Blogging, Știri & Trends
Programul inedit al Zilei Marinei
Programul inedit al Zilei Marinei

Programul inedit al Zilei Marinei

Ah, ziua Marinei. Momentul acela când ies toate celulitoasele la plimbare pe faleză, de gât cu al lor pește Neptun.
Poza de mai sus nu-mi aparține, însă este făcută în anul 2012, anul acela când într-unul din exerciții arma de jucărie românească a unui militar, i-a explodat în mână și l-a rănit. În alt an, militarii se plimbau prin Portul Tomis cu șalupa lor împrumutată probabil de la un pescar ceva – căci Armata Română și-a cam vândut multe din stocurile proprii – și au rămas blocați cu ea pe apă. Voi vă imaginați cum s-ar descurca românii în adevărate misiuni? Ca în Stan și Bran. Unde mai pui că întradevăr au venit americanii în România de curând, dar nu ca să se antreneze, așa cum spune Presa, ci ca să ne antreneze, căci soldații noștrii de abia știu să țină un pistol în mână, darămite să știe să intre într-o clădire periculoasă și să se coordoneze strict sau să preia eficient locul șoferului unui Humvee în caz că acesta este rănit sau…să vorbească Limba Engleză. Dar noi avem ziua Marinei. Săraca regină, ce s-ar ofili de întristare văzându-și moștenirea atât de prostituată de sărăcie, indiferență și incompetență.
Dar noi avem ziua Marinei…din nou o zic. Deci Joi, 15 August, totul va începe cu ora 10, cu un ceremonial Religios ce va dura până a doua zi la aceeași oră. Dar, în paralel puteți să vă orientați atenția către alte evenimente din cadrul Zilei Marinei. Ca de exemplu programul de „jocuri Militare” care nu se numește așa din coincidență, adică vor fi întradevăr niște soldăței ce au fost atât de confuzi și crispați de existență încât s-au înrolat voluntar în biznisul militar, ce vor țopăii de colo colo ca și cum ar face ceva impresionant. În Misiune, această tactică se numește „inducerea în eroare a inamicului”, făcându-l să ne evite, văzând că exprimăm niște trăsături destul de îngrijorătoare. 
Apoi, la ora 13:00, apar și jocurile marinărești militare ce scot pe mare alte bărcuțe și șalupe împrumutate de la aceeași pescari plus câteva împrumutate de la userii de pe mercador.ro, cu care se învârt într-un cerc, căutând a creea un vârtej mic sau ceva în timp ce așteaptă singurul elicopter al Armatei Române ce aruncă la baltă niște scafandri ce în timp ce cad în aer, se gândesc că mai bine s-ar muta la o firmă privată și și-ar scoate un salariu mult mai decent. Pleoșc se aude în apă iar vapoarele cele 3 din fundalul îndepărtat își răsună hornul într-o bucurie impotentă. De ce zic 3, când voi vedeți mai multe? Ei bine, alea nu-s vapoare adevărate…de aia sunt la o asemenea distanță, sunt doar niște print-uri fidele pe carton la mărime naturală, împinse în larg pe câte o barjă.
Între timp, românii vizitatori se calcă în picioare, pe cap, pe șosetele ieșite din sandale și se împing unii pe ceilalți pentru a vedea ca de obicei un mare nimic, căci doar dacă stai la Tribună mai vezi câteceva. În fine, e greu să vezi și de acolo ceva căci ba nu vezi de stâlpi și fire ba afli că de fapt atracția zilei era spatele zecilor de jurnaliști și cameramani aflați în prim-plan. Ce-i drept, acel soldat care s-a rănit anul trecut a încercat să-l rănească de fapt pe unul din fotografii care se băga imediat în fața cârdului de soldați ce stăteau drepți, încercând să nu bufnească în râs de faptul că o dată pe an mai fac și ei o treabă serioasă. Propun ca anul acesta cameramanii să fie îmbrăcați de asemenea în Marinari, pentru a se potrivi cadrului sau poate ar trebui să fie îmbrăcați și ei în nimfe, de ce nu? La cum arată specimenele de la brațul lui Neptun, nu ar conta dacă vedem un alt cur gras sau o șuncă ieșită din bermudă. De fapt, Neptun vine din apă nu? Doar nu ieșea cu zâne de acolo, și-a luat și el niște foci, niște pui de balenă… Acum înțeleg de ce sunt măzgălite fetele alea cu fel și fel de modele abstracte; pentru a ne atrage atenția către acel desen și nu către chilotul intrat pe jumate în fundul leneș plin de shaworma.
În fine, urmează ora 21:00 unde navele își vor aprinde pavoazul electric, un mod mofturos de a spune că Armata Română are becuri pe navele proprii, deci…sunt în standarde. După ce stau o oră cu lumina aprinsă fără a ne lămuri cu nimic de asta, urmează retragerea marinarilor pe faleză cu torțe. Torțele sunt desigur din dotarea obligatorie a navelor căci întradevăr, partea electrică funcționează doar timp de o oră, după care marinarii recurg la lumânări, torțe și funcționare a navei pe bază de abur.
Apropo de Faleză. Printre jocurile marinărești se vor număra și cele numite:
– Hai să ne rupem picioarele pe faleză;
– La o bere cu cei de la ABC VAL;
– Joc tip „Jenga” cu bucăți din Cazino;
– Adevăr sau Obligație – unde va participa și Băsescu;
– Ghici secolul în care se vor termina lucrările din Zona Peninsulară.
Un eveniment fascinant. Adică, aveam noi înainte zeci de vapoare și nave de luptă, aveam noi sute de marinari ce aduceau onoare cu adevărat acestei zile, aveam decorații și infrastructură pertinentă dar…se compară asta cu acest mic și bere de eveniment de pe litoral, ce aduce cinste timpurilor noastre într-un mod scandalos de potrivit? Păi, în ultimii ani, ce e oare mai tipic decât ceea ce vedem la un asemenea eveniment continuat doar dintr-o tristă obligație a obiceiului? Ziua Marinei, în secolul XXI, este ceea ce ar trebui să fie. Hai să ne bucurăm și de asemenea, să ne vedem de treabă pe la alte evenimente. Aveți și voi o zi liberă pe 15 August, chiar vreți s-o vi-o petreceți în îmbulzeală, printre pietre și jocuri sărace de armată săracă? Nu? Așa mă gândeam și eu…

4 comentarii

  1. M-a amuzat rău remarca despre soldații români care nu știu nici jumătate din ce presupune această profesie. În timp ce citeam cum înșiri lipsuri, mi-am zis în cap că ăștia nu știu nici engleza, apăi să participe în acțiuni reale, lucru pe care l-ai zis la finalul frazei, haha. Puțin răutăcios la adresa fetelor, dar pertinent per total. Din păcate, mai toate evenimentele în care ar trebui să celebrăm realmente cu stimă și onoare patriotică ce a mai rămas din țara asta se transformă în event „mic-bere”. E o ștampilă românească în era consumerismului.

  2. cristina

    :))) super tare !! Cum, Dumnezeu, a trecut aşa repede un an??!! ….ce-i drept ne-au cam şocat „micile balene” …ă…..scuze… .micile sirene!!! Hai că a fost funny, pana la urma, anul trecut de Ziua Marinei ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *