Blogging, Știri & Trends
Spaghete Carbonara by joe
Spaghete Carbonara by joe

Spaghete Carbonara by joe

Hello. My name is Dr. Zoidberg. Glumesc si eu pe aici. Dr. Zoidberg e un personaj amuzant din desenul animat Futurama. Hai sa lasam non-sensul si sa trecem la mancare!
Astazi am facut Spaghete Carbonara. Am mai facut candva, insa nu stiu de ce n-am scris pe blog. Eu am nevoie sa scriu chestiile astea pe blog caci le uit si ma oftic apoi. Din cate imi amintesc, cred ca am improvizat reteta gasita aici. Pentru spaghetele mele am folosit dupa cum urmeaza:

– 500g spaghete
– 1 cub formaggio sau o bucata normala de cascaval
4 oua 5 oua
– 2 linguri de smantana
– ulei
– sunca, salam
– piper
– sare

Iei spaghetele si le arunci intr-o oala cu apa pusa la fiert impreuna cu un pumn de sare ca sa fie totul bine. In timp ce lasi oala sa-si faca treaba, te poti ocupa de compozitie. Intr-un orice fel de vas spargi 4 oua si incepi sa amesteci. La 500g de spaghete cred ca ar trebui totusi 5 oua, dar a iesit ok si cu 4. Dar ai putea folosi 5. Amesteci, pui piper cat vrei…pui si orice alt condiment daca vrei. Deasupra compozitiei, razui cascavalul mai marunt asa sau cubul de formaggio sau „praful” de formaggio din plic, daca ai. Pui si doua linguri de smantana…mai amesteci putin si gata.

Intre timp cumva, ca si cum ai avea 8 maini, pui la calit sunca si salamul si ce mai vrei. Daca ai sunca, salam, jambon samd, poti sa le tai frumos bucatele si sa le pui intr-un vas. Apoi torni bucatelele din vas intr-o tigaie cu putin ulei (putin mai mult decat la o omleta sa zicem). Mesteci apoi bucatelele sa nu se lipeasca. Intre timp, dupa ce se fierb bine spaghetele, le iei si le pui intr-o strecuratoare. Dupa ce raman fara apa, le poti turna peste calitura din tigaie. Amesteci putin iar apoi torni peste, compozitia de ou, smantana si ce mai e acolo. Amesteci si amesteci iar si mai poti si sa gusti sa vezi daca iti convine cum a iesit. Nu lasi prea mult la fiert ca sa nu iasa prea uscat sau prajit. Dupa cateva putine minute, scoti totul intr-un orice fel de vas vrei tu si servesti.

Nu se vede in poza prea bine, insa chiar a iesit foarte bun ce am facut. Daca iti iese putin mai uscata treaba, poti sa pui o portie in farfurie si sa o amesteci cu o lingura de iaurt pentru a face-o mai potrivita. Mi-a luat cam 40-45 de minute sa fac asta. Pofta mare!

[LE] 03-01-2012

Pe aceeasi metoda, am facut si penne carbonara. Au iesit super.

 Masa e gata!

6 comentarii

  1. Asta e varianta românească.

    Carbonara se face de fapt cu pancetta, parmesan în loc de … formaggio (?!) și dacă îmi aduc aminte bine se folosește smântână dulce și doar gălbenușul de ou.

    Iar gălbenușurile se pun fix înainte de a pune pastele peste sos (sau invers).

    Btw, îți recomand să cumperi o bucată de parmesan, nu mizeriile alea răzuite, cuburi etc, care sunt de fapt rebuturi. Also, daccă piperul nu e proaspăt măcinat, poți să nu pui deloc.

    Parmesanul bun și piperul proaspăt măcinat fac diferența dintre niște paste „meh, să umple mațul” și niște paste „wow, sunt mai bune decât la restaurant” ;)

  2. joe

    Ultima oara cred ca facusem asa cu galbenusul si cu compozitia turnata inaintea spaghetelor, insa daca n-am notat tot procesul undeva, am uitat, asa ca am interpretat cum am putut :) Oricum, am intrat in frigiderul ala si la 12 noaptea sa mai iau cateva furculite de spaghete, caci erau foarte bune si asa.

    Insa intradevar as vrea sa incerc cum zici tu sa vad cat de mult se simte diferenta.

  3. joe

    Nu imi era foame, imi era pofta. Daca nu-mi ieseau bune, in primul rand ziceam asta (cum am zis de cartofii frantuzesti) iar in al doilea rand le aruncam direct.

    Sa-mi fac singur pastele? Gen cu ou si faina si tot tacamul? Nu.

  4. Salut, imi place blogul tau si e prima data cand postez.
    Am aflat de el prin intermediul Oanei Kovacs.
    Pentru inceput eu mananc multa pasta, aproape in fiecare zi.
    Carbonara nu ma atrage prea tare, dar cred ca te-as putea ajuta cu cateva sfaturi:

    – Se folosesc spaghetti de grosime mare care se lasa intregi, nu sfaramitate.
    Cand le strecori le lasi mai umede.
    Foarte important este sa nu fierbi niciodata, dar niciodata pasta mai mult decat scrie pe cutie.
    – Reteta originala se face cu pecorino romano, adica o branza imbatranita,uscata (spre deosebire de cascaval care este o branza grasa.)
    – Nu se pun multe oua, ajunge unu la 2-3 persoane.
    – Carbonara „adevarata” cica nu se face cu lapte si smantana sau altele de acest fel.
    Dar probabil varianta cu smantana a devenit mai faimoasa, habar nu am de ce !
    – Gustul este putin mai autentic daca nu folosesti salam si/sau sunca afumata.

    Nu vreau sa sune ca o critica, ma intelegi tu.
    Oricum, sanatate si la cat mai multe paste :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *