Blogging, Știri & Trends
Scufundari si arheologie subacvatica in Constanta
Scufundari si arheologie subacvatica in Constanta

Scufundari si arheologie subacvatica in Constanta

Stiati ca orasul Constanta este foarte bogat din punct de vedere arheologic, insa v-ati gandit vreodata sa va uitati in adancul apei dupa aceste ramasite arheologice?

Vechiul Tomis se intindea pe o suprafata mai mare decat cea pe care o vedem acum iar o parte din el a fost inghitit de mare. Nu doar Tomis a ajuns in apa ci si vechiul Callatis (Mangalia), precum si alte zone din apropiere. In Constanta sunt cativa scafandri activi, care se aduna si se organizeaza in iesiri in adancul marii. Ba chiar, de curand, politicienii locali s-au gandit ca ar fi bine sa amplifice importanta turismului prin acordarea unei atentii mai sporite scufundarilor. Desigur acestia nu stiu de arheologia subterana, insa poate vor afla.

Pe site-ul scufundari.eu (locul de unde am gasit poza de mai sus), gasim o harta a ruinelor cetatilor pontice de acum 2000 de ani, care se gasesc nu doar pe uscat dar si in apa:

Repet, scufundarile in orasul Constanta nu sunt ceva nou, ba chiar probabil ati vazut uneori grupuri de scafandri in zona Cazinoului, acestia sunt probabil ucenicii celor care isi au sediul fix langa Vila Cananau, paralel cu faleza Cazino.

Aruncati un ochi si pe Aquarius Dive Center Constanta. Nu fac reclama in mod exclusiv, daca stiti si de alte societati care se ocupa de asa ceva, nominalizati-le mai jos. Voi ati facut scufundari pana acum? Cum vi se pare?

Un comentariu

  1. Peninsula se prelungea mult in mare.
    Avea o forma de T cu capetele rotunjite.
    Un cap mergea dealungul zidului de larg din portul tomis(on plonge) si crea un golf, insa portul antic era unde e acum poarta 1 intrun golf.
    Aici sub apa sunt ruinele unor ladiri antice:posibil atelier de caramizi si depozite, precum si ziduri de aparare, ruinele acelor ziduri inca se mai vedeau in anii ’60 cand nivelul marii era mai redus ca acum, si acele colturi de ruine purtau numele de pietrele Medeii.
    Informatiile le-am aflat de la dr. arh. Petre covacef.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *