Multi nu realizeaza ca Romania nu este tara tipica de lumea a 3-a din dubioasa regiune Sud-Est a Europei. Istoria noastra ne-a obligat sa adoptam un mix puternic de indoctrinare si inteligenta care in prezent ne blocheaza intr-o stare de potential. Multi au starea de indoctrinare sau indobitocire, multi au starea de luminare si inteligenta insa mai toti sunt „posedati” de blocajul unei stari de potential – adica omul care are sanse mari sa fie destept sau inteligent dar care este oprit cumva de mediu, politica, prieteni sau alte elemente inconjuratoare. Lucru asta, chiar si semi-rau cum este, ne face mai receptivi la nou.
In SUA, celebrul prezentator si comedian Jon Stewart isi face un obicei din a ironiza politicienii sau prezentatorii de stiri care folosesc in mod foarte serios drept sursa sau canal de promovare Facebook sau Twitter. Chiar si asa, puterea internetului i-a ajutat pe multi sa se faca auziti prin astfel de medii. In Romania noi suntem ceva mai receptivi fata de acest nou. De cativa ani am observat un trend urgent de a folosi cuvinte precum „trend”, „business”, „feeling” si altele mai mediocre in situatii de zi cu zi, in scoli sau in emisiuni TV de toate genurile. Intr-un fel, asta s-a intamplat din cauza sau datorita generatiei tinere. Generatie veche nu a avut tehnologia noastra si nu a avut mai ales informatia noastra, asa ca acestia au ramas crunt in urma, incercand sa compenseze prin folosirea a oricaror forme de informatii noi vazute la tineri.
Drept urmare, dam astazi de stiri precum aceasta din Adevarul, care vorbeste despre moartea unei tinere de 17 ani intr-un accident auto. Un eveniment tragic insa nu vedem mai nimic aparte despre aceasta stire. Insa, printre pozele cenzurate ale tinerei, regasite in articol, vedem un bonus al informatiei moderne:
Jurnalista respectiva, s-a gandit ca ar fi o idee interesanta sa ataseze subiectului si doua poze gasite pe profilul de Facebook al fetei decedate. Prin acestea se afiseaza cumva o legatura intre evenimentul tragic si felul de-a fi al fetei.
Prima oara mi s-a parut foarte absurd, insa fiind deschis de fel, m-am gandit ca asta este poate doar unul din semnele acelea puternice ca societatea se schimba total. Pana si cazul Nastase a fost foarte dezbatut in mare parte intr-o situatie anume, doar prin intermediul unor mesaje de pe Facebook. Vedeam la televizor o analiza serioasa pe aceasta tema iar presa scrisa la fel facea. Asadar in secolul nou, o informatie ce acum cativa ani parea a fi doar joaca de copii sau loc de petrecut timpul, acum e sursa demna de citat.
Repet, lucrul asta nu risca sa fie tocmai rau, caci exprima de fapt evolutia, insa devine problematic cand nu stim sa ne controlam viata pe internet si nu numai. Adica, cati nu s-au sinucis sau cati n-au omorat deja din cauza unor mesaje pe Facebook? De Romania vorbesc acum. Trebuie deci sa fim atenti cum ne exprimam.
Mediul online este exact acelasi mediu ca cel offline, insa cu alte reguli de exprimare. Aceste medii au ajuns atat de serioase incat daca ai scrie o propozitie in maniera in care tipi la cineva pe Facebook/Twitter sau alte retele sociale online, devine echivalentul gestului de a tipa la cineva la o petrecere. Lumea devine din ce in ce mai inradacinata de internet lucru care ii face sa reactioneze mai puternic la orice lucru regasit acolo. Pana la urma si telefonul ne poate face sa trantim ceva prin casa de nervi, nu?
Asadar, noul nostru Mass-Media si noua noastra cultura implica foarte mult informatia si tehnologia devenita „la moda” incepand cu acum cativa ani. Trebuie sa fim constienti ca prin faptul ca suntem atat de deschisi in fata noului vom evolua mai bine si mai rapid insa trebuie sa stim de asemenea ca putem si s-o dam in bara rau de tot daca ne afisam prea mult si excentric undeva in public sau daca ne afisam superficial, uitand de importanta unui cuvant scris sau a unei imagini distribuite sau afisate in Online. Poti sa pui deci o poza goala cu tine pe internet daca vrei, insa trebuie sa-ti asumi asta si in prezent si pe viitor.
Trebuie sa fim informati mai intai despre tot ce se intampla in ziua de azi in raport cu viata noastra intima. De acolo inainte, trebuie sa ne alegem singuri drumul pe care credem ca putem sa-l luam.