Blogging, Știri & Trends
Prostia RATC depășește limite depășite de mult deja
Prostia RATC depășește limite depășite de mult deja

Prostia RATC depășește limite depășite de mult deja

Ovidiu Cristian Tănase, directorul instituției RATC, s-a aflat la un pas de explozie cerebrală când i-a venit ideea să-și scoată absolut toți angajații pe teren pe post de…controlori.
Deci nu vorbim doar de femei de serviciu sau simpli operatori ci și de director general, director tehnic și economic sau inginer șef. Acțiunea se va petrece începând cu această săptămână iar motivul  directorului mahmur sau bolnav psihic probabil, este că mulți pasageri călătoresc fraudulos și că angajații oricum mai au ceva timp liber pe care îl poate petrece prin rotație cu echipele de pe teren deja existente. Nu este 1 Aprilie, chiar se întâmplă chestia asta!
Am mai vorbit despre prostia din RATC, însă asta este inedit deja. Primăria este cea ce trebuie să ne faciliteze prima transport în propriul nostru oraș, pentru a munci și pentru a-i băga bani în propriul dos până la urmă. Nici asta nu se întâmplă. Hai să vedem câteva puncte negative ce desființează credibilitatea și utilitatea RATC:
Biletul costă 3,5 Lei. Microbuzele Maxi Taxi de exemplu, nu sunt de la Stat sau de la Primărie și tot îți cer 2 lei sau chiar 1 leu pentru o distanță mai mare; Și la RATC ar trebui să dăm 1 Leu pentru bilete, pentru un astfel de oraș mic și amărât;
Nu există puncte de cumpărare a biletelor. În multe zone, chiar nu există puncte de unde să-ți cumperi bilet și nici alte magazine ce vând bilete RATC. Responsabili de amplasarea punctelor de cumpărare în orice stație sunt cei de la Clean Control SRL, aceiași ce angajează controlorii;
Amenda este de 200 de lei. Lasă că poți plăti 100 de lei pe loc dacă ai bani la tine, amenda…în mod oficial…este 200 de lei. În ce țară trăim noi când la un salariu minim de 566 de lei net, o firmă de autobuze  ne cere amendă de 200 de lei? Este o mare nesimțire, mult mai mare decât aia de a circula fără bilet;
Controlorii sunt abuzivi sau fictivi. În primul rând, un controlor trebuie să aibă o uniformă anume, căci un ecuson fals îl fac și eu în câteva minute. Văd că în Constanța s-au cam obișnuit paznicii, polițiștii, jandarmii și mulți alții, să vină la muncă cu îmbrăcămintea cu care a dormit în pat în seara anterioară. Modul de abordare al controlorului este unul sălbatic, bazat pe șmecherie și pe tentativă de joc psihic forțat asupra unui oarecare om care nu a dat în cap, care nu a furat ceva ci care doar a vrut să ajungă din punctul A în punctul B în propriul său oraș.
Hai să dezvolt! Nu ar fi mai bine ca un controlor să fie evident? Să aibă o uniformă, să stea în mijlocul autobuzului și să descurajeze pe oricine ce nu are bilet să mai urce? Asta în combinație cu un preț foarte mic al biletului, ar crește mult veniturile instituției și ar transforma-o în ceva de respectat nu în ceea ce este acum.
Apoi, mai avem problema țiganilor. Toți controlorii, cu jandarmi cu tot, evită să se bage în seamă cu țiganii ce nu au bilet. Culmea, asta este discriminare față de români! Apoi, amenda primită acasă este un lucru ridicol. Dacă eu nu prea am vreo treabă cu proprietarul apartamentului pe care e trecută adresa. de ce ar trebui el să plătească amenda mea? Legal vorbind, cum este asta posibil? Apoi, controlorii te rețin în autobuz și te sechestrează. Unii zic că nu e tocmai sechestrare sau reținere căci nici tu n-ai plătit bilet dar când un oarecare se bagă în fața ta, te duce spre spatele autobuzului și nu te lasă liber, în complicitate cu acțiunile unui simplu șofer de autobuz, se cam numește Sechestru de Persoane. Să vă amintesc că un controlor este de fapt un oarecare angajat al unui SRL care se mai ocupă și de curățenie, deratizare și alte nimicuri? Cine sunt oamenii ăștia să aibă atâta putere?
Nu există nicăieri în România, „Statutul Controlorului de Transport în Comun”, nici o Lege românească nu le dă putere polițienească asupra călătorilor unui mijloc de transport în comun. Singura lege despre ei este o lege pe care publicul nu o știe, o lege scrisă în cadrul intern al unei oarecare firme. Nici măcar funcționar public nu poți spune că este un astfel de controlor căci, din nou, nici o lege conexă Constituției sau chiar a regulamentului intern al unui oraș nu susține existența unor asemenea roluri. Așadar, suntem controlați în buzunare de niște borfași ai unei firme nesimțite susținută de o Primărie incompetentă.
Știu că nu vedem multe abuzuri, că nu le filmează toată lumea, dar se întâmplă și la noi asta oricum, zi de zi. Hai să luăm o filmare din Iași. Spuneți-mi din nou…cum stătea treaba aia cu controlorii aflați în drept să te rețină?
p.s. Mi-a plăcut o poveste de pe net, cum cineva a fost prins de doi controlori sau presupuși controlori iar când aceștia au refuzat să se legitimeze, tipul a sunat la 112, declarând că e sechestrat de necunoscuți. La următoarea stație, controlorii au fugit printre blocuri.
p.s. O altă poveste am dedus-o din multe astfel de întâmplări. Într-o dimineață, o tipă cam răvășită, proaspăt trezită vorbea la telefon în Maxi Taxi: „…da mă, că trebuie să mă duc acum să plătesc amenda aia și să-mi iau buletinul”. Dacă pățiți vreodată să vă rețină controlorul buletinul, veniți înapoi cu Poliția căci nici măcar acestă Poliție nu are dreptul să-ți rețină buletinul. Ba chiar, ar trebui să avem clienți misterioși și pentru autobuze. Să circulăm fără bilet și să provocăm acțiunea controlorului și să vedem noi exact câți și cum își fac treaba bine și câți sunt de fapt ăia care îți încasează suma de 100 sau 200 de lei și câți sunt ăia care-ți cer bani de o cafea și o shaworma pe post de șpagă. Vor ei să educe călătorii când de fapt ar trebui domesticiți controlorii și cei de la astfel de Regii Autonome.

p.s. Apropo, nu e necesar să vă zic că practic Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre sunt controlori de asemenea, sau cel puțin…de acolo pornește. Nu uitați, că RATC nu e firma lu’ Gogu de la 3 ci prin definiție juridică: regie autonomă = comerciant al cărui capital social este deţinut de organe ale administraţiei publice centrale sau locale şi care desfăşoară o activitate economică de interes naţional/local. O fi în interesul meu să rămân fără bani cumpărând bilete scumpe sau primindu-mi capace de la străini cu ecuson prin autobuz…

p.p.s.

Parcă era deja directoru, nu? Poate nu general. Eu zic că merită, mai ales după greva aia rușinoasă de zilele trecute. Sper să mai prindem o grevă, de data asta una mai serioasă.

18 comentarii

 1. Doamne fereastră şi-o bucat’ de uşă-ntreagă! Cine l-a aruncat pe omu’ ăsta în funcţie, cu asemenea idei?!

  Că RATC-ul e deplorabil, de la starea tehnică a autobuzelor până la atitudinea angajaţilor, asta nu e noutate. Că aşa-zişii controlori fac măgării zilnice, la fel. Problema e că noi călătorii nu luăm atitudine. Să-i bombardăm cu e-mail-uri şi telefoane atunci când vedem că se întâmplă mizerii, spre exemplu.

  Eu de când tot aştept să merg cu RATC-ul şi să vină controlorii să-mi ceară „biletul sau abonamentul” şi să fie vreo persoană de etnie rromă în autobuz, căreia să-i zică „aici aveţi abonament, nu-i aşa?”, ca să mă pot lua de viaţa lor …

  Ca idee, uite diferenţa între RATC şi RATB: http://www.ratb.ro/contraventii.php

 2. Sper să nu fi scris degeaba, căci doar de aceea scriem e-mail-urile, să nu fie luate în seamă.

  Nu de alta, dar am scris şi eu RATC-ului (prin iarnă), Primăriei (tot prin iarnă) şi presei (acum vreo câteva zile) şi vax albina. Dar în rest e bine, salariul merge înainte.

 3. da, cu cartela reincarcabila… si cand era cu bilet, tot asa, era 1.3 ron calatoria… Nu zic ca abonamentul pe toate liniile e 50 ron… Nu ma prind care e faza cu ratc-ul si de ce nu-i bate nimeni, really…

 4. iulian

  Amenda pentru politete

  ” Fiind intr-o vizita de 4 zile prin Constanta la intoarcere spre casa in data de 21 Mai in jurul orelor 10:30 – 11:00 am folosit unul din mijloacele de transport RATC pentru a ma deplasa de la Tomis 3 pana la Gara CFR.

  Am urcat in mijlocul de transport cu doua bagaje voluminoase le-am asezat la intamplare pe podea apoi m-am indreptat spre mijlocul de compostare a biletelor aflat la 2-3 metri, dar acolo in fata mea era un batranel ce parea ca incearca sa composteze un bilet.

  Aveam sa calatoresc pana la capatul liniei si am considerat ca e un semn de bun simt sa acord prioritate batranului ce avea sa calatoreasca poate doar o statie, doua.

  In timpul cat acesta ar fi efectuat operatiunea de compostare a biletulului m-am indreptat spre bagaje incercand sa le asez cumva sa nu jenez si alti calatorii ce ar fi urcat intre timp .

  Dupa ce am rezolvat cu bagajele si m-am sters cu un servetel pe pantofi m-am ridicat si m-am indreptat spre a composta biletul dar acolo am vazut doua Doamne controloare ce il luau la rost pe Batranel care sa dovedit a fi recalcitrant refuzand sa prezinte abonamantul de calatorie pe care aparent il detinea.

  Fiind deranjata de incidentul cu batranul una din Doamnele controloare s-a gandit sa isi verse frustrarile si sanctiunile pripite asupra mea .
  La un moment dat colega Dansei chiar a marturisit ca m-ar fi lasat in pace daca nu se enervau cu acel „Batran nesuferit” sau daca minteam ca am abonament.

  Dar daca am fost neinspirat sa scot si sa prezint biletul nu au avut de ales decat sa ma sanctioneze.
  Se pare ca in anumite conditii lipsa biletului, inselaciunea si minciuna poate fi o varianta de preferat in locul celei in care ai plati pt un bilet.

  Curios este faptul ca batranul a disparut ca prin farmec, nu a fost sanctionat in nici un fel, nu a ramas pentru a-mi confirma povestea cea ce ma face sa cred ca a fost omul potrivit la locul potrivit sa intarzie un calator din afara orasului sa isi valideze biletul de calatorie oferind sansa controlorilor „sa mai prinda un delicvent” .

  Pe un ton civilizat am incercat sa le lamuresc ca nu sunt din Constanta si de obicei nu calatoresc cu RATC iar costul biletului este prea mic sa sa merite riscul unei amenzi de sute de lei.

  Le-am aratat actul de identitate + biletul CFR dus intors care dovedea intentia de a calatorii pana la capatul liniei la gara CFR ca sa ma pot intoarce acasa in alt judet.

  Cat au stat Doamnele de la control la discutii incercand sa demonstreze „nimic” zeci de persoane localnice ar fi putut profita de distragerea atentiei si ar fi putut calatorii fara a valida biletele. ”

  Dar nu e problema, planul de amenzi a fost indeplinit cursa a fost platita de „subsemnatul delicvent” .

  RATC Constanta si abuzurile lor: https://www.facebook.com/groups/1037910742923555

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *