Blogging, Știri & Trends
Semi-succesul Civi-Mateca Constanța
Semi-succesul Civi-Mateca Constanța

Semi-succesul Civi-Mateca Constanța

Joi, 29 Ianuarie 2015, a avut loc un eveniment la care am fost invitat. Proiectul se numește Civi-Mateca iar evenimentul era Festivitatea de Premiere a participanților înscriși în acest proiect.
Civi-Mateca este rezultatul unui concurs lansat de către Heineken, prin programul Heineken pentru Comunități. Constanța a câștigat. Cei din spatele proiectului sunt Asociația Civicum Voluntaris, ce a primit un grant în valoare de 80.000 de lei. Isabela Ștefan-Iorga, coordonator de Proiect, a spus că vrea să organizeze un mini-Oscar pentru elevii din județul Constanța. Din perspectiva mea, a reușit să facă asta. Scopul proiectului a fost implicarea elevilor între 11 și 18 de ani în realizarea unor scurtmetraje cu mesaj civic. 
S-au înscris peste 400 de elevii din 52 de școli din localități precum Constanța, Agigea, Cumpăna, Eforie, Lumina, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol sau Valu lui Traian iar filmulețele au fost în număr de 107. Au fost premiate câte 3 grupuri de la fiecare an de studiu iar fiecare grupă era alcătuită din 4 membri.
Gazda evenimentului a fost Adelina Tocitu, de la Radio Vacanța, ce a stat în permanență în fața mea, blocându-mi vederea. Dar ajung și acolo. Alte nume importante din acea zi erau: Anca Epure (inițiator proiect Civi-Mateca), Mihaela Căruțașu (președinte Asociației Civicum Voluntaris), Constantin Țițineanu (operator imagine cu experiență), Constantin Cumpănă (scriitor și jurnalist constănțean de care n-am auzit niciodată). Tot de la Radio Vacanța, a urcat pe scenă pentru o înmânare de premiu, doamna Cecilia. Mi-a plăcut cum a vorbit, rupând prin vorbele sale din automatismul evenimentului. Ba chiar am avut parte de prezența a însuși inspectorului școlar general Constanța, prof. dr. Răducu Popescu. A înmânat câteva diplome iar apoi a fugit. Chiar dacă a durat ceva timp evenimentul și a fost chinuitor pe alocuri, cred că el era cel mai important om ce trebuia să stea acolo și să vadă cum anume se exprimă elevii pe care ar trebui să-i administreze și să-i servească. Măcar să-și arunce un ochi pe scurtmetrajele participante, afișate pe Youtube

Eu am ajuns la fața locului pe la ora 16:00. Se adunase multă lume iar copii erau o groază. M-am întâlnit acolo cu bloggerul local Emilian Alexandru, ce face parte din AYG România, adică cei ce sunt responsabili cu câteva elemente de organizare din spatele proiectului (aranjatul filmulețelor, creearea de logo…). AYG România este CEVA specializat pe software development și marketing. Prin asta sunt ironic, căci multe firme sau asociații sau ong-uri sau ce or fi, nu-și definesc la secția About entitatea. Vă ocupați cu ceva. Bine. Dar…ce vă numiți? Plus că website-ul e în Lb. Engleză deși sunt români. Nu-mi place asta. Dar, sărim peste.

Am stat ce am stat, am mai discutat apoi ne-am rătăcit puțin prin sală. Venise o echipă Digi 24 să filmeze iar restul se așezau pe locuri. Fiind blogger, am stat pe rândurile din față. Nu m-a ajutat asta din cauza gazdei Adelina, ce s-a plantat fix în marginea scenei, blocându-ne multora vederea către proiecția de scurtmetraje. În rest, consider că Adelina a fost de-a dreptul eroică, rezistând atâta timp în picioare și cu mult calm în fața agitației publicului minor, timp de vreo două ore și jumate. Doi puștani de clasa a 6-a probabil se tot înțepau prin vorbe prin spatele meu.

– Taci băi virginule!
– Păi sunt virgin, cum altfel să fiu?

Ce m-au amuzat simpaticii ăștia. M-au și iritat dar m-au și amuzat.

A fost un eveniment foarte lung. Bine că eram eu foarte curios de mintea ăstora mici căci altfel probabil făceam și eu „schema Răducu” și mă căram de acolo. Ca timp, nu este prea lung un astfel de eveniment, dar devine mai anevoios când apar defecte tehnice. Nu știu cine s-a ocupat de proiecție dar a avut ceva probleme cu sunetul. Astfel, la multe scurtmetraje, nu mai auzeam muzica de fundal sau vocea. Brusc, pe proiecție, apărea un click dreapta și un meniu al player-ului iar persoana misterioasă de după culise căuta să repare acest lucru. Deseori reușea doar să dea drumul la canalul de muzică din scurtmetraj dar nu și la voce. Mulți oameni din sală (mai ales profesori) au fost mâhniți de astfel de erori. 

O sursă misterioasă tare mi-a declarat că problema ar fi de fapt din partea Teatrului. Teatrul Oleg sau fostul Teatru de Stat ce nu înțeleg de ce nu mai este de Stat, este praf. Este mic. Este vechi. Este ciufut. La fel precum Casa Lăutarilor, fosta Casă de Cultură. Aparent sistemul lor Audio este pe un singur canal și nu prea știe să găsească și muzică și voce din anumite filmulețe. Drept urmare, marele disconfort de la un eveniment ce a fost organizat cu bun simț în mare parte, a ținut de gazdă. Nici măcar de probe n-au avut timp organizatorii tot din cauza gazdei ce nu le-a permis asta. Ne întrebăm de ce nu merge bine Cultura în Constanța. Deseori ne dăm răspunsuri filosofice și de etică dar uităm elementele simple: cele tehnice. Majoritatea Instituțiilor de Cultură din Constanța sunt praf la capitolul Tehnologie. Muzeul de Istorie nu știe să bage o muzică din când în când fără ajutorul voluntarilor, Muzeul de Artă sau cel de Marină nici nu are vreun sunet decât un pian la primul menționat, Cinematografele…nu mai există deci atât de grav e iar mulți alții din fruntea unor astfel de Instituții de abia știu să-și programeze Cuptorul cu Microunde acasă, dapăi să conducă tehnologic o astfel de entitate.
Proiectul a fost util pentru elevi dar și pentru alții ce vor să afle ce se află în capul acestor elevi în anul 2015. Cele mai mici clase au făcut scurtmetraje pe tema de prietenie și educație școlară iar cei mai mari au avut subiecte variate precum protecția mediului, protecția animalelor fără stăpân, drepturile copilului, drepturile omului, violența domestică, violența în școli, consumul de droguri, toleranța, șamd.
Băiatul de mai sus, de exemplu, face parte din echipa ce a câștigat locul 1 pentru categoria clasei a 7-a. Este de la școala Ion Borcea din Agigea și se numește Dumitru Ionuț și era foarte emoționat pe scenă, mâinile tremurându-i în timp ce își căuta cuvintele cât mai potrivite pentru a explica tema scurtmetrajului făcut. Mulți copii și-au găsit bine cuvintele și au fost foarte simpatici la microfon. Un copil mai mare ce a ajuns la microfon era din clasa a 12-a, de la Colegiul Tehnic Energetic Constanța.

A impresionat prin implicarea sa în proiect și prin explicația inspirațională pe care a dat-o vizavi de motivația echipei sale de a face un astfel de filmuleț. Scurtmetrajul lor îi arăta în față la City Park Mall, ținând în mână cartoane cu diverse mesaje anti-înjurături și anti comportamentului anti-social. Mi-a plăcut cum s-a prezentat.
Alții au mizat pe tema violenței ba chiar câțiva, prin rolurile pe care le jucau în filme, cred că arătau indirect și situația conflictuală din propriul lor cămin. Cei de la Liceul Tomis din Constanța au ales de asemenea să facă un film bazat pe violență. Nu mi-e mare mirarea căci acolo auzi mai intens mereu la știri despre scandaluri și bătăi pe holurile școlii.
Ideea e că toți acești copii au avut ceva important de zis și au impresionat prin existența lor curentă în lumea modernă, plină de tehnologie. Pentru asta a meritat să rămân atent la acest eveniment!

La sfârșit, am fost serviți cu câteva bunătățuri (deși unele paleuri/saleuri erau cam uscate deja), cafea, ba chiar și cu felii dintr-un tort măricel cu logo-ul aproape întreg creeat de AYG. Cum spuneam și în titlu, acest eveniment a fost un semi-succes, singurul dezavantaj major fiind sunetul…și Adelina Tocitu ce ne bloca „peisajul”.
Să sperăm că până la viitoare evenimente de acest gen, cei din Instituții de Cultură vor moderniza puțin mai mult sălile sau încăperile puse la dispoziție constănțenilor devoratori de artă, cultură sau evenimente sociale.

Găsiți restul pozelor făcute de mine în acea zi, în albumul meu de Facebook, de AICI.
p.s.
Aruncați-vă un ochi și pe știrea asta pentru detalii mai ample despre anumite momente de la acest eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *