Intr-un numar special al revistei Marina Română, exista un articol scris de Comandor dr. Marian Moşneagu, persoana din cadrul Serviciului Istoric al Armatei. O sa reproduc cateva fragmente din articolul sau.
„La 15 august 1902 s-a serbat oficial la Constanţa patronul Marinei – Sfânta Maria Mare, la bordul crucişătorului Elisabeta. Ceremonialul militar şi religios de dimineaţă a fost urmat de regate, jocuri marinăreşti şi o serată veneţiană, organizate cu concursul Primăriei.
An de an, manifestările au evoluat ca amploare şi spectaculozitate, ele fiind susţinute, în special în perioada interbelică, de Liga Navală Română şi Asociaţia Marinarilor Civili „Regina Elisabeta”.
În anul 1938, datorită decesului Reginei Maria a România, la 18 iulie, Ziua Marinei a fost serbată la 8 septembrie – Sfânta Maria Mică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ziua Marinei s-a serbat într-un cadru sobru, de reculegere şi preamărire a eroilor marinari. Manifestările organizate în perioada 1948 – 1953 au fost subminate de opţiunea autorităţilor de a serba Ziua Flotei Maritime a U.R.S.S. Prin Decretul Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953, s-a instituit Ziua Marinei Militare a Republicii Populare Române, care s-a serbat, începând cu anul 1954, în prima duminică a lunii august, ca sărbătoare militară şi populară, până în anul 1989. Din anii ’60, Ziua Marinei a fost intens politizată, manifestările fiind coordonate de organele de partid şi având un pronunţat caracter propagandistic. Din anul 1970, ea a constituit punctul culminant al Serbărilor Mării. În anul 1990, s-a revenit la tradiţia serbării Zilei Marinei Române la 15 august, sărbătoarea fiind cunoscută, din anul 1999, şi ca Ziua Marinei şi a Lucrătorului Portuar.
De-a lungul anilor, Ziua Marinei a fost onorată de regele Carol al II-lea şi Mihai I, preşedinţii Gheorghe Gheroghiu-Dej, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băse, precum şi de echipajele unor nave militare străine aflate în portul Constanţa.
[…]
SĂRBĂTOARE CENTENARĂ
În urmă cu mai bine de un secol, prin adresa cu nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constanţei, din dorinţa de a atrage cât mai mulţi turişti pe litoral, s-a adresat primarilor localităţilor reşedinţe de judeţ din toată ţara, atenţionându-i asupra semnificaţiei acestei sărbători: „Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regate, alergări, serate veneţiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauţilor şi altele.”
Astfel, la 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcată la bordul crucişătorului Elisabeta printr-un Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război, Dimitrie A. Sturdza, urmat, în după-amiaza şi seara aceleiaşi zile, de un banchet şi serbarea marinărească propriu-zisă, dată în folosul Palatului Invalizilor. Un an mai târziu, la regate au participat şi barcile vasului de război rus Pseuzuape, aflat în vizită în portul Constanţa.
De la un an la altul, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii.
[…] „
Cam atat, restul articolului vi-l pun la dispozitie prin intermediul catorva poze din revista sus-mentionata. De asemenea, acestea pot fi downloadate de aici.