Blogging, Știri & Trends
Mileniul proverbelor | Moda Facebook
Mileniul proverbelor | Moda Facebook

Mileniul proverbelor | Moda Facebook

Ma panicasem pentru un moment ca nu aveam o poza care sa descrie cumva morala articolului meu, insa la doua-trei scroll-uri de mouse distanta in Facebook am dat de una suficient de potrivita.

Ma gandeam sa-mi numesc articolul „Generatia proverbelor”, dar despre ce generatie sa vorbesc? Aia din ’86, a mea? Aia din ’87? Aia din ’88? Aia din ’89? Aia din ’90? Aia din ’91? Aia din ’92? Aia din ’93? Aia din ’94? Aia din ’95? Poate aia din ’96? Sau aia din ’97? Aia din ’98? Aia din ’99? Aia din….’00? Aia din ’01? Aia din ’02? Aia din ’03? Aia din ’04? Cu siguranta aia din ’05? Sau aia din ’06? Aia din ’07? Aia din ’08? Aia din ’09? Aia din ’10? Aia din ’11? Sau aia din ’12? N-am cum sa aleg o generatie anume părtașă nebuniei din ziua de azi, caci cate putini din fiecare generatie fac parte din aceasta nebunie cotidiana.

Suntem in Mileniul proverbelor. In ziua de azi, nu mai stau multi sa rationalizeze o vorba ci prefera sa se rezume la o fraza acompaniata de o poza. Era dragut candva, intr-un fel limitat, insa acum toti si mai ales toate isi creeaza viata in jurul acestor balarii vizuale.

In primul rand, multe vorbe sunt de rahat. Deci, din start ar trebui sa ignoram peste jumate din lucrurile astea. In al doilea rand, vorbele astea de duh isi au scopul – asa cum isi au avut etern in istoria Logicii – in anumite momente. Dar lumea nu stie asta sau nu mai stie asta. De ce? Pai, aia noii asa au invatat ca e. Aia vechii s-au obosit sa-i corecteze asa ca s-au luat dupa cei noi. Atat.

Poza din articolul asta de exemplu, poate fi luata ca un fel de morala simpla, gen „am vazut cat de rau se comporta omul x asa ca eu, omul y, o sa ma straduiesc sa nu-i calc pe urme”. Insa multi o iau gen „ba, ai zis ceva ce nu-mi place? atat ti-a fost! nu mai ai ce cauta langa mine! ma descurc si fara tine! am vorbit noi ce am vorbit dar de azi esti invizibil pentru mine!”. Brusc, te transformi in om invizibil pentru persoanele astea, cu care poate te-ai inteles la un moment dat in multe subiecte si emotii. Dar, din cauza multor vorbe de genul asta si din cauza mintii persoanei respective de ordin mult prea limitat sau pur si simplu agitat/enervat, ajungeti straini.

La fel se intampla si in cazul tipicariilor. Gen, „fetele trebuie sa taca” sau „baietii trebuie sa faca”. Ca baiat, pot sa explic mai bine chestiile despre baieti. De exemplu, treaba aia cu „barbatul face” si „barbatul drege”. E injust sa vorbesti despre sexul masculin ca si cum ar fi cu totii intruchiparea lui Superman. Unde mai pui ca multe tarancute de la tara cu branza de la vaca in gura nici nu au fata de Superman si nu i-ar intelege filozofia sau daruirea. Dar oricum, e absurd sa crezi ca „un barbat face…x….asa” ca „un barbat adevarat te-ar rasfata asa”. E o prostie maxima, o limitare caricaturista a unor fraze importante sau nu, postate pe fundalul unei imagini si intelese de-a indoaselea. Suntem asemanatori dar totusi atat de diferiti. Unii barbati rad, altii plang; unele fete fug si se catara pe munti, altele stau in casa si se multumesc cu cititul unei carti sau vizionatul unei emisiuni TV. Sunt atat de multe caracteristici umane ignorate in ziua de azi incat ne dezintegram total cu ignoranta noastra moderna.

Toti cautam sa ne impresionam unii pe ceilalti din cauza unor proverbe sau povațe postate online, insa astea sunt doar vorbe care, repet, sunt destul de pasibile erorii. Nu toti baietii sunt porci, nu toate fetele sunt curve, nu orice sut in cur e un pas inainte si nu orice dezamagire e un capat de lume. E incredibil de trist ca trebuie sa explic asta, dar uite ca la asta se ajunge!

Asadar, data viitoare cand va uitati pe Facebook la fel si fel de statusuri de indragostit/indragostita sau parasit/a de iubit/a, incercati sa luati situatia mai subiectiv, mai croit pe propriile sentimente reale si pe propriile perceptii! Un secret al vietii nu vorbeste despre limitarea prosteasca in cercuri incredibil de restranse si cinice sau pseudo-optimiste si adepte ale deziluziei; ci vorbeste despre exprimarea libera si deschisa in fiecare forma naturala si frumoasa a Omului. Hai sa invatam si noi odata sau inca odata sa ne apropiem sau sa ne respingem in moduri mai diplomate si bazate pe o substanta anume, reiesita din propria noastra fire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *