Blogging, Știri & Trends
La mulţi ani, Ecaterina Teodoroiu !
La mulţi ani, Ecaterina Teodoroiu !

La mulţi ani, Ecaterina Teodoroiu !

În afară de prietenii de pe Facebook, în afară de arhicunoscuţii Eminescu sau Molière sau mai puţin importanţii Pitbull şi Skrillex, azi mai sărbătorim câteva nume vechi. Un astfel de nume este cel al Ecaterinei Teodoroiu, soldat ajuns sublocotenent în perioada Primului Război Mondial. Nu am anumite detalii speciale despre ea, aşa că o să vă traduc şi o să vă construiesc un articol bazându-mă pe informaţiile Wikipedia (website ce a apărut în anul 2001 tot pe data de 15 Ianuarie).
Ecaterina (sau Cătălina) Teodoroiu s-a născut în anul 1894 în satul Vădeni din Târgu Jiu. A studiat în Vădeni însă a absolvit de asemenea Şcoala de Fete din Bucureşti, devenind ulterior Profesoară. România intrase în Primul Război Mondial la data de 27 August 1916. În luna Octombrie a aceluiaşi an, Ecaterina nu a stat pe gânduri şi a ales să se înroleze în armată pe post de ajutor medical. Fiind impresionată de patriotismul celor răniţi şi marcată de moartea fratelui ei Nicolae (Sergent în Armata Română), a decis să opteze pentru funcţia de soldat de primă linie, un lucru nemaivăzut pentru o femeie în acele vremuri. A devenit în scurt timp un simbol şi un combatant vrednic. A fost prinsă de inamici şi reţinută ca prizonier dar a scăpat, ucigând doi sau trei soldaţi germani. În luna Noiembrie a fost rănită şi spitalizată dar la scurt timp s-a întors pe front, fiind ridicată în gradul de Sublocotenent, acordându-i-se comanda asupra unui pluton de 25 de oameni. Pentru curajul ei, a primit Medalia Virtutea Militară.
Decesul ei a avut loc pe 3 Septembrie 1917 (la 23 de ani), în timpul Luptei de la Mărăşeşti, unde a primit o lovitură în piept din partea focului de mitralieră a inamicilor germani. Conform spuselor martorilor, ultimele ei cuvinte au fost: Înainte, soldaţi! Încă sunt alături de voi!
A fost înmormântată în Târgu Jiu iar în onoarea ei, sculptorul Dumitru Măţăoanu a ridicat o statuie în Slatina, la data de 31 Mai 1925. De asemenea şi sculptorul Miliţa Petraşcu i-a dedicat o sculptură în anul 1936.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *