Blogging, Știri & Trends
Nu știm ce plătim. Cât costă apa caldă în Constanța?
Nu știm ce plătim. Cât costă apa caldă în Constanța?

Nu știm ce plătim. Cât costă apa caldă în Constanța?

foto via observatorulph.ro
foto via observatorulph.ro

Dacă stai la bloc, ai și Întreținere de plătit. Această Întreținere este o listă cu câteva dări. Include apa rece și apa caldă, canalizarea, lumina pe scară, și altă sumă nu prea mare ce poate cuprinde salariul administratorului și al femeii de serviciu sau ceva numit „corecție apă”. De obicei și aici dai o sumă cam degeaba, mascată sub pretextul de „cheltuieli administrative”. Chiar și 20 de lei ar fi mult pe lună pentru ceva ce nu se vede pus în practică.

În mare parte, cea mai scumpă chestiune de acolo (în afară de gigacalorie) este apa și canalizarea. În Constanța se simte mai adânc golul din portofel însă, căci avem niște tarife incredibile.

În primul rând, trebuie să știți că prețul apei de la RAJA este unul FIX. Uitați-vă la avizier și asigurați-vă că apa rece este notată cu prețul de 4,46 lei/mc și canalizarea cu prețul de 4,36 lei/mc. Acestea sunt tarifele oficiale RAJA, schimbate de la începutul acestui an, conform Codului Fiscal. Vezi știrea, aici.

Bun. Deja avem o problemă. Prețul în sine nu pare unul adaptat corect la municipiu (nici n-avem Marea Neagră fix „în curte” pentru o captare de suprafață), dar mă întreb de ce o costa canalizarea aproape la fel de mult de asemenea? Rămâne un mister.

A doua problemă este fix plata dublă a aceluiași lucru. Dacă am, de exemplu, 4 mc apă rece consumată și 4 mc apă caldă consumată, eu voi plăti efectiv 4,46 lei + 4,36 lei ori 8, adică 70,56 lei. Mai plătesc apoi și încălzirea RADET care costă… Nu știm de fapt cât costă apa caldă alias încălzirea. La o scară cu 20 de familii din Constanța, văd că prețul pentru încălzire este aproximativ 10,50 lei. Deci se mai calculează și aici 10,50 ori cei 4 mc de apă caldă. Am deci apa și canalizarea de plătit (70 lei) + 42 lei apa caldă. E ridicol! La o altă scară, cu 10 familii observ un preț de 8,80 lei/mc încălzire. Deci variază constant.

Problema aici e că plătesc apa caldă ca apă rece în primul rând, dar și un cost suplimentar de 8, 10 sau 20 de lei sau oricât pentru această încălzire de lux parcă. Păi dacă apa costă 4,46 lei, de ce ar costa 10 lei/mc doar încălzirea? Aici ce calcul mai facem? Ce motiv mai găsesc afaceriștii? De asemenea, menționez că aceste costuri sunt ascunse. Nu scrie pe pagina RADET nimic despre acest tarif. Cei de la RAJA m-au trimis tot la RADET să-i întreb cât costă apa caldă. Nu ni se dă un calculator de tarif. Administratorul nu ne explică motivul acestui preț sau nu-l pune la vedere. Unii nici nu menționează probabil aceste categorii de plată (deși este ilegal să faci asta).

Așadar…bătaie de joc! Avem mare nevoie de un nou furnizor de apă (unul care să ne dea și apă rece și apă caldă) și avem nevoie de prețuri adaptate real la situația noastră geografică și demografică. De asemenea, e nevoie de controale fizice în scările blocurilor din oraș, pentru a ne asigura că Administratorii nu-și fac de cap. Până atunci, „sperăm să…”, „probabil că…”, „ne dorim să…”…

[Update] Din 30 Iunie 2021, situația la mc de apă în Constanța stă așa:

6 comentarii

  1. ana

    pe factura radet ai cantitatea de Gcal consumata de asociatia respectiva x pret/Gcal = factura totala radet pentru tot blocul.
    Suma asta se imparte la nr. de mc consumati (declarati) de toti proprietarii -> de aici rezulta pretul pentru incalzirea unui mc de apa rece pentru a obtine apa calda. Difera de la luna la luna probabil pentru ca sunt diferente de apa, tocmai pentru ca e scumpa si proprietarii nu declara corect consumul. Si mai poate diferi cantitatea de Gcal furnizata de radet pentru incalzire.

    acum, ca radet ne fura si o sa ne mai fure cat o sa mai existe, nu e niciun secret.

  2. Pingback:Pret Metru Cub Apa Calda Constanta 2020

  3. Pingback:Pret Apa Calda Radet Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *