Aceasta este statuia primei regine a Romaniei, Elisabeta de Neuwied, sotia lui Carol I, cunoscuta de asemnea sub pseudonimul „Carmen Sylva”.
Aceasta a fost realizata de sculptorul Ion Jalea, despre care am vorbit intr-un articol precedent. As fi dorit sa includ si aceasta poveste acolo, insa am considerat ca merita un articol separat.
Statuia „Carmen Sylva” a fost dezvelita cu mare fast in data de 15 august 1937, ziua in care si atunci se desfasura anuala festivitate militara, Ziua Marinei. Locatia era in parcul din apropierea Cazinoului, lucru observabil si in doua poze vechi din perioada 1941:
foto alb negru: muzeuldefotografie.ro
Multe detalii mai mult decat suficiente am gasit si pe cotidianul Ziua de Constanta, de unde o sa reproduc cateva povesti.
Dar mai intai, mentionez detaliile tehnice ale lucrarii lui Ion Jalea. Statuia „Carmen Sylva” este din bronz, are 3, 5 metri si era asezata pe un soclu inalt si compusa din doua parti: reprezentarea reginei si „Femeia cu harfa”, simbol al muzei, lucru asemanator bustului lui Eminescu, unde de asemenea se poate vedea o muza, respectiv Calliope, in mitologia greaca fiind cunoscuta ca muza a poemelor eroice, fiind de asemenea inspiratia Iliadei si a Odiseei a legendarului poet Homer.
UNDE ESTE ACUM STATUIA LUI ION JALEA?
Conform celor de la ziarul Ziua, in anul 1948, comunistii au scos statuia „Carmen Sylva” de pe soclu, ascunzand-o in beciul Primariei, deoarece acestia considerau ca regina este o amenintare la doctrina partidului. A ramas in acest beci pana in anul 1961, anul construirii Muzeului de Arta, loc unde ulterior a fost mutata, de data asta sub un nume fals, pentru a ascunde aceasta opera mai bine.
Asadar, in prezent, aceasta statuie se afla in beciul Muzeului de Arta, desi o parte din ea – partea cu muza – a fost predata municipiului Medgidia, din motive pe care momentan nu le inteleg pe deplin.
Multi isi doresc acum reamplasarea ei undeva in zona Cazino, insa lipsa banilor si excesul de birocratie, impiedica acest lucru. Probabil este ilegal sa te misti repede intr-un astfel de proces, dar mai ilegal este faptul ca blochezi accesul cetatenilor la cultura. Una din probleme o constituie si viitorul amplasament al acestei statui.
Inainte, parcul de langa Cazino, loc sinonim cu fostul Bulevard al Reginei, arata total diferit, mai armonios si mai primitor. Acum insa, va trebui sa se decida un loc pentru aceasta statuie, un loc care va fi probabil mai indepartat de Arcasul lui Ion Jalea, lucrare ce a aparut in zona mai tarziu.
Ce se va intampla pe viitor, ramane de vazut…si ramane de asemenea de insistat.
[LE] 20-05-2013
În urma unei reabilitări generale a falezei cazinoului și nu numai, statuia Carmen Sylva a fost readusă la malul mării!
Un articol pe care il asteptam cu nerabdare! Multumesc. Macar e bine ca inca mai exista statuia. Sigur ca parcul de langa Cazinou ar putea fi reamenajat, dar trebuie in primul rand edilii locali sa ia initiativa. Banuiesc ca o petitie semnata de niste cetateni nu i-ar determina sa treaca la actiune.
In fine, as comenta un pic afirmatia conform careia comunistii considerau ca „regina este o amenintare la doctrina partidului” – nu neaparat. Era vorba de „rasturnarea claselor exploatatoare” avandu-i pe Rege impreuna cu familia regala ca exponenti. In consecinta, orice simboluri monarhice trebuiau sa dispara fizic, dar si din mentalul colectiv. Retardare maxima.
Pingback:După 65 de ani, Statuia Carmen-Sylva a fost readusă pe faleză ! | Constanța City
Statuia e de Oscar Han.
De ce spui asta?