Știri, Evenimente & Trends
Noua clasă energetică a electrocasnicelor. S-a schimbat schimbarea!
Noua clasă energetică a electrocasnicelor. S-a schimbat schimbarea!

Noua clasă energetică a electrocasnicelor. S-a schimbat schimbarea!

Luna Martie 2021 ne aduce un mărțișor interesant: Clasele energetice a produselor electrice și electrocasnice în Uniunea Europeană au fost…actualizate.

De exemplu, eu am aflat asta văzând pe emag o nouă etichetă la televizoare unde scrie ceva de CLASĂ ENERGETICĂ NOUĂ. Așadar, un televizor ales random de acolo îmi arată clasa A, dar „Clasa energetica potrivit noilor etichete energetice adoptate la nivelul UE” este clasa G de fapt. Pam Pam! Clasa G este cea mai proastă. Cam ciudat.

O explicație pertinentă despre această schimbare o au cei de la produsele electrocasnice Samus. Samus și Albatros sunt cam același lucru și sunt furnizori de electrocasnice ieftine ce sunt totuși de categorie medie. Sunt ok multe produse Samus și multe produse Albatros. Altele nu chiar, dar per total sunt ok.

Samus ne explică că vechiile clase sunt înlocuite cu noile clase mai simple: de la A la G. Chiar și înainte eu știam că o clasă A+ sau A++ sai A+++ era de fapt clasa A, dar reinventată ca marketing pentru vânzări competitive.

Schimbarea asta se va aplica următoarelor electrocasnice: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, televizoare + becuri și lămpi (ultimele 2 vor fi obligate să poarte noua etichetă de la 1 septembrie 2021, față de 1 Martie 2021 la restul).

Să vă uitați pe link-ul de la Samus pentru a vedea cum arată o nouă etichetă la mașinile de spălat rufe, de exemplu. Arată un consum exprimat în kW/h la 100 de cicluri în programul Eco 40-60. Recomand modul Eco (consumă mai puțină apă și mai puțină energie), deși durează foarte mult acest program. Mulți cred că dacă durează așa mult consumă mult. Aparent NU. Dacă ai haine ce sunt puțin murdare sau transpirate…, mai bine mergi pe programul rapid. Dacă vrei ceva mai de durată, încearcă și modul Eco! Și…cam atât. Să fiți atenți la noile etichete și să țineți cont de ele, mai ales acum, cu liberalizarea pieței energiei.

Apropo, mai aveți până pe 31 Martie 2021 să vă alegeți un furnizor nou (de energie electrică, dar și de gaz parcă) sau să-i comunicați vechiului furnizor că vreți oferta lor x, căci altfel vă bagă ca standard pe oferta lor z care e mai costisitoare. Adică de regulă să alegeți prețul fix pe an, căci mai toți au oferta asta. DAR, nu vi-o dau ei așa de amabili ci trebuie s-o cereți! Dacă nu o cereți, vă bagă pe standard, adică pe mai scump. Vă trebuie buletinul, copie a actului casei, copie a ultimei facturi la energie, copie a certificatului de racordare (CR)/avizul tehnic de racordare (ATR) și o cerere. Și să te duci la ghișeu, de regulă. Acestea pot varia în funcție de operator, dar cam asta vă trebuie și trebuie neapărat să alegeți ceva. Pont: Dacă deja aveai Gaz de la cineva sau Net și Tv, te poți muta acolo că s-ar putea să ai prețul la kW/h mai mic și până la urmă asta te interesează! Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *