Blogging, Știri & Trends
Preconceptii
Preconceptii

Preconceptii

Imi place una din definitiile Preconceptiei. Aceasta spune ca este faza incipienta in procesul ontogenetic de insusire si formare a conceptelor, la copil.
Imi place finalul, caci intradevar este un proces atat de primordial, ce poate fi atat de simplu si vag si deseori absurd. Astazi s-a intamplat ceva interesant. Mergand catre Frizer, am intalnit un vecin in calea mea. Am incetinit caci ajungeam la destinatie dar in ciuda acestui fapt, vecinul nu doar ca nu a contemplat posibilitatea destinatiei mele, insa a proiectat realitatea sa in realitatea generala, intrebandu-ma pe mine: „Ce faci? Te duci sa-ti iei alocatia?”. M-a uimit tare aceasta presupunere insa nu m-a surprins total, caci am mai cunoscut astfel de exagerari de preconceptie. El intradevar, e un baiat mai modest, ai putea ghici ca isi ia o alocatie pentru un lucru sau altul. Insa a avut preconceptia distanta ca si eu fac asta. E o preconceptie limitata, din obiceiuri de moment sau alte gandiri interioare individuale.
O alta persoana ma certase candva despre felul meu de-a fi. Greseala ei evidenta, ce ii dezvaluia limita joasa a Preconceptiei, a fost ca mi-a spus ceva de genul „esti asa caci iti este greu sa accepti ca ti-ai rupt piciorul candva”. Dau un exemplu comparativ, insa nu exagerez, asa a sunat in urechiile mele. Iar eu, ma gandeam ca n-am avut niciodata piciorul rupt si ca nici n-am vorbit despre picioare rupte cu aceasta persoana. Este evident ca proiecteaza pe baza unei preconceptii limitate sau pe baza unei frustrari interioare.
Si uite asa ajungem si la prietena mea. Ca vrea ca nu vrea, tot de o frustrare interioara tine si un lucru de-al ei. Aseara m-am certat cu ea caci nu mi-a raspuns la telefon in nici un fel si chip iar ea are Religia nefolosirii sms-ului. Eu rar sun pe cineva din senin, tocmai pentru ca nu vreau sa deranjez, chiar si pe prietena mea. Insa acum am sunat si am sunat in van. In general las sa sune de vreo 3 ori, caci asa e scris parca in Codul Bunelor Maniere, pe care l-am si citit candva (da, chiar e o carte, nu doar un set de reguli nescrise). Ieri insa am lasat sa sune de 5 ori. Exagerat, nu? Dupa vreo 6 ore, in miez de noapte, m-a sunat si ea. Am intrebat-o unde oare a putut ea sa fie de nu si-a gasit timp de un sms macar? Nu o intrebam gelos, o intrebam enervat cum am mai fost si in alta ocazie, discutand cu ea despre lipsa comunicarii in acest mod. Ea insa, a inteles ca asta este o frustrare de-a mea de barbat de a stii mereu unde e, desi tot ce am facut in relatie cu ea ii arata ca sunt de fapt total diferit de asemenea caractere. Drept urmare, mi-a dat RAPORTUL.
Nu zic ca ar fi ea genul, insa poate mai incolo vorbeste cu o fata si ii zice:
– Tu fată, uite ce gelos e sulă ăsta! Vrea mereu să știe unde sunt, să-i dau raportul!
– Ești nebună, fată? Lasă-l naibii! Găsește-l pe unul mai bun!
Si uite cum de fapt devin eu un caracter de genul cand nici n-am avut vreo legatura cu vreun Raport sau vreo gelozie (sau in unele cazuri gelozie peste limita). 
Chiar si fosta mea (de o luna si nici doua) mi-a spus ca par sa o controlez, caci ea nu suporta sa aiba un prieten atat de controlator. Ai spune ca am eu o problema, nu? Ca uite, mai apare una. Insa v-ati schimba subit parerea daca va spun ca asta mi-a fost spusa de fapt de la momentul cand intr-o dimineata, pe cand ma aflam in oras cu treburi am decis s-o vizitez acasa doar pentru a o vedea putin si pentru a pupa-o rapid caci imi era dor de ea. Nu doar ca s-a enervat ingrozitor ca am trezit-o din somn dar a si decis sa concluzioneze ca o controlez. Ce-i drept, a adunat asta cu un alt moment din trecut, cand era acasa la o prietena iar eu o intrebam pe prietena asta comuna despre ce vorbesc, fiind curios daca zice ceva despre mine, ceva de bine poate. Eram totusi la inceput de relatie. Fosta a inteles insa ca o controlez, ca vreau sa stiu daca sigur e impreuna cu prietena aia si daca sunt singure sau ceva. Tot ce eram eu era o „școlăriță” curioasa, nicidecum un bodyguard gelos. Acum ziceti-mi mie, daca 10 oameni imi zic ca sunt beat, sa ma duc oare la culcare sau sa ma gandesc ca eu de fapt am baut doar apa?!
Aici este vorba de Preconceptia „Tu fată, ăsta prea mă verifică”. E o preconceptie uzuala, e un tip anume in comportamentul uman. Stiu cazuri reale, in care baietii (sau fetele) chiar erau prea intruzivi, isi bagau nasul mereu in viata partenerei si vroiau sa stie tot si ce si cum. Asta da, e cazul „Tu fată, ăsta prea mă verifică” justificat. Restul cazurilor sunt insa proiectii eronate ale persoanelor din trecutul tau sau proiectii ale persoanelor din trecutul apropiatilor tai. E fictiune.
De asemenea, chiar si cand esti gelos apare un fel de Preconceptie, insa acolo e cam stupid. Adica, nu prea ma poti numi gelos si controlator cand ma irit pe tema celor 30 de minute dintr-o zi anume in care te-au sunat 2 tipi cu care ai vrea sa iesi pentru ca nu te-ai mai vazut de mult cu ei si de asemenea ca urmeaza sa faci o drumetie prin tara cu un al 3-lea tip pe motocicleta lui caci…hai sa profitam de ocazie, nu? 
Nu zic ca eu nu gresesc cu lucruri. Aseara tipam si jigneam cum rar o fac si cum de fiecare data cand o fac ma simt oribil caci stiu ca nu eu sunt asta. Imi cer scuze pentru asta si am si eu problema asta a mea, insa in general cam e declansata de problemele altora pe care eu din decenta si logica nu le am!
Asadar, aveti grija cand va mai luati de o persoana! Uitati-va in oglinda mai intai, reflectati si apoi judecati daca aveti dreptate sau nu in orice preconceptie simtita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *