Dacă locuiești în Constanța, ești afectat obligatoriu de câteva fenomene: Inundații spontane atunci când rar plouă mai tare, Vânt puternic de-ți zboară căciula de pe cap, Pisici și Câini peste tot și eternii Pescăruși gălăgioși ce parcă mereu îți râd pe deasupra capului, bucurându-se de un soi de superioritate.
Am făcut acum ceva timp o sesizare pentru a afla dacă există prin Constanța măsuri pentru a se elimina această poluare fonică produsă de șobolanii cu aripi. Am și uitat de sesizare un timp căci nu mi-a răspuns nimeni, însă a fost bine că am primit pe mail o cheie de control la sesizarea mea. Vă recomand să vă salvați mesajele primite de la Primăria Constanța, căci aceștia le șterg automat după o perioadă.
Dacă întrebi pe cineva de la Primărie de pescăruși, traseul întrebărilor și a frecției birocratice urmează următorul traseu:
Dacă dați click pe poză veți vedea că sesizarea a ajuns la Primărie iar apoi la Poliția Locală. Ăștia s-au scărpinat pe cap și au trimis la Protecția Mediului. Acolo s-a plimbat de la persoană la persoană, până când tot la Poliția Locală au decis că merită să ajungă. Apropo, mai orice „banalitate” din societate transformată în sesizare, la Poliția Locală ajunge. Și la câtă competență e acolo…
În fine. Sesizarea cu gălăgia produsă de pescăruși ajunge la Toader Șerban, director general adjunct al Direcției Generale de Poliție Locală Constanța. Se scarpină el ce se scarpină, dar nu înțelege. Îi dă lu’ șefă-su Dumitru Ionuț, directorul general al acestei instituții. Aceștia răspund următoarele:
În referire la sesizarea dumneavoastră […] vă comunicăm următoarele:
Potrivit prevederilor O.U.G. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, art. 37, alin. 2, în perioada de reproducere și creștere a puilor, precum și parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea păsărilor enumerate în Anexa 5C a ordonanței, care cuprinde specii de interes comunitar. Articolul 52 stipulează că vânarea acestora, capturarea sau uciderea lor constituire infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Avânt în vedere cadrul legislativ actual, reprezentanții administrației publice locale nu pot întreprinde măsuri de reducere a fenomenului semnalat de dumneavoastră.
Dacă incompetența ar fi avut o voce…
OUG 57/2007 înseamnă regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Un oraș nu este arie protejată și nici zonă sălbatică. Continuăm. Articolul 37, alin. 2 spune în esență cam ce spun ei și se face referire la speciile din Anexa 5C. Anexa 5C menționează speciile de păsări a căror vânătoare este permisă, deci au gafat-o cu mențiunea asta. Voiau să zică POATE de Anexa 3, unde sunt menționate specii de plante și de animale a căror conservare necesită desemnarea ariilor speciale de conservare și a ariilor de protecție specială avifaunistică, dar nici asta nu se potrivește cu mediul urban. Aici e singura zonă unde sunt menționați pescărușii, însă…….doar TREI tipuri de pescăruși (din 100 de specii). Pescărușul face parte din familia Laridae. În această Anexă (Laridae este doar Larus melanocepha (pescăruș cu cap negru) ce clar nu e pe la noi prin oraș, Larus genei (pescăruș cu cioc subțire) ce clar nu e pe la noi prin oraș și Larus minutus (pescăruș mic) ce clar nu e pe la noi prin oraș.
Apoi, din nou, n-a zis nimeni să-i captureze sau să-i prindă ci doar să-i gonească (cum fac și cei de la mall-uri cu sunete fel și fel, sau cine mai știe ce). Deși poți să-i și ucizi dacă vrei, căci…nu intră în Legea respectivă!
Așadar, n-ai cu cine! De aia e așa înapoiat orașul ăsta căci toți o dau de gard și oricum nu-s sancționați. Ce ziceți? Să le sesizez iar problema, completând cu aceste răspunsuri?