Blogging, Știri & Trends
Istoria se repeta, omul e limitat
Istoria se repeta, omul e limitat

Istoria se repeta, omul e limitat

Ma uit cu surprindere pe zi ce trece la cat de aiuriti sunt oamenii si la cat de detasati de realitate sunt ei, insa ma surprind cel mai tare cand imi dau seama ca si eu am tot fost cam la fel de aiurit si risc sa mai fiu in continuare.
Vedem in fiecare zi stiri despre rata crescatoare a violentelor, rata crescatoare a furturilor comise de tineri sub 18 ani sau rata crescatoare a atacurilor teroriste. Daca v-as zice ca exact asta gandeau si oamenii nascuti acum 50 de ani? Da da, terorism, furturi comise de pustani, toata lista stirilor gasite pe site-uri si ziare.
Analizati-va propria furie vizavi de Lume apoi dati-va seama ca ati avut-o nu de la 8 ani sau nu de la 15 ani sau nu de la 20, ci de mai incolo, de cand ati crescut si ati fost obligati cumva sa intrati mai serios in Societate. In 2001, cand turnurile gemene din New York au fost atacate nu m-am enervat prea tare, eram mai mult curios si entuziasmat de ceva nou pentru mine. Dupa multi ani, pe aceeasi tema, am inceput sa dezbat mai serios si sa ma enervez si sa blamez. Practic, asa patesc toate generatiile. Au impresia ca ceva e nou si cu atat mai socant, insa lucrurile sunt vechi de tot, ne ia noua mult timp sa descoperim individual aceste lucruri.
„Când sărăcia și moartea sunt omniprezente, viața este de neprețuit”
Ar trebui sa privim mai atent, proverbe precum „Nu-i nimic nou sub Soare”. Hai sa va citesc un text tradus, scris acum 26 de ani de catre jurnalistul parizian, Claude Julien:
Cultul violenței, al banului, al îmbogățirii prin orice mijloc impregnează tot mai puternic societatea noastră. Formele de delincvență evoluează odată cu mutațiile din cadrul societății. Proliferarea furtului, a înșelăciunii, a excrocheriei este un produs direct al modului de existență actual.
Deci nu, n-a fost o epifanie contemporana a nu stiu carui invitat a nu stiu carei emisiuni a postului de televiziune Realitatea Tv, ci o constatare obiectiva a timpurilor de atunci, constatare care desigur, este repetata de Claude Julien cum a fost repetata in cuvinte ce probabil erau asemanatoare de catre un alt personaj acum 100 de ani, acum 200 de ani, acum 500 de ani si cu dovezi clare ca si acum 2000 de ani. Nu este exagerare, aduceti-va aminte ca poetul Ovidius ajungea in zona ce acum este Constanta prin anul 8, deci aveam si atunci arta, economie si probleme politice. Ba chiar, cu aproximativ 400 de ani inainte de acest eveniment, celebrul Socrate spunea despre copii, exact ce ar zice nea’ Popescu, profu’ de mate din anul 2012:
Copii din ziua de azi iubesc luxul, le lipsesc manierele, poartă dispreț pentru autorități; nu respectă bătrânii și adoră să stea la discuții mărunte în timpul educației. Copii sunt astăzi niște tirani, nu servitorii propriului cămin. Ei nu se mai ridică atunci când bătrânii intră în cameră. Își contrazic părinții, discută în van în fața musafirilor, înfulecă doar dulciuri la masă, stau picior peste picior și își terorizează profesorii.
Asta, repet, a fost spusa de un om care a trait acum 2411 ani. Iar noi, in viata noastra noua, inca ne uimim de stirile din ziare. Ba chiar acelasi Socrate a spus echivalentul vorbei: Tot ce stiu este ca nu stiu nimic.
Oare v-ati gandit ca din acest motiv auzim voci care spun ca viata nu are un sens si ca de fapt noi ar trebui sa-i dam unul? Avand in vedere trasatura noastra istorico-social amnezica, consider ca ar fi cea mai buna solutie pentru fiecare din noi.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *