Dupa cum anuntam si aici, in zilele de 14 si 15 a avut loc Targul Colectionarilor, organizat de Asociatia Filatelistilor „Tomis” Constanta si Clubul „Simion Tavitian”.
Nu m-am inselat cand am spus ca vom gasi o gama variata de colectii, acest targ fiind plin de fel si fel de obiecte, de la antichitati la kitsch-uri si pseudo antichitati.
Am trecut si eu ieri, 15 august, pe acolo. Mi-am cumparat doar 3 monede ceva mai vechi, una fiind din 1943, cu profilul Regelui Mihai I. Am si eu o mica colectie acasa, una foarte mica.
Au costat 1 leu fiecare, caci de obicei, monedele din 1920+ nu prea au valoare. Asadar, preturile au fost mai mult decat atractive. Preturile variau si erau negociate, puteau fi 5 sau 15 lei sau puteau fi 80 de lei, in functie de obiect si de cum arata. Daca aveam niste bani de dat, imi cumparam mai multi banuti vechi. De fapt, eu sunt un mare pasionat de vechi, deci sunt foarte necajit ca nu pot sa-mi cumpar multe din minunatiile vazute acolo.
Alte minunatii erau cam seci. De curand, a fost intrebat la tv un colectionar despre cum iti poti da seama ce e vechi si ce nu e vechi, acesta a raspuns ca pur si simplu iti dai seama, ca trebuie sa fii cunoscator. Eu l-as completa, spunand ca te uiti dupa detalii. Un pahar simplu de exemplu, care arata din tinichea, cam atat este, altul cu decoratii pe exterior are un alt look si pare mai „solid”. Alte obiecte se apreciaza si dupa forma, nu doar decoratii. In fine, au fost multe lucruri vechi, de prin comunism sau anii 1996 cat si lucruri generale: bratari, bijuterii ieftine, samd. Deci acest targ a cuprins si un veritabil fenomen de Garage Sale (eveniment in care un om isi scoate lucrurile vechi (sau noi) din casa in curte si primeste vizitatori, vanzand produsele la preturi ieftine si negociabile) sau hai, Bazar.
Mi-a placut ca erau multi ofertanti cu multe obiecte de dat si ca s-au intins de la un capat al strazii pana la celalalt. Era foarte multa lume, erau si destui turisti (inclusiv straini: germani, francezi…), a fost un mare succes si nu m-ar mira sa se intample ca si in cazul targului din Eforie si acest eveniment sa se prelungeasca.
Hai sa vedem si poze:
Ti-ai luat monede :)
Aia din 1943 a fost reeditata si in 1944 si e destul de comuna, dar are design frumos. Btw, in cazul monedelor, vorbim de „efigia” Regelui, nu de „profil”.
Moneda centrala este din timpul RPR.
Cea din dreapta este din Germania pre-nazista, cel mai probabil din vremea Republicii de la Weimar. Zi si tu anul de pe moneda, pls, ca nu mai stiu. O am, dar nu mai stiu exact.
Daca n-o vezi tu in poza, clar n-o vad nici eu in realitate. Trebuia sa-mi iau si o lupa de bijutier, era una mica si draguta, care cred ca era ieftina…era buna pt monede.