Blogging, Știri & Trends
Prima dată când donez și eu sânge!
Prima dată când donez și eu sânge!

Prima dată când donez și eu sânge!

Azi s-a întâmplat să mă trezesc într-un centru mobil de donare sânge. Prima data pentru mine! Este pentru prima dată de asemenea când aflu ce grupă sanguină am.

Să începem cu ziua mea de azi! Pe la ora 5:30 îmi suna alarma la telefon. Ne-am vorbit aseară câțiva să ieșim la alergare prin Parcul Tăbăcărie, dar cândva cât mai devreme de tot, ca să nu ne omoare căldura. Cam pe la 6:40 am pornit în alergare, doar 4 persoane. Era ceață afară și era perfect de alergare. Jungla aia din apropierea stației RAJA e din ce în ce mai Jungă! Iar curge apă pe alee, iar va trebui să trimit sesizări… Lacul Tăbăcărie este o mlaștină oribilă! Cu toate astea, am văzut azi destule rațe sălbatice pe ici pe colo.

Am alergat 10 Km în o oră și-un minut. Cum se făcea ora 8:00 și urma antrenamentul oficial Sanasport, i-am așteptat și pe restul și am mai alergat o tură și cu ei. De data asta am fost mai slăbuț și am alergat încă 4,37 km în 28 min și 11 secunde. Am făcut încă o tură completă de parc? Am făcut… În fine, am alergat destul de multicel azi. Nu știu ce-i cu mine. Cred că am varii stresuri interioare și simt să mă descarc…

Am alergat, ne-am pozat, fiecare la casa lui apoi. Era ora 9 și un pic deja. Traversând prin parc, am dat întâmplător de Autobuzul Untold/Neversea, ăla cu donatul de sânge. Vezi aici detalii. Nici nu mai știam dacă mai e prin oraș, sau pe unde a ajuns. Eu aveam altă rută, sau alt plan, mai bine zis. Cum planul nu s-a înfăptuit, am zis să mă duc din curiozitate spre autobuz.

M-am decis să aflu ce înseamnă să donezi sânge și mă interesa în exact următoarea ordine, următoarele: Să aflu ce grupă de sânge am; Să ajut poate pe cineva cu sângele meu; Să iau biletul ăla de la Neversea.

De ce să ajut pe cineva nu e pe primul loc? Nu știu, spuneți-mi voi! Eu cred că am arătat de multe ori că nu-s un om egoist, dar când vine vorba de sânge și Spital și insalubritate și Stat și afaceri de miliarde din industria vânzării de sânge, șamd… Nah, sunt și eu PUȚIN mai reticent.

Am vrut deci să aflu ce grupă sanguină am și am descoperit că am grupa A cu Rh negativ. Ia uite, altruist și aici. La nivelul populației globale cică doar 6% au grupa și rh ăsta. Dacă aveam 0 negativ cred că mă căuta lumea cum sunt căutați câștigătorii de Loto. De ce biletul? Deși nu cred că va avea loc acest eveniment, mă ajută să fiu un critic într-un mod mai eficient dacă sunt fix în mijlocul nebuniei, la fața locului. Din nou, să vedem dacă se va organiza…

Apropo de bâlbe și organizare proastă. Această colectă de sânge a fost făcută într-un mod nu tocmai satisfăcător. Au fost puncte forte puține iar singurele cele mai tari de la fața locului și cele mai profesioniste, au fost asistenele (cele pe care le găsim de asemenea și la Policlinica de la Spitalul Mare).

La fața locului aveai parte de un autobuz ce putea suporta doar 2 donații simultan. Aveai loc de așteptare în interior, dar erau doar 2 paturi pentru donat. Adică, e un autobuz impresionant, dar mergea treaba mai bine și mai repede cu două autobuze și cu mai mult personal pe ele. Promoterițele alea nu prea știau de ele. Nu tu să te ia din start cu un Bună Ziua frumos și detalii pertinente, nu tu să explici ce anume se întâmplă și ce presupune asta. Cu greu mai dădeau ele singure detalii. Am și avut o contră cu una din ele. Eu am întrebat așa mai buimac, dar ferm că nu știu despre ce e vorba. Și tipa promoteriță mi-a zis să întreb. La fel i-a zis și altui tip, într-un ton mai aprig parcă. Păi bine, mă, la un eveniment așa sensibil și rar, tu gonești lumea? Fata din autobuz părea mai ok. Mi-a dat o napolitană și două mere verzi.

La fața locului era un cort cu apă și suc. Asta a fost bine. A fost rău că mulți oameni căutau umbră și devii și bolnav și anemic să aștepți vreo 4 ore pentru a dona sânge. Și să aștepți și în picioare și în soare. Eu am ajuns acolo la 9 și ceva și am terminat toată treaba cam pe la 13:30. Mă așteptam să aștept ceva timp, dar wow! Noi chiar nu știm să facilităm donatul de sânge și ne mai și miorlăim prin Presă că nu există sânge. Ce-i drept, unii se plâng de asta, căci ei sunt cei ce lucrează cu sângele ăla, căci Statul doarme în chiloți rupți de nepăsare.

Propun mai multe astfel de colecte mobile, cu mai multe paturi deodată, loc de așteptare decent și personal suficient ca să se miște treaba. S-a pierdut mult sânge azi, poate sânge rar, căci lumea nu dorea să aștepte atât de mult sau se săturau după vreo 2 ore de așteptat. În rest, cum am zis, doamnele în halat alb se comportau foarte frumos cu noi.

Am făcut-o și pe asta! Am și carnețel de donator acum! E de bine asta, căci printre altele, atestă că sunt sănătos. Unii erau cam întorși de la prima înțepătură în deget. Descopereau doamnele ceva periculos acolo și practic erai refuzat, nu puteai să donezi. Uite că eu am trecut până la Runda 2!

Nu am simțit prea tare vreo înțepătură și donatul chiar a durat în cazul meu vreo 10 minute maxim. Am venele groase și curge bine licoarea cred. Nu știu care-i explicația oficială. Alții așteptau mult mai mult. Nu am fost amețit sau anemic deloc și a ajutat mult că nici afară nu mai era zăpușeala aia maximă din ultimele zile. Alții erau cam amețiți de la acest procedeu însă cică statistic nu prea ai amețeli sau slăbiciuni după ce donezi acei 450 ml de sânge. Se refac aceștia în vreo 3 săptămâni parcă și timp de 2-3 luni nu mai ai voie să donezi. Imediat după donat, te hidratezi bine, mănânci doar ceva ușor. Cu timpul, ca să-ți revii cât mai bine, se recomandă a mânca salată, brocoli, mere, prune, carne roșie…diverse lucruri. p.s. A nu se fuma după ce ai donat, timp de minim două ore! Eu azi n-am fumat deloc până la această oră. Nici înainte, nici după.

O să mai lungesc un pic acest articol căci de mult voiam să aflu ce întrebări îți pun dom’le în chestionarele alea când donezi sânge? Hai să aflăm.

Prima dată când donezi sânge, stai față-n față cu o persoană și ești întrebat câteva lucruri. Ești întrebat dacă suferi de vreo boală sexuală, dacă ai probleme cu inima, dacă ai făcut transfuzie…câteva lucruri. Te întreabă desigur și nume prenume, nume părinți, telefon, loc de muncă, din nou…diverse. Apoi îți dă o foaie de completat, un chestionar.

După cum vedeți mai sus, sunt niște întrebări mai personale, la care trebuie să răspunzi sincer, căci e spre binele tău și al tuturor. Vedeți că eu chiar am avut doar o parteneră în ultimele 6 luni, ba chiar în ultimii 3 ani, deci nu bifați ca mine dacă nu e cazul și la voi!

Te mai întreabă chestionarul dacă ai tatuaje făcute în ultimul an (eu am din 2011 deci am putut dona fără probleme, mai ales că eu am mai făcut teste de-a lungul anilor), dacă ai ieșit vreodată din țară (am scris că da, prin 2010 și trebuie să scrii asta indiferent de an), dacă ai avut boli diverse, dacă ești fumător, când ai consumat alcool – Aici e foarte important să zici detaliat ce trebuie, căci nu poți face un test sau nu poți dona atunci când ai sângele contaminat. Eu băusem bere cu o seară înainte și am scris exact câte am băut. Dacă e o cantitate decentă, ca în cazul meu, atunci până a doua zi se elimină rapid din sistem și poți dona. Dacă aș fi băut vreo patru pahare de pălincă, nu cred că mai scriam acest articol. Pe spatele foii mai sunt câteva informații despre donat, câteva avertizări, câteva sugestii. Semnezi, datezi…dai foaia mai departe la o altă doamnă.

Aici ești iar întrebat câteva lucruri, cam aceleași, despre istoricul tău medical. Pe de o parte caută să vadă inconsistențe în declarația ta (probabil), pe de altă parte, te ține de vorbă cât timp te „compostează” cealaltă colegă pe deget. Acolo ți se ia o mostră de sânge și se fac niște verificări sumare. Acolo află dacă ești potrivit ca donator. Dacă ai vreo boală sau vreo condiție, n-ai ce să faci. Eu am fost ok. Pe chestionar ș-așa am bifat NU la mai tot. N-am fost internat vreodată, n-am avut piciorul sau mâna ruptă, fără transfuzii…nah, am avut noroc. Mă mir și eu.

Dacă treci cu bine de pasul ăsta, ești invitat pe un pat. Ți se aplică un garou, ți se înfige un ac mai mărișor în venă, dar nu doare tare, ții pumnul strâns până când ți-l deschide cadrul medical. De acolo, stai lejer și aștepți. Eu am făcut prima poză din acest articol, am răspuns puțin la telefon… Mulți cred că se panichează prea tare și de acolo și senzația de slăbiciune de după. N-ar trebui să te panichezi.

La final, îmi pune vată și bandaj, îmi pune și plasture mai târziu, îmi dă și vreo 7 bonuri de masă și bilet pentru prima zi de Neversea și carnet de donator și insignă de donator și de toate. Se spune că nu e recomandat să donezi prea des (pe lângă cele 5 dăți maxime pe an – la băieți și 3 parcă la femei), căci s-ar putea apoi organismul să-ți ceară acest procedeu și dacă nu i-l dai constant, o să-ți facă fițe. Vorbiți și voi cu un specialist vizavi de asta. Ideea e că nu e deloc dificil să donezi, doar că durează INCREDIBIL de mult (în ciuda procesului tehnic, care e rapid).

Așadar, zilele astea voi fi așa în reconstrucție! Această donație îmi va curăța organismul și îmi va crește și imunitatea. Nu voi avea energia la cote maxime pentru următoarele câteva săptămâni, dar voi avea o forță nouă și fresh! De asemenea, tocmai ce mi-am scăzut la jumate riscul de infarct și demență (parcă). De asemenea și procesul de îmbătrânire a fost un pic stopat cu ocazia asta… Multe beneficii sunt cu donatul ăsta. De asemenea, cică tocmai ce am ajutat minim 3 persoane cu sângele meu căci după decompunerea acestuia se poate duce către 3 primitori. Cu plăcere! Vă mai fac cinste și cu altă ocazie! Doar să nu mă sperie prea tare Sistemul ăsta Sanitar din România și să-mi ucidă orice rămășiță de speranță… Gata, nu mai zic nimic. Hai! Să fim sănătoși!

p.s. M-am împrietenit la fața locului cu o fată pe nume Ramona. Are și ea aceeași grupă și același Rh ca al meu. A fost foarte drăguță și m-a luat cu mașina ei spre casă. Uite că întâlnești și oameni ok la aceste evenimente!

Un comentariu

  1. Pingback:Runda a doua de donat sânge la Centrul din Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *