Cum orasul Constanta este definit de plaja, o sa relatez aici cateceva din ce se stie despre plajele ce existau candva pe teritoriul acestuia, cat si despre plajele ce inca exista si care drept urmare, au istorie.
Am deschis subiectul asta pe SSC iar arhitectul Radu Cornescu s-a implicat si a venit cu completari si poze. Mai pun si eu cateva poze de la mine si uite ca facem un articol. Despre plaja Modern am vorbit aici, hai acum sa vorbim si de restul.
In partea Portului Tomis, exista candva plaja Duduia.
In prima poza se pot observa cabinele separate pentru barbati si femei.
De asemenea se poate observa lipsa Hotelului Palace, caci doar totul se petrecea cu mult inainte de 1914. O poza din anul 1903 arata asa:
Pe atunci desigur ca nu exista nici Cazinoul lui Renard, singurul existent fiind primul Cazino al Constantei, cel din lemn.
Revenind la plaja Duduia, aceasta s-a numit apoi Golful Delfinilor apoi Golful Pescarilor si doar pescarii mai ramasesera in zona. Apropo, multe poze cu denumirea „Baile din oras” gasite pe internet cam de prin zona asta sunt.
Intre timp, ramanand la perioada vietii lui Carol I (adica pana in 1914), se putea observa o noua plaja, denumita: Mamaia. Apropo de Carol I, hai sa-l vedem pe aceasta plaja:
Si acum inca doua:
Plaja Tataia
Radu Cornescu scoate la lumina cateva documente ce explica existenta plajei Tataia din orasul Constanta. Aflam ca exista atat un parc apropiat cu aceasi denumire, cat si o statie a trenului ce mergea catre plaja Mamaia.
Pana acum avem plaja Duduia, Mamaia si Tataia. De plaja Wartanoff stiati?
Radu Cornescu spune:
O plaja care a disparut: Wartanoff. Nu se „nascuse” Plaja Modern. O putem localiza ca zona nordica a Plajei Modern de astazi. Apoi Wartanoff s-a extins spre nord, devenind Plaja Domnita Ileana (Ileana fiind fiica mai mica a lui Ferdinand I al Romaniei si a reginei Maria).
Cand s-a format „Modernul”, Domnita Ileana a disparut, dar partea acesteia dinspre Nord s-a mai extins si a devenit Trei Papuci.
Plaja Trei Papuci
Asadar suntem martori la construirea la propriu a plajilor din orasul Constanta.
Plaja „3 papuci” cu tot cu a sa denumire, inca exista si teoretic este luata in seama de Primarie. Aceasta chiar a fost curatata si aranjata de voluntari in anul 2010. Unii sunt de parere ca denumirea sa face referire la 3 ramuri ale zonei, respectiv plaja in sine, golful si plaja modern. Altii zic ca era la „3 papuci distanta” de casele oamenilor din zona. Sau…
Locatia ei este in Faleza Nord (unde intorcea tramvaiul), google maps arata asta.
O alta plaja din nordul Constanta a fost denumita „Duduia”, in amintirea celei vechi din zona portului Tomis, apoi rebotezata „Diana”.
Apoi, se spune ca printre ultimele aparute a fost plaja Modern, cunoscuta candva si sub numele de „Muncitorul”. De la arh. RC avem o poza de cand se amenaja zona, pentru a se depune nisip:
Si apoi, lucrurile au tot evoluat. De exemplu, in anul 1940, puteam vedea plaja Modern – si nu numai – in poza superba de mai jos, poza care de asemenea arata modul cum se „alunga” apa cu diguri, pentru a se facilita depunerea nisipului pe care facem noi plaja in ziua de azi.
Alte poze:
Asadar, daca stiati doar de Mamaia, acum aflati ca Modern este a 2-a mare plaja a orasului Constanta si ca in continuarea ei, spre Mamaia, mai este destul nisip, inclusiv nisipul plajei „Trei papuci”.
Ar mai fi ceva de spus: Au mai existat cel putin inca 4 locatii unde se facea pe vremuri, bai de mare (din cele pe care le-am gasit eu)in Constanta. 2 plaje: una foarte-cunoscuta si probabil ai mai scris de ea – Plaja de la Vii (localizata astazi in dreptul Portii 5 a portului) si alta mai putin cunoscuta – dar prima plaja a orasului – la Poarta 2. Cand administratia romaneasca a intrat in Constanta, exista aici, langa portul englezesc o plaja pe care o foloseau mai ales englezii, deoarece era in perimetrul concesionat lor de catre Imperiul Otoman. Aceasta plaja a disparut spre sfarsitul secolului XIX, odata cu construirea Portului Modern Constanta (1896-1909). Aceasta a fost prima plaja a Constantei. Celelalte doua locatii erau doar de imbaiere. Am gasit printre documentele de la arhivele statului faptul ca intre 1878 si 1900 au existat 2 „instalatiuni” balneare pe faleza (astazi a Cazinoului). Ele aratau ca niste pavilioane din lemn lemn incastrate pe niste piloni (tot din lemn) in mare. La prima, care era in dreptul casei Somanescu (actuala Cosena), se accedea chiar pe stancile care astazi sunt sub actualul Cazinou. A doua era intre Hotel Carol (actualmente Comandamentul Marinei) si Palatul Sturdza (intre timp disparut). Cred ca o sa postez si pe SSC ce am scris aici.
Revin la prima fraza: …unde se faceau (la plural) pe vremuri, bai de mare.