Azi-noapte, am ieșit prin oraș cu ddumi, Calavera și cu doi turiști clujeni. Faza e că eu am experiența mea cu istoria orașului și cu explorările făcute aici, ddumi a fost cel cu care am ieșit de multe ori la explorat și știe și el bine multe lucruri din oraș iar Calavera aka Tibi, ce este și membru SSC ca mine, este de asemenea foarte informat. Așadar…ne completam în informații unul pe celălalt în timp ce prietenii noștri clujeni căutau să înregistreze aceste informații de la fiecare.
Eu și ddumi suntem prieteni din facultate, de acum 7 ani. A dispărut din oraș acum ceva timp dar a revenit de curând pentru puțină Vară constănțeană așa că am zis să ne mai vedem și să mai bârfim și noi una alta și să mai punem țara la cale. Era probabil ora 21:00 când ne-am adunat cu tot grupul și am luat-o pe jos din zona Poarta 2 spre Cazino. Explicam pe rând cu toții toate locurile și clădirile posibile până acolo. Eu spuneam ceva de Termele Romane, ddumi ceva despre Muzeul de Istorie iar Tibi arăta către port și Gara Maritimă. Ajunsi la Vraja Mării le-am povestit turiștilor noștri că pe acel loc se putea vedea cândva un patinoar (lucru relevat și de o poză pe geamul clădirii noi Cin-Cin). Despre Cazino am tot vorbit diverse lucruri, apoi analizam faleza. Este mai aranjată. Au apărut câteva foișoare din lemn și de asemenea se fac pregătiri pentru tribuna destinată Zilei Marinei. Fostul Hotel Carol I este însă în paragină. Nu se vede asta din exterior dar ar trebui să se aloce fonduri pentru infiltrațiile de apă din interior. Nu mă întrebați de unde știu asta!…
Am ajuns apoi în Portul Tomis. Lumini multe, terasele pline. Eu eram deja obosit, fiind treaz de la 4-5 dimineața, făcând drumeții matinale prin oraș, bând și bere pe zi. De abia așteptam să mă opresc undeva la o cafea dar…nu m-aș fi oprit nici leșinat la una din exagerările tarifare din zonă. Nici mult nu mai aveam până la „leșin”, căci mă dureau și picioarele. Locul arăta ok, animat de bărci, șalupe și iahturi. Am urcat apoi către Muzeul de Istorie. Zona, deși încă seacă, arată ceva mai bine; Asta în afară de partea din stânga sau dreapta ce este acaparată de ruine sau blocuri comuniste (plus hotelul ăla cu geamuri neterminat „de pe vremea lui A. I. Cuza”). M-aș fi oprit acolo la o cafea dar cei de la New Pizzico, de exemplu, au prețuri nesimțite de asemenea. Am continuat spre Colegiul Eminescu, fosta școală „Domnița Ileana”, am explicat apoi câteceva despre vechea Primărie ce ocupa funcția Muzeului, de o fostă stradă pe care s-au construit blocuri comuniste sau despre hoteluri renovate. Spre Cin-Cin am dat de terase din nou, de lăutari și de Casa Roșie din imagine…casa Zambaccian (acum mi-am adus și eu aminte numele), ce aparținea cândva fraților colecționari de artă Krikor şi Onic Zambaccian.
Am continuat drumeția pe lângă Cin Cin și clădirea Art-Deco din zonă, ne-am speriat de ruina de lângă Lupoaică și am luat-o în sus spre zona Miga, ce își ia numele de la un faimos farmacist din trecut din zonă. Înainte de asta, n-am uitat să menționez că în subsolul Muzeului de Artă Populară se afla celebra statuie a reginei „Carmen Sylva” ce acum după atâția ani a fost pusă la loc pe faleza Cazino. A fost ascunsă acolo de către Comuniști, sub un nume fals. Am ajuns apoi la Muzeul de Artă și am mai discutat câteceva despre el apoi la Colegiul Mircea ce a funcționat temporar pe post de Spital pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Am trecut pe lângă Sala Sporturilor am discutat chiar și despre centrul de copiere șamd Arexim iar apoi am luat-o către barul Friends & Co ce nu are mare istorie dar care are berea la draft la 4 lei, o cafea la ibric la 3,5 lei sau un Pepsi la 3 lei. Am stat acolo până târziu la povești iar ospătarul a căutat să ne anunțe că vor închide casa de marcat în curând. Se făcuse deja ora 1 când ne plimbam prin zona Capitol pentru a vedea dacă mai găsim ceva deschis. Rock’a’Rolla avea câțiva clienți dar când să ne așezăm am fost anunțați de asemenea că s-a închis casa de marcat și că nu putem fi serviți. Barul-Rock „În Vamă” dormea timid la ore de acest gen iar alții…nu aveau deschis desigur.
Este rușinos pentru un oraș de genul ăsta, mai ales în plin sezon Estival, să ai toate barurile închise noaptea. Înțeleg că sunt prea multe taxe de noapte și sporuri salariale dar în primul rând, dacă ții deschis, ajuți la imaginea orașului iar apoi desigur la veniturile tăle ce se pot amplifica. Dar…fiecare cu legea sa aparent…
A fost o seară plăcută rău și a fost drăguț să facem pe ghizii cu prietenii noștri clujeni. Dacă vreți să știți și voi ce să spuneți musafirilor de sezon despre oraș, aruncați-vă un ochi pe albumul de aici sau mai ales pe articolele mele de pe celălalt blog al meu: CTC Constanța City, în mod special pe secția Istoric!
Băi, de mâine sunt în CO, aşa că dacă mai ieşiţi la modu' ăsta daţi un semn să mă raliez şi eu. Unde-s mulţi puterea creşte, gen.