Blogging, Știri & Trends
Recenzie carte: The Perfume Collector
Recenzie carte: The Perfume Collector

Recenzie carte: The Perfume Collector

Mă mir că de la jumătatea lunii Iulie până astăzi, am avut timpul și dispoziția de a mai citi o nouă carte. De la ultimul Review de genul, spuneam că am o colecție nouă de cărți scrise în Limba Engleză și că mă bucură asta căci o scriere își are cel mai bun sens în scrierea originală (ba chiar și originară) (indiferent de dibăcia Editorilor). Hai să vă zic rapid de Nuvela scriitoarei Kathleen Tessaro.
The Perfume Collector nu este o carte pe care o citești prea repede, este o construcție foarte frumoasă și puternică. Din primele capitole mi-am dat seama că o să-mi fie ușor de urmărit acțiunea, asta deoarece de fiecare dată ți se prezintă foarte frumos personajele principale ce urmează să aibă ceva mai mult de spus în poveste. Am adorat aspectul ăsta al cărții. E ca și cum zici la un capitol „Mihai era un bucătar priceput…” iar apoi la alt capitol „Elena era iscusită în detalii cromatice, era o pictoriță din sudul Franței…”. Adică…te anunță atunci când apare un personaj mare și ți se clarifică de la început detaliile pertinente despre persoană și nu te lasă să te pierzi în sumedenia de personaje apărute. Tot ca aspect tehnic, aplaud  vizualul scrierii. Ne ajută mult imaginația unui film în ziua de azi iar cartea transpune unele momente perfect în cadre dramatice sau sugestive de film mintal. Nu văd această carte doar ca o posibilitate de stil gen „Bazat pe fapte reale…” ci o văd transpusă și într-o proiecție cinematografică (mă îndoiesc că nu există deja o variantă cinematografică pentru această lucrare – măcar una inspirată). Nu în ultimul rând, ba chiar în primul, mi-am dat seama că e o carte „serioasă” datorită modului de a alcătui o frază, modului de a îmbogăți o descriere. O carte bună pentru mine observ că înseamnă o construcție creativă și inteligentă a unui singur fragment pe rând. Nici prea obositor și bogat peste măsură, nici prea anost. Cartea asta oferă un echilibru bun, cu talerul înclinat pe calitate.
Cel mai important aspect însă, este subiectul femeii și a independenței ei. Aș spune că e o carte Feministă dar aș jigni-o și aș jigni dreptul feminin. Este o carte concentrată de la start până la final pe lipsa de independență a femeii versus independența propriu-zisă. Este o carte despre Destin versus modificarea lui. Este o carte ca un film…dar un film în capul nostru, în imaginația noastră, în posibilitatea scenariului real întâmplat cândva într-un timp anume undeva. Pare o semi-ficțiune cumva dar mie îmi inspiră întradevăr o scriere de jurnal. Captivantă, provocatoare, tehnică, amuzantă, romantică…toate de un echilibru foarte frumos, exact ca esența unui parfum. Mda…îmi place. Bravo!
Deja m-am apucat de o altă carte, dar este una de „Interludiu”, o culegere rapidă de scrieri amuzante rău de tot, de 17 centimetri pe 11 centimetri și de 259 de pagini, cu 27 de povești. Este scrisă de David Sedaris și are titlul dubios: „Let’s Explore Diabetes with Owls”. Nu are nicio treabă cu Diabetul, este doar un titlu exagerat ce definește bine stilul. E o culegere de povești diferite. Sunt inventate toate probabil dar sunt inspirate din realitate. E ca un stand-up în rânduri scrise. Sunt sigur că o să râd foarte tare la aceste povești. Deja am făcut-o la primele 2-3…
Următoarea carte pe care o voi citi – pe autobuz în drum spre muncă (așa cum am făcut în mare parte cu The Perfume Collector) – este ba The Children of Men a lui P.D. James ba vampirica scriere a lui George R.R. Martin numită Fevre Dream. Deci nu a scris doar Game of Thrones și altele de genul ci și chestii cu vampiri. De abia aștept s-o citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *