Acum două zile mi-a intrat în cap să mă duc din nou ca să donez sânge. Despre prima mea experiență cu acest proces am discutat aici. Din Iulie până în Decembrie a trecut destul timp, așa că puteam să donez fără probleme.
M-am dus la Centrul regional de transfuzii sanguine Constanța, cel de lângă Spitalul Mare, spre Liceul Sanitar. Am intrat pe ușa clădirii la ora 10:45 și am ieșit acolo la ora 14:40. Așadar, mi-a luat 4 ore ca să finisez această procedură, un timp foarte mare ce nu e deloc normal pentru o astfel de faptă ce ar trebui să fie predominant civică și pozitivă. Sediul este unul modest și insuficient pentru volumul mare de oameni ce-i calcă pragul și a fost modernizat inclusiv cu sprijinul Vodafone. Bine că nu avem și Aspirina oferită în Spitale (pe care oricum ne-o cumpărăm noi singuri), sponsorizată de Coca-Cola…
În ciuda personalului amabil, acest centru duce lipsă de multe materiale necesare. O altă problemă, repet, este spațiul insuficient, unde potențialii donatori așteaptă ore în șir (unii în picioare) pentru a intra în salonul de recoltare a sângelui. Traseul este următorul:
Cum intri în clădire, stai la o coadă pentru primul ghișeu, cel aflat în linie dreaptă dinspre intrarea în clădire. Acolo prezinți buletinul și carnetul de donator dacă îl ai. De acolo ești trimis în camera secundară, unde completezi rapid un chestionar. Nu faceți ca mine, să puneți x la răspunsuri în loc să le încercuiți că veți fi trimiși înapoi spre această sală ca să completați cum trebuie chestionarul.
De aici, în funcție de volumul de oameni, veți fi puși în așteptare chiar și până la 3 ore. Sala de așteptare este una spațioasă, dar nu face față la toți doritorii de fapte bune sau la toți doritorii de bonuri valorice și atât. Sala este dotată cu un televizor și cu un dozator de apă. Clădirea deține toalete pentru bărbați și femei. Aici vei aștepta să fii chemat pentru a ți se verifica acel chestionar completat și pentru a fi înțepat în deget pentru o probă de sânge.
De aici vei aștepta din nou până când primești unda verde de a fi primit la recoltarea celor 450 ml de sânge. Într-un final vei fi chemat în salonul de recoltare unde te vei întinde pe un pat. Ți se introduce în venă un ac măricel, dar să știți că nu doare deloc. Apoi, aștepți să ți se umple punga de sânge și primești o foaie cu care te duci în ultima cameră, la casierie. Trebuie să nu fi băut alcool cu multe zeci de ore înainte, să nu fi făcut efort fizic intens înainte și să mănânci ceva ușor înainte de donat. Dacă ți se face rău, vor avea grijă doamnele de acolo de tine. Repet, sunt foarte simpatice și amabile.
După ce donezi, primești o foaie și buletinul și te duci la casierie deci. Acolo o doamnă îți va oferi buletinul și carnetul de donator înapoi, plus 7 bonuri valorice în valoare totală de 66,99 lei, plus la cerere o scutire de o zi de la muncă. Am aflat în acea zi că poți beneficia de asemenea de o reducere de 50% la abonamentul de o linie, două sau pe toate liniile RATC. O reducere de care am profitat. Revin asupra ei. Am întrebat de asemenea când pot să donez pe viitor și mi s-a recomandat să fac asta după 3 luni.
Vreau să continui această donare căci e benefică și pentru că întradevăr poate să ajute pe cineva. E recomandat să facem asta din când în când și nu doar la accidente mediatizate, căci fix atunci se mobilizează mulți oameni deodată, se strânge mult sânge de același tip și…se aruncă. Da. Sângele poate ajunge la gunoi. La propriu, la gunoi. Ca să evităm asta, e bine să donăm în orice moment când considerăm noi că putem, ținând cont de perioada minimă de donare raportată la ambele sexe. În ciuda numărului mare ocazional de donatori (în această zi de Luni au fost vreo 60-70!), mulți s-ar putea să mintă în chestionare și să fie respinși, alții – deși donează până la capăt – s-ar putea să aibă o valoare anormală de ceva anume în sânge, ce ar face acel sânge inutilizabil. Din acest motiv contează numerele mari în acest proces și din acest motiv cererea de sânge e mare.
Cine donează? De obicei cei ce vor acele tichete valorice. Șomeri, persoane cu venituri mici sau fără venituri. Alții fac asta pentru prima data, dorind poate să-și afle grupa sanguină. M-a amuzat o fată din salon. Era la prima ei faptă de acest gen. A venit o asistentă și a lămurit-o că Rh-ul ei e pozitiv. „Pozitiv??” a reacționat fata zâmbind, ca și cum i-a făcut un compliment la adresa spiritului ei sau a personalității. Ce-mi venea să râd. Rh pozitiv poate însemna în unele cazuri o mai mare dificultate în a dona sânge pentru mai multe grupe sau în a primi sânge.
Așadar, mă mir că văd apeluri disperate vizavi de donarea de sânge când infrastructura pur și simplu nu permite un volum mare. De Luni până Vineri, poți dona la acest centru în intervalul 7:30 – 13:00. Stai mult și bine după ora 13:00 în această clădire, însă nu se mai primesc noi donatori. Sâmbătă poți dona în intervalul 9:00 – 13:00.
Pentru a beneficia de reducerea de 50% RATC, trebuie să te prezinți la Serviciul Public Administrare Creșe. De la acest centru, ajungi foarte ușor aici. Te duci după parcarea supraetajată de la Spital, fix pe lângă Taxiurile din zonă și traversezi. O iei printre blocuri și ajungi într-o zonă întinsă, unde observi rapid clădirea cu mov. Fix lângă aceasta, vezi clădirea din imaginea de mai sus. Intrarea se face prin ușa din lateral, direcția spre Trocadero.
Aici găsești un birou la parter. Dacă nu e nimeni acolo, te duci sus la etaj și vei da de o doamnă foarte amabilă ce te va ajuta. Îi prezinți buletinul și carnetul de donator și în baza acestora îți va da o adeverință.
Aceasta este valabilă 10 zile de la data emiterii ei. Cu aceasta, te duci printre blocuri către stația RATC de peste drum de biserica Sf. Arh. Mihail și Gavril, cea din apropierea Spitalului, din Parcul Tomis II. Acolo am dat iar de o doamnă amabilă, ca să vezi, ce m-a ajutat rapid cu ce aveam nevoie.
Pentru că nu aveam deja un abonament vechi cu poză, a trebuit să caut un loc unde să-mi fac o poză tip-buletin. Am rătăcit puțin pe str. Ștefan cel Mare și am dat în apropiere de Policlinica cu plată de un centru foto ce mi-a luat 7 lei pentru patru poze tip-buletin. M-am întors la ghișeul RATC, am plătit 50% din abonament plus 2,5 lei pentru abonamentul cu poză emis și aia a fost. p.s. Tichetele valorice să știți că sunt uneori primite fără a fi completate, dar alteori nu. Conform Legii, trebuie să scrieți pe fiecare Nume Prenume și CNP. La Cora din City Park Mall, de exemplu, nu mi le-a primit așa necompletate.
Așadar, cam asta a fost aventura mea pe acea zi. De ce donez eu? Poate că sunt egoist, dar o fac mai mult pentru mine. Acest proces de donare îmi curăță organismul și îmi întărește imunitatea. Organismul meu își va reface această cantitate de sânge într-un interval de 2-3 săptămâni. În al doilea rând, nu zic că nu m-ar emoționa enorm să știu că sângele meu chiar a ajutat pe cineva sau că poate chiar a salvat viața cuiva.
Există o țară, nu-mi mai amintesc acum care anume, unde ai un sistem prin care ești notificat prin sms când sângele tău este folosit într-un caz. Ne lipsește motivația asta implementată! Aș mai recomanda ca în sala de așteptare, ce ar trebui să fie mai mare, să ai puzzle-uri, șah și table, board games și alte lucruri. Nu e ușor să aștepți 3-4 ore într-un salon semi-sec. Cu câteva investiții minime, s-ar schimba enorm toată povestea asta și s-ar impulsiona incredibil de mult spiritul civic. Rămâne să vă povestesc după 3 luni dacă s-a schimbat ceva. Să fim sănătoși!
Pingback:Covid nu trebuie să ne oprească din donat de sânge. Ba din contră...