Blogging, Știri & Trends
Punctul pe i la conferința despre patrimoniul cultural al Constanței
Punctul pe i la conferința despre patrimoniul cultural al Constanței

Punctul pe i la conferința despre patrimoniul cultural al Constanței

Patrimoniul cultural - o sansa pentru prezent si viitor (26)

Ieri, Fundația Pontul Euxin a organizat o dezbatere ce a avut loc în una din sălile hotelului Ibis din Constanța.

Au fost așteptați oameni din domeniul Culturii, jurnaliști și membri ai societății civile. Printre invitați s-au regăsit nume cunoscute precum Răzvan Theodorescu, Ioan Opriș, Doina Păuleanu și Gabriel Custurea. Arhitectul Radu Cornescu a luat de asemenea cuvântul și a adus un aport important evenimentului prin galeria sa cu obiective istorice din oraș și nu numai. Mai erau în sală Arhiepiscopul Tomisului, Monseniorul de la Biserica Sf. Anton, Puiu Hașotti…foarte mulți. Ca listă de prezență, a fost una importantă. Ca bloggeri, au fost prezenți: Joie Negru, Adrian Siea și Zetu Harry. S-a „rățoit” Zetu la o angajată a Primăriei, dar ajungem și acolo.

Patrimoniul cultural - o sansa pentru prezent si viitor (14)

Foarte mult mi-a plăcut de primul vorbitor, academicianul Răzvan Theodorescu. A intrat dur în subiectul degradării siturilor și a obiectivelor culturale din oraș. I-a certat pe cei ce au în grijă Mormântul Hypogeu (erau și aceștia la fața locului) și a insistat că trebuie luptat de-a dreptul cu autoritățile atunci când nu se iau măsuri bune. S-a crucit și el când auzea relatarea domnului arhitect Radu Cornescu, despre basilica din curtea Colegiului Eminescu.

Al doilea vorbitor a fost prof. dr. univ. Ioan Opriș. Discursul nu a fost cel mai captivant, însă intervențiile ulterioare au fost foarte bune. Doina Păuleanu a continuat dezbaterea și a trecut în revistă subiectul colecțiilor muzeale ce sunt în pericol, plus…a declarat că are și aceasta câteva lupte de dus și că nu dă înapoi.

Patrimoniul cultural - o sansa pentru prezent si viitor (28)

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie, s-a plâns de diverse lucruri. Ba chiar când se vorbea de starea deplorabilă a Muzeului, acesta ridica din umeri ca și cum ar fi spus „da, așa e…nu ne ajută nimeni”. Pe acesta nu l-am aplaudat la finalul discursului. Nu sunt de acord cum a lăsat baltă istoria în acest oraș. Nici nu are salariu uriaș… În anul 2011 avea vreo 7000 de lei pe lună doar de la acest Muzeu. Azi oare cât o fi? Știați că Muzeul de Istorie se află sub aripa Consiliului Local? Do the math! Știați că lista aia de monumente de la MINAC a fost întocmită de abia în anul 2004? De aici și stângăcia culturală: lipsa de reguli și legi. Am aflat mai multe detalii noi în această dezbatere. Ba chiar am aflat și câteceva despre Carlotta Leria, modelul și amanta pictorului Nicolae Grigorescu.

Mi-a plăcut la acest eveniment că s-a evidențiat în sfârșit ceva negativ. Că nu s-au mai ascuns problemele sub preșul speranței. De data asta, s-au discutat problemele și s-a discutat rușinea existenței lor.

După o pauză de cafea, a avut loc dezbaterea publică. Aici au vorbit oameni despre lucruri interesante, alții s-au plâns specific că nu s-a făcut nu știu ce pentru comunitatea din care fac parte, un altul a bătut câmpii degeaba iar o angajată a Primăriei a intervenit de asemenea, sătulă probabil de atâtea atacuri la adresa instituției în care lucrează. S-o fi gândit că există vreun spion de la ea de la muncă pe acolo și că o s-o pârască șefului că n-a zis nimic. Apropo, Decebal Făgădău trebuia să vină la acest eveniment, dar…i s-a făcut frică și n-a mai venit. Angajata respectivă, străină de gramatica Limbii Române, spunea că informații sunt pe website-ul Primăriei și că cine e interesat poate să se consulte acolo cu documentele prezentate. Asta ca și cum suntem noi proști și nu ne implicăm în Societate și de aia Primăria ia decizii diverse ce pe noi ne surprind negativ apoi. Dar Primăria nu știe să gândească singură oare? Nu știe să se consulte cu arhitecții locali și nu cu bucureștenii? Nu știe să nu arunce statui la câini (fie și pe acelea netrecute neapărat în Lista Patrimoniului Național)? Trebuie să-i definim noi Primăriei ce înseamnă normalitatea? Unul din invitați a spus că nu prea am avut noroc de edili care să iubească acest oraș. Zetu Harry a urmat la microfon și a certat-o pe această angajată, spunându-i că ei știu foarte bine ce decizii semnează. A intervenit cineva de la Pontul Euxin ca să calmeze spiritele. Aceștia declară că nu vor ceartă cu nimeni, că speră în colaborări frumoase și în unicorni roz. Nu așa se face treaba! Nu aici! Nu în acest moment în care am ajuns! E nevoie întradevăr de luptă și război.

Patrimoniul cultural - o sansa pentru prezent si viitor (35)

Îmi place poza asta. Uite unde era Alesul! Revenind la dezbatere. S-a mai vorbit de fonduri. Poate să primească fundația asta cei 2% din donații, sau să dea câte un leu populația pentru refacerea unor chestii din acest domeniu. Nu îmi sună deloc bine. Asta e ca aia cu donatul pentru pâinea cuiva, când de fapt Primăria și Statul trebuie să pună osul la bătaie! Voi nu înțelegeți că prin faptele astea bune îi facem comozi pe alții? Custurea a mai avut niște „idei” pentru protejarea patrimoniului. E vorba de paza efectivă a acestor obiective. Eu zic că Poliția oricum lipsește din oraș și ar trebui păzit mai tot pe aici. De abia de atunci se vor mai liniști apele cu vandalizări și hoți. Mai era vorba de completarea permanentă a siturilor, educația despre acestea și reevaloarea importanței descoperirilor.

Patrimoniul cultural - o sansa pentru prezent si viitor (36)

Mi-a plăcut Radu Cornescu ce a spus. A fost și el mâhnit și dur. A spus despre această dezbatere că este un ghid al nepăsării. Întradevăr, asta s-a dorit a fi expus. Eu am mai zis-o: politicienii noștri nu sunt neapărat hoți ci mai mult incompetenți. El a spus că nu prea s-a găsit în ultimii ani un edil care să iubească acest oraș, căci s-au luat atâtea decizii proaste în sensul culturii, identității și a aspectului orașului. Întrebat dacă Primăria s-a consultat cu Ordinul Arhitecților, acesta a răspuns că da, dar doar de fațadă. Ei s-au dus la întâlniri și au recomandat diverse, însă nu s-au luat în calcul la final. A spus că aceste întâlniri au fost doar pentru a bifa Primăria o astfel de consultare. Mă bucur că ne-a dat aceste detalii.

Patrimoniul cultural - o sansa pentru prezent si viitor (54)

După dezbaterea publică și după concluzii, am avut parte de o experiență importantă. Am coborât la subsolul hotelului pentru a vizita ce a mai rămas din ruinele din zonă. Am scris despre această zonă ieri noapte, aici.

După această vizită, am fost conduși într-o sală cochetă (Sala Ballroom Prestige), unde am fost serviți cu vin de la Domeniul Vlădoi (primul vin a fost mai interesant, restul nu m-au dat pe spate) și cu diverse mâncăruri.

Evenimentul organizat de Pontul Euxin a fost unul foarte bun pentru Constanța. Cam așa trebuie să faci ceva aici. Dezbateri, o cafea…un suc, poate și o masă și un vin după. E frumos, e atractiv, e elegant. O astfel de dezbatere nu știu cât poate să schimbe mentalitățile, dar uitându-mă la ce persoane au fost la fața locului (și la numărul mare de participanți), pot crede că se vor implica acum mai mulți oameni în cele mai banale decizii ale autorităților locale și nu numai. Au mai scris câteceva pe această temă cei de la Constanța Noastră, Cuget Liber, Telegraf și Observator.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *