Blogging, Știri & Trends
O tara fara numar
O tara fara numar

O tara fara numar

Mai are rost oare sa visam la lucruri precum Puterea Leului, evolutia Sanatatii, trezirea Justitiei sau izbutinta Fortei de Munca, cand de fapt noi nu avem pentru tara noastra nici macar o elementara culegere de date?

Ca nu ne stim Istoria e una, dar sa nu ne stim nici macar Prezentul? Gloata din Romania nu prea stie ce inseamna un Recensamant caci nu prea a umblat pe la scoala. Ei bine, recensamantul e foarte important pentru o tara, este insasi existenta tarii aceleia in cartile tuturor de Geografie si mai ales in lumea Politica si Economica a tuturor. Pai daca eu as fi investitor strain sau om de renume intr-o stiinta anume, ce treaba serioasa as putea avea eu cu o tara care nu stie sa numere cati oameni are, cate cladiri, cate afaceri, cate neajunsuri si cate reusite? Nu prea as avea nici o treaba, practic – la modul ad litteram – n-as avea cum.

Romania este un exemplu absolut de delasare, insa este si un exemplu inedit. La scara micro, tara asta e precum un om obez care are toate posibilitatile in casa sa isi schimbe situatia sedentara insa care n-o face din comoditate. Partea inedita este ca un asemenea fenomen este intradevar posibil mai degraba la un om sau la un grup de oameni, insa nu la un intreg Stat! La noi s-au plictisit oamenii de facut strazi, de facut curatenie, de muncit si chiar de pastrat intreg acest Stat printr-o minima mentenanta periodica. Daca nici macar populatia nu ti-o numeri, este clar in ce stadiu fatal esti.

Nu stiu care o fi scuza lor, poate in 10 ani au uitat cum se face un Recensamant. Partea comico-absurda este ca daca nu am fi avut un Referendum acum, nu s-ar mai fi aflat niciodata de acest Recensamant (despre care as putea pune pariu ca va mai fi organizat inca o data, in cel mai bun caz).

E greu sa fii om istet sau rational si sa zici „nu-mi vine sa cred cum e tara asta”, caci in ziua de azi te confunzi usor cu alti oameni care nu o zic din ratiune sau inteligenta ci din papagalism, fiind deseori chiar ei cei care sunt subiectul propriilor invocari ale marturiei Cerului. Adica, nu prea poti sa te plangi de societatea asta in timp ce-ti arunci sacosa cu gunoi pe strada sau in timp ce furi ceva de undeva motivand ca asa face un om descurcaret.

Asadar, eu zic din nou: „Romania e o tara pe duca. Societatea romaneasca e rusinoasa”, insa nu ma criticati pentru repetitivitate sau cliseu cand de fapt nu multi sunt cei cu adevarat in acord cu plangerile mele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *