Astăzi, în jurul orei 10, vă anunţam din senin de o expoziţie inedită ce urma să aibă loc fix pe scara unui bloc din Faleză Nord. Cu puţin timp în urmă de acest moment, aflam şi eu de această expoziţie din pagina unui ziar local. Suna totul prea fascinant ca să nu-mi fac prezenţa!
Aceasta este scara B a blocului BM14 din zona Faleză Nord. Pentru o zi, acest loc banal a devenit un adevărat muzeu improvizat plin de opere puternice şi amuzante aflate sub semnătura graficianului şi caricaturistului constănţean Leonte Năstase. Babu din titlul evenimentului este Babu Stere, gazda evenimentului, ce ne-a primit în blocul propriu şi ulterior în apartamentul propriu, servindu-ne cu suc şi cafea.
Pe domnul Leonte Năstase l-am găsit la etajul 2, pregătindu-se de marea adunare de la etajul 4! Nu eram prea mulţi, în jur de 20 de persoane, dar datorită ineditului, atmosfera era de-a dreptul unică! Lucrările sale erau afişate pe pereţii fiecărui etaj, în rame albe simple şi cochete. Am intrat imediat în vorbă cu dânsul şi l-am întrebat din senin despre una din lucrările din faţa mea, amuzându-ne de conotaţiile ironice adoptate de o lucrare desenată colorat.
I-am mărturisit că apreciez mult această idee de expoziţie atipică într-o oarecare scară de bloc şi că mi-aş dori ca mai mulţi locatari să-şi însufleţească mediul în care locuiesc cu opere proprii.
Ba chiar şi artistul sus-menţionat mi-a vorbit sincer şi adânc despre cât de mult înseamnă o asemenea expunere şi cum este de fapt important ca scara pe care locuieşti să devină un loc mai viu şi mai frumos amenajat. Mi-a dat câteva exemple din oraşe precum Paris sau Florenţa de modalităţi în care comunitatea de rând îşi amenaja mediul înconjurător într-un ton simplu, echilibrat şi artistic. Leonte Năstase este un om deschis şi are un spirit tânăr şi jovial. Pare a fi un om fără vârstă şi este mândru de arta sa.
La etajul 4 găseam alţi invitaţi. Pe lângă organizatorii Wild Art, Babu Stere şi membri ai Presei locale, îl găseam şi pe Virgil Coman (directorul Arhivelor Naţionale Constanţa), Profesorul Universitar Valentin Ciorbea cât şi pe alţi câţiva artişti ce au preluat cuvântul în diverse momente. Nu ştiu la ce expoziţii aţi mai fost voi, dar să-l vezi pe directorul Arhivelor Naţionale Constanţa la etajul 4 într-o scară îngustă de bloc simplu cu 4 etaje vorbind atât de frumos şi abil despre o expoziţie de această manieră, este de-a dreptul memorabil! Nu ştiţi ce aţi ratat!
În timp ce Valentin Ciorbea îşi lăuda fosta elevă de la faţa locului, jurnalista Mirela Stîngă de la ziarul local Telegraf, eu căutam să mai admir pereţii, la propriu. Căutam de asemenea să văd dacă mai vin persoane şi chiar mai apăruse desigur încă o fată, apoi încă doi băieţi. Deşi a fost mediatizat acest eveniment pe ici pe colo, nu mulţi au auzit despre această ştire. Ce-i drept, vorba unuia din invitaţi, dacă era să anunţe artistul în mod oficial pe alţi cunoscuţi despre această expoziţie, se prăbuşea blocul cu noi de câte persoane ar fi apărut. O zic încă o dată, este fascinant să organizezi o adevărată galerie de artă pe scara unui bloc! Felicitări!
Pe lângă acest eveniment, cei de la Wild Art împreună cu Leonte Năstase au mai organizat astfel de lucruri inedite, precum Caricabuzele. Acestea erau de fapt autobuzele locale 40C, în care artistul a expus în anul 2012 câteva caricaturi. Spunea astăzi că s-a temut să nu dispară de acolo dar au rezistat şi au fost cu siguranţă foarte apreciate. Wild Art a debutat în anul 2011 în staţiunea Vama Veche cu un proiect cultural non-profit. Să sperăm că urmează să vedem cât mai multe lucruri inedite din domeniul Culturii în acest oraş ce merită să fie readus la viaţă cu puţină culoare, umor şi dibăcie artistică!
p.s. Găsiţi restul pozelor făcute de mine, pe contul de Facebook CTC Constanţa City, de AICI!
Pingback:Avalanșă de Evenimente artistice în orașul Constanța | Joie Negru blog
Pingback:Ziua staţiunii Mamaia, 109 ani de la inaugurare! | Joie Negru blog
Pingback:Întâlnire la mare înălțime în Constanța, cu ciobanul de la Stejaru!