Blogging, Știri & Trends
Arhitectura si Ruine in Constanta – Iarna 2011 [set 1: 120 poze]
Arhitectura si Ruine in Constanta – Iarna 2011 [set 1: 120 poze]

Arhitectura si Ruine in Constanta – Iarna 2011 [set 1: 120 poze]

Ati crede ca imaginea de mai sus nu este din orasul Constanta, ei bine, v-ati insela. Aceasta vila este construita in anul 1912 dupa planurile arhitectului Cristofi Cerchez.

O sa postez azi primul set din pozele facute ieri, 5 Ianuarie 2011. N-o sa va explic toate pozele asa ca m-am gandit sa va fac o harta cu al meu itinerar urmat in aceea zi.

De la numarul 1 la 11, se vede ca drumetia mea are o forma de spirala. Ideea e simpla: scopul meu era sa vizitez partea incercuita cu rosu dar in acelasi timp mai vroiam sa vad si restul cladirilor din zona Peninsulara a orasului Constanta, asa ca am inceput cu ce era mai important si apoi am continuat cu restul

Ceva notabil este aceasta cladire, a carei dublura pot sa jur ca am vazut-o candva (probabil cand ma plimbam cu Raiden) prin zona Primariei. Din acest unghi pare a fi un vapor. A fost construita in anul 1896.

Cand am vazut aceasta casa, credeam ca am gasit o versiune minuscula a muzeului de Arta Populara din Constanta, insa stilul e ceva mai diferit. Am apucat sa vorbesc cu proprietarii si mi-au zis ca aceasta casa dateaza din anul 1909. Am intrebat ce stil are, daca oare sunt urme de neoromanesc si proprietarul mi-a spus ca se poate sa fie putin neoromanesc, cu influente grecesti. Conform altor surse, aceasta constructie se numeste „Casa Papadopol” si a fost terminata in anul 1890.

Intradevar, in Constanta foarte multe cladiri prezinta aceste elemente decorative ce par a fi de origine greceasca. Nu mai spun ca fix langa, se afla o casa cu inscriptie greceasca:

Aceasta casa se numeste „Casa Zafirios Kyryakos”. Dateaza din anul 1894. Impresionanta mai este si cladirea de jos:

Impresionanta mai mult caci exista in orasul Constanta. Nu credeam ca avem atatea cladiri cu stilul asta, dar uite ca avem de toate. Cladirea este de fapt uriasa, o s-o vedeti in pozele de mai jos. Am aflat ca aceasta casa se numeste Levicescu si ca a fost construita in anul 1920 de catre arhitectul Grigore Cerchez.

Si casa asta, aflata cam in zona 6 de pe itinerariu, arata deosebit…si multe altele. Hai sa vedem gramada de poze.

De asemenea, asa cum v-am obisnuit, o arhiva cu aceste poze poate fi downloadata. Click aici.

.:: vezi si Arhitectura si Ruine in Constanta – Iarna 2011 [set 2: 80 poze]

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *