Blogging, Știri & Trends
Să votăm inovația anului 2014 ! Câtă apă avem de fapt pe Glob ?
Să votăm inovația anului 2014 ! Câtă apă avem de fapt pe Glob ?

Să votăm inovația anului 2014 ! Câtă apă avem de fapt pe Glob ?

Saloanele Internaționale de Inventică de la Bruxelles și Geneva au prezentat câteva idei bune sau revoluționare a unor inventatori din toate colțurile lumii. Românii noștri au fost premiați de asemenea cu Bronz, Argint și Aur pentru câteva idei pe care le regăsiți pe pagina premiileinovatiei.ro
Deși îmi place să mă cred multilateral, îmi vine greu să înțeleg multe din proiectele afișate. Înțeleg poate ansamblul dar unele detalii mă pierd. Cu toate astea, dacă ar fi să votez cea mai merituoasă invenție a unei echipe de români, aș vota proiectul Instalație pentru aerarea apelor la suprafață dezvoltat de către echipa de cercetatori formată din Giurma Ion, Antohi Constantin, Crăciun Ioan și Telisca Marius din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași. Acest proiect a obținut medalia de Aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva și Premiul Special din partea Iranului în anul 2014.

 Mi-ar fi prins bine o Legendă la poză dar explicația lămurește multe:

Invenţia se refera la o instalaţie pentru aerarea lacurilor piscicole, a lacurilor de acumulare necesare pentru potabilizarea apei, aerare necesara în vederea excluderii apariţiei fenomenului de eutrofizare datorat dezvoltării excesive a unor specii fitoplanctonice îndeosebi a algelor albastre și verzi etc; fenomenul este declanşat de acumularea de nutrienţi în apa lacurilor, dar și de căldura aerului, vânt, descreşterea bruscă a presiunii atmosferice, datorate îndeosebi schimbărilor climatice actuale, spune website-ul premiileinovatiei.ro.
Ca avantaje avem funcționarea continuă prin folosirea „energiei curate”, capacitatea de a reduce temperatura apei, mărirea randamentului fotovoltaic și diferite tratamente ale apei.
Acest ultim lucru mi-a atras atenția mai mult, deși folosirea energiei Eoliene și Solare este în top de asemenea. Prefer o invenție ce pune accentul pe Apă! 
Pe Terra există aproximativ 1,260,000,000,000,000,000,000 de litri de apă, adică 71% din suprafața Planetei. Asta așa…ca să știți! Un procent de aproximativ 97,5% din apa generală este apă sărată de Ocean. Deși sună mult, un oceanograf pe nume David Gallo din Massachusetts, SUA, declara în anul 2010 că dacă Terra ar fi cât un măr, apa de pe planetă ar fi mai subțire decât coaja mărului respectiv. Sau o altă comparație spune că dacă Planeta ar fi cât o minge de Basketball, toată apa sa ar încăpea într-o minge de Ping Pong.

sursă foto: livescience.com
Bila albastră este apa sărată (nepotabilă) iar în dreapta sa, e o biluță și mai mică. Aceea este apa potabilă însumând mai puțin de 1% din totalul apei de pe Terra (!) sau aproximativ 2,7% dacă includem ghețarii și zăpada de pe Glob.
Deci da, aș premia pe orice om ce caută soluții pentru exploatarea Apei și mai ales pentru gestionarea bună a acesteia. Aceste cifre și procente ar trebui să vă facă o imagine mai clară despre accesul nostru extrem de limitat la toată această Apă de pe Glob. Orice discuție sau invenție pe tema asta este de apreciat!
Puteți și voi să votați un proiect din cele participante, prin aplicația de Facebook de aici. Echipa de cercetători câștigătoare va primi un premiu în valoare de 2000 de Euro din partea companiei 3M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *