comună și apoi sat. O să ajungem ca în poza din articol, să ne încălzim la foc de tabără, numai ca să scăpăm de toate regiile astea autonome eronate. Sau, mai realist, cum deja se întâmplă, o să se mute lumea înapoi în mediul rural și o să devenim cu toți agricultori, lucru ce în prezent nu pare o soluție rea având în vedere un asemenea Guvern și asemenea Conduceri lacome și nemiloase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *