Blogging, Știri & Trends
Part-Time e noul Full-Time! Cum vine asta?
Part-Time e noul Full-Time! Cum vine asta?

Part-Time e noul Full-Time! Cum vine asta?

Pe scurt: De la 1 August 2022, contractele part-time ce sunt sub nivelul salariului minim (căci – logic – sunt o parte din time) vor fi totuși impozitate la nivel de salariu full-time. Conform multora, asta ar rezulta în:

  • 59,7% dintre angajatori vor concedia angajați care lucrează part-time;
  • 19,9% dintre angajatori vor suporta plata contribuțiilor;
  • 13,6% dintre angajatori vor trece angajații part-time la normă întreagă.

În perioadă de Criză, în loc ca românii să iasă cu furcile și torțele în stradă și să ocupe „Casa Albă” cum s-ar spune, aceștia caută să-și mărească venitul lunar. Dacă ai un job clasic, full-time, îți mai rămâne ceva timp ca să apuci să moțăi un pic după-amiază, să mănânci o mâncare caldă în confortul casei tale, să te mai îngrozești de niște știri de la ora 19, să vezi juma de film artistic și să dormi. Ei bine, mulți „sadici” vor ca și timpul ăsta liber precar să îl dedice tot muncii și să se angajeze undeva part-time. Și eu aș face-o și am căutat activ s-o fac în perioada asta. Problema e că mulți te vor part-time mai spre full-time și mereu la începutul zilei.

Vine Guvernul-cap-de-*inserează tu aici ce vrei* și spune că Susul e Jos. Cică contractele part-time sigur nu sunt part-time, că oamenii muncesc 8 ore pe zi nu 4 ore pe zi sau 2 ore cum zicea alt zevzec oficial. Ăștia din Guvern sunt atât de adânc înfipți cu capul în nori că nu-și imaginează munca full-time + munca part-time în aceeași zi. Mai ales că în multe munci full-time, angajatorul e maleabil atâta timp cât îți îndeplinești cota pe zi și nu este nimic la gri sau la negru să te lase să pleci mai devreme de la muncă pentru un alt job part-time.

Economic vorbind, ca piață a muncii și ca și Cod al Muncii, este o încălcare totală a termenilor. Hai să facem ca la Matematica de clasa 1 sau grădiniță sau clasa -1 sau ce-o mai fi în ziua de azi: Part Time ≠ Full Time. Am și o memă dacă vreți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *