Blogging, Știri & Trends
Moscheea „Carol I”
Moscheea „Carol I”

Moscheea „Carol I”

In multe imagini ce arata Constanta de alta data, se pot vedea cateva puncte de reper: Cazino-ul, Statuia lui Ovidiu, Hotelul Continental si altele. Printre acestea, se numara si Moscheea „Carol I”, localizata pe strada Crangului, nr.1.

Avand in vedere ca si cei de la ziarul Cuget Liber au scris despre aceasta, o sa fac trimitere catre ei.

Cea mai mare moschee din Dobrogea a fost construită de Statul Român, din dorinţa regelui Carol I, în anii 1910 – 1913. Aşa cum aflăm din lucrarea „Moscheea Regală «Carol I» Constanţa 1910 – 2010″, realizată de dr. Doina Păuleanu şi dr. Virgil Coman, a fost construită „la voinţa expresă a regelui Carol I, înlocuind geamia «Sultan Mahmud», ridicată la rândul său în perioada 1882 (23) – 1825, ctitor fiindu-i comandantul oraşului Constanţa, Haffuz Hussein Paşa, pe locul unui alt edificiu musulman de cult”

Cititi mai departe

7 comentarii

  1. Desigur, ce ar fi Constanta fara Moscheea Mare? Sa stii ca imi place turnura pe care o ia site-ul tau. In curand, o sa devii un „Lucian Vasile” al Constantei (amicul Lucian e ploiestean si este singurul care documenteaza locuri istorice existente sau disparute din Ploesti – vezi republicaploiesti.net).

  2. Pai da, poate ne adunam mai multi in fiecare oras. Citeam si articolul ala din Gandul unde zicea ca iti place sa te duci sa cauti prin arhive, sau sa vorbesti cu batranii zonelor, asta imi trece si mie prin cap cand ma gandesc sa fac un articol. Doar ca eu nu prea imi permit, caci am parte de mult stres in viata mea si nu prea pot sa ma ocup cum trebuie de treaba asta.

  3. Sincer, prefer sa fie unul si bun pe fiecare oras. As vrea sa fac o „comunitate urbana” de persoane care se preocupa de istorie/urbanism/arhitectura – nu neaparat la nivel profi – din cat mai multe orase.

    Referitor la stres, timp, etc. – si la mine bloggingul este activitate de timp liber. Nu ai norma de articole pe zi, postezi cand poti :) Publicul interesat va fi oricum acolo.

  4. Ba pleaca, gandeste-te la cladirile care se prabusesc. Cu batranii e interesant sa discuti, stiu mai multe decat arata. La Arhive, trebuie sa vezi unde e filiala Arhivelor Nationale din C-ta si sa-ti faci permis…

    Sunt in etapa de „schitare” a comunitatii respective. Evident, ma voi consulta si cu tine pe parcurs.

  5. Mda dar in zona veche la mine, sunt cam ascunsi batranii, mai la vedere sunt tiganii. Um, cat despre arhive, cele mai bune documente sunt la Muzeul de Istorie si Arheologie, biblioteca privata, unde as avea acces doar daca as munci acolo sau daca as fi student la Universitatea Ovidius, la Istorie.

  6. O sa mai dau eu o raita pe la Arhive prin Bucuresti sa vad ce gasesc despre C-ta. Pana acum am ignorat pozele/vederile de acolo.

    Oricum iti recomand sa incerci totusi la filiala constanteana a Arhivelor Nationale. Cine stie ce gasesti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *