Fiind din ce în ce mai la modă să te joci cu cripto-monede, unii implementează soluții pentru acest nou trend. Nu e recomandat să investim aiurea în așa ceva, căci tot un soi de Bursă este acest lucru și ca în orice proces economic, trebuie să ai ceva cunoștințe și trebuie să investești cu cap, asumându-ți de asemenea un risc.
N-am mai intrat de mult pe site-ul ziarului local Observator de Constanța, însă am observat o schimbare. Mai nou, intrând aici, ți se cere permisiunea de a ți se folosi PC-ul sau laptop-ul pentru minarea unei criptomonede. La fel ca și în cazul Bitcoin, a mina o criptomonedă înseamnă a-ți ține pc-ul sau laptop-ul deschis pentru a creea un flux constant de energie electrică trimisă spre creearea de noi monede virtuale sau pentru a facilita legătura între alți „mineri” pentru a deservi această monedă. Practic, dai putere electrică de la tine pentru a face mai puternică o monedă virtuală. Dacă ai mina tu de unul singur, n-ai rezolva prea multe și ai ieși în pierdere.
Ce se întâmplă în cazul în care accepți să ajuți un website să facă asta?
În cazul Observator.ro, ești întrebat dacă vrei să îți folosești pc-ul sau laptop-ul pentru a da ceva putere pentru a crește moneda pe care au ales-o ei. În acest caz, site-ul a mizat pe Monero, o monedă digitală aflată de câteva luni în top 10 sau top 15 cele mai puternice monede în trend crescător. Dacă o monedă digitală Monero valora în data de 3 Septembrie 2017 suma de 118.77 $, astăzi a ajuns în jurul valorii de 391 sau 400+ $. Alături de alte monede virtuale ce sunt estimate a avea un viitor mai strălucit (precum Dash, Litecoin sau Ethereum), Monero este văzută ca o alternativă acceptabilă de investiție pe acest domeniu.
E bine în teorie să susții un website prin astfel de măsuri, însă minarea de Bitcoin, Litecoin sau Monero sau orice altceva, presupune că ai sistemul „forjat” și ți se ia la propriu o putere mai mare din ceea ce consumi de obicei, putere ce se va regăsi în factura ta lunară de Energie Electrică. Folosindu-mă de software-ul gratuit Joulemeter, am făcut un test. Lăsându-mi laptop-ul să funcționeze normal, cu browser-ul deschis, mi-a rezultat acest consum de putere:
Am intrat pe observator.ro și am ales „Allow” ca să accept să îmi dau din puterea laptop-ului pentru a-i ajuta pe ei să-și crească fracțiuni de Monero ce le dă o valoare mare în timp. S-a întâmplat imediat asta:
Puterea totală consumată a laptop-ului meu s-a dublat instant! E ca și cum aș fi pornit mașina de spălat fără să-mi dau seama și știm cu toții cât consumă o mașină de spălat sau un cuptor cu microunde! E logic. Dacă intru acum într-un joc pe laptop, consumul o să-mi crească pentru că acest joc va cere mai multe resurse de la acest laptop. Asta se va vedea în factura lunară. Ca la mașină. Ce se întâmplă atunci când pornești radio-ul, atunci când folosești AC-ul? Crește consumul!
Dacă rămân în același browser și intru iar pe acest website, puterea se dublează iar, fără vreo notificare. Dacă ies din browser și intru iar pe website, fiind o sesiune nouă, mă întreabă iar dacă vreau să fac asta. Au fost corecți aici, căci alții pot să-ți folosească puterea fără vreun accept prealabil.
Așadar, deși ar părea că faci o faptă bună, riști să plătești tu dublu pentru consumul laptop-ului sau a pc-ului tău la factura de curent electric. Nu sună bine asta, nu?
Mă miră oarecum implementarea asta nouă, deși am prevăzut-o ca metodă de viitor aplicată de mulți. Săracul Observator de Constanța ș-așa a pierdut mult teren pe piața Presei locale și drept urmare și utilizatori. Cred că e o măsură disperată și cam inutilă din partea lor. Sau…depinde câți utilizatori mai au zi de zi, cei ce încă intră pe website în mod constant. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine pentru procesul de minare, exact ca într-o mină unde ai mai mulți mineri. Cu atât mai repede îți crești producția. Ideea e să știți pe ce dați click și să vă dați seama de consecințele reale ale proceselor virtuale.
O să mai discut probabil despre criptomonede căci am investit și eu o sumă mică în anumite monede și în mare parte am pierdut. De exemplu, la un transfer de Bitcoin de 10 Euro dintr-un portofel în altul am pierdut…9 Euro (taxa de transfer cum ar veni). Eu unul îmi asum un test, însă dacă vreți să investiți în așa ceva, aveți mare grijă!
p.s. Știu că nu v-am explicat întocmai cum funcționează monedele virtuale și totul legat de asta, dar de aia aveți Google și Wikipedia. Eu vă explic așa mai stupid de simplu cam cum stă treaba căci vă veți face o idee de baza despre.
[Later Edit] 10.01.2018
Văd că nu mai există acel pop-up. Posibil să fi făcut doar un test și atât. Puteți să reveniți cu încredere pe website, doar să revină și ei cu update-uri și știri…
Azi s-a lansat opera care blocheaza minatul :)
Opera? Ce? E de Vivaldi? Posibil te referi la aplicatii de browser care ar putea sa blocheze asta, dar nu sunt sigur…
este afectata serios si puterea de procesare a calculatorului. minand calculatorul o sa se miste greu spre foarte greu
Dude, browser-ul in sine _e_ o aplicație, tu probabil vrei să spui extensie pentru browser, gen. Și da, există extensii care blochează script-urile .JS (adică toate căcaturile de tracking și alte măgării pe care le pune lumea pe pagini web) și implicit și minatul pe care ți-l bagă pe gât unele pagini. Apropo, pe mine mă anunță extensia de la Firefox că tu ai pe blog cam 15 script-uri, trollolol.
Una din problemele cauzate de minatul de monedă prin puterea de calcul a vizitatorilor unei pagini web nu e cea pe care ai vrut tu s-o scoți în evidență prin -citez- „Observator de Constanța ne mănâncă de…energie electrică!” și „Puterea totală consumată a laptop-ului meu s-a dublat instant! E ca și cum aș fi pornit mașina de spălat fără să-mi dau seama și știm cu toții cât consumă o mașină de spălat sau un cuptor cu microunde!”. Apropo, la cum ai formulat-o aș spune că Ziua de Constanța and Emilian Andrei like this, gen. Revenind, problema nu e că ți s-a dublat consumul de energie electrică de la minatul pe laptop, ce mi-e 28 de wați ce mi-e 53 de wați, costul nu cred că depășește 5-7 lei lunar, gen. Și, băi, hai să nu facem comparație între ce consum are un laptop și ce consum are mașina de spălat, că ne dă cu virgulă și perioadă. Problema e aia pe care a aruncat-o ddumi (salut, dude, apropo), faptul că ți se duce pe cosor puterea de procesare a PC-ului. Minatul îți consumă cam toate resursele PC-ului, de la CPU la RAM și GPU (dacă e un script care folosește și procesorul plăcii video pentru a mina, gen). Asta e problema, nu ăia 5-7 lei pe care-i dai lunar în plus la factura de energie electrică. Dacă-i dai și pe ăia, că n-am stat să calculez cu exactitate.
Cum spuneam și mai sus, ți s-o fi dublat ție consumul laptop-ului da’ nu ți s-a dublat și factura cu totul, gen.
Ah, că se pune problema și dacă merită să „plătesc” la modu’ ăsta o publicație de presă online din România, asta e cu totul altă mâncare de pește.
A, da, și mai e o chestie. M-am uitat de curiozitate pe Observator de Constanța și am văzut că script-ul ăla de minat nu e în clar ci e foarte bine obfuscat (lol, neologism pentru englezul „obfuscated”) și e destul de dificil de scos în clar. Nu de alta da’ dacă aș face așa ceva aș cam vrea să știu ce script-uri rulează pe puterea mea de procesare, să nu mă trezesc cu alte bucurii. So yeah, să spunem și că securitatea e una din probleme.
P.S.
Acum repetă după mine:
– documentează-te înainte de a scrie un articol, documentează-te înainte de a scrie un articol, documentează-te înainte de a scrie un articol, documentează-te înainte de a scrie un articol; gen „(…)The core of mining is the idea of block rewards. For most coins, these are given to the person/group that finds a valid solution to the cryptographic hashing algorithm. (…)” sau (…) „Bitcoin mining is the process by which transactions are verified and added to the public ledger, known as the block chain, and also the means through which new bitcoin are released. Anyone with access to the internet and suitable hardware can participate in mining. The mining process involves compiling recent transactions into blocks and trying to solve a computationally difficult puzzle. The participant who first solves the puzzle gets to place the next block on the block chain and claim the rewards. The rewards, which incentivize mining, are both the transaction fees associated with the transactions compiled in the block as well as newly released bitcoin. (…)”;
– nu mai masacra limba română, nu mai masacra limba română, nu mai masacra limba română, nu mai masacra limba română; gen „creea”, „creearea” și alte chestii similare.
/function end(walloftext)
Ce tot zici ma aici? Mai lasa-ma!