M-am gandit sa va prezint cateva influente arhitecturale Art-Nouveau, ce se gasesc pe strazile orasului Constanta. Sa incepem insa cu definitia. Pe bucurestiivechisinoi.ro gasim cateva cuvinte:
Art nouveau este denumirea franceză a ceea ce s-a numit în arhitectură „arta 1900”. Ea constă în abandonarea stilurilor istorice şi încercarea de închegare a unui stil în consonanţă cu posibilităţile tehnice ale epocii şi de integrare a artei în viaţa socială. S-a afirmat în diverse ţări europene nu numai ca mişcare arhitecturală ci în toate domeniile artei.
[…]
O contribuţie importantă a „artei 1900” s-a concretizat în raţionalitatea funcţională a unor realizări, iar încărcătura plină de fantezie a imagisticii interioare şi exterioare a deschis noi direcţii de personalizare a rezolvărilor arhitecturale demne d subliniat. Folosirea noilor materiale tot cu procedeele meşteşugăreşti de prelucrare a determinat o anume stagnare astlului mai ales în decoraţiuni şi forme.
Art nouveau a apărut din eclectism, dar nu ca o continuare a acestuia ci ca o revoluţie artistică îndreptată împotriva lui. El este simbolul modernismului şi noncomformismului, curente care se manifestă în jurul anului de graţie 1900 în toate aspectele vieţii nu numai în artă.
Art nouveau poate fi recunoscut prin linia ondulatorie, adesea asimetrică care se termină brusc şi prin decoraţii fine, elegante. Caracteristic acestui stil este decoraţia armonioasă, crearea unor faţade vibrante, cu goluri, folosirea fierului forjat,mari suprafeţe vitrate aşa cm se vede şi încazul cazinoului constămnţean care are balustrade de fier forjat nenumărate ferestre şi glasvanduri de mari dimensiuni, din sticlă albă dar şi colorată. Fierul şi sticla înlocuiesc aproape în totalitate tâmplăria tradiţională din lemn. Cel mai important model de stil Art nouveau din România este Cazinoul din Constanţa.
Asadar, prima cladire: Cazinoul.
CAZINOUL DIN CONSTANTA
Il las pe autorul citat mai sus sa-si continue explicatia:
Cel mai important model de stil Art nouveau din România este Cazinoul din Constanţa. Această afirmaţie se bazează pe faptul că acesta nu are, ca alte clădiri, numai elemente Art nouveau ci este, în totalitatea lui, un obiect Art nouveau. Expresia exterioară a Cazinoului relevă ordinea spaţială interioară, atât prin elocventa compoziţie a volumelor (organizate în trepte după modelul piramidal), cât şi prin traforarea faţadelor cu şiruri de arcaturi, cu veriere, având două goluri uriaşe, dominante. Unul este în formă de potcoavă turtită, recurbată, aflat pe faţada principală dinspre oraş, relevă marea sală a cazinoului, celălalt este vertical, cu un arc semicircular, aşezat pe axul faţadei laterale şi luminează scara monumentală care duce la sala de jocuri.
Faţadele sunt ornamentate echilibrat şi scot în evidenţă plasticitatea sculpturală a formelor : arcele unesc coloanele; inserţiile sunt fie cu motive florale, fie cu motive simbolice inspirate de fauna marină (scoici, delfini), fie din heraldica marină (corăbii, catarge, cercuri cu sextant). În interior întâlnim o varietate a formelor celor patru arce mari care marchează, fiecare, intrarea în alte spaţii , pilaştri asimetrici, coloane scurte, feroneria ondulată în spirale – valuri din partea superioară a casei scării, decoraţia tavanelor.
In anul 1885, Cazinoul se numea Casinul Comunal, era construit in principal din lemn si nu avea farmec, drept urmare, s-a trecut la renovari indraznete. In 1903, se semneaza un contract cu arhitectul roman, de origine franceza/elvetiana, Daniel Renard, cel care i-a dat stilul Art-Nouveau. Acesta a fost promoterul acestui stil in regiune.
Se spune ca multi oameni politici s-au opus acestei schimbari, deoarece acest stil reprezenta nu doar o arta ci si o miscare sociala. Ba chiar, dupa 2 ani de la lucrari (in 1905), conservatorii veniti la putere l-au demis pe Daniel Renard si l-au angajat pe Petre Antonescu, arhitectul care trebuia sa se ocupe de viziunea noua a conservatorilor: arhitectura neo-romaneasca, doua turnuri si o sala de teatru. In 1907, liberalii s-au intors la putere, asa ca lucrurile s-au facut din nou in ritmul arhitectului Daniel Renard, iar pe 15 august 1910, in prezenta printului Ferdinand, este inaugurat noul Cazino.
Drept urmare, pe 15 august 2010, pe langa Ziua Marinei, sarbatorim si un secol de la inaugurarea Cazinoului modern.
HOTEL INTIM
Hotel Intim, fostul Hôtel d’Angleterre si fostul Hotel Regina, despre care am scris si aici, intra de asemenea in acest subiect dezbatut.
Constructia este eclectica, cu fatada principala facuta in stil neoclasic si cu elemente decorative art-nouveau.
In anul 1903 se demola Hotelul D’Anglettere iar in anul 1906, in acelasi loc, acelasi Daniel Renard s-a ocupat de supravegherea constructiei hotelului Regina. Denumirea de „Intim” a fost data in timpul comunismului, probabil datorita adunarii in acest loc a intelectualilor si a oamenilor de seama ai timpului, adunari ce aveau loc sub egida unei organizatii numite „Cercul Intim”. Acest hotel se afla pe str. Nicolae Titulescu, nr. 12.
HOTEL PALACE
O a treia interventie a arhitectului Daniel Renard in zona orasului Constanta, este Hotel Palas, actualul Hotel Palace.
In anul 1912, primaria a organizat o licitatie pentru concesionarea Cazinoului din Constanta iar castigatorul a fost baronul Edgar de Marcay. La fel ca in zilele noastre, ca sa primesti ceva, trebuie sa dai ceva, asadar, primaria l-a obligat pe baron sa construiasca un hotel care sa deserveasca clientii Cazinoului. Drept urmare, baronul l-a angajat pe Daniel Renard sa se ocupe de constructia hotelului Palas.
Dupa doar 2 ani de zile, in anul 1914, este inaugurat Hotelul Palas (Palace), facut in stil eclectic, specific Rivierei Franceze, cu o fatada simetrica si detalii art-nouveau.
Desi personal nu vad aceste detalii atat de bine, vorbim de acelasi arhitect, deci consider ca trebuie implicata si aceasta cladire intr-o asemenea enumerare. O sa vorbesc candva mai pe larg despre aceasta cladire plina de secrete si povesti. Acest hotel se afla pe str. Remus Opreanu.
CASA ZAMBACCIAN
Desi se afla in paragina, aceasta cladire, cu a sa culoare inconfundabila, atrage simpatia multor privitori.
Nu cunosc cand a fost construit acest imobil, insa se stie ca arhitectul sau este E.P. Goué iar stilul principal a fost puternic influentat de art-nouveau. In anul 1950, cladirea apartinea fratilor colectionari, Krikor si Onic Zambaccian. Cladirea se afla pe str. Sulmona, nr.14.
CASA CĂNĂNĂU
In recentul lansat album despre Constanta, am gasit o poza ce arata Casa Cananau. Titus Cananau era proprietarul terenului iar in anul 1913 l-a angajat pe arhitectul Victor Gheorghe Ştefănescu sa-i faca o casa/vila, inspirata din stilul eclectic. „Clădirea prezintă elemente neoromâneşti, ornamentaţie Art Nouveau şi aparenţă victoriană, într-o alăturare care-i conferă farmec retrospectiv; asimetrică din punct de vedere compoziţional, vila a fost gândită într-o legătură livrescă şi romanţioasă cu priveliştea panoramică asupra mării” spune intr-o lucrare, dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Arta, Constanta. Cladirea se afla pe bd. Elisabeta, nr.7.
VILA CONSTANTINIDI
Luna trecuta, m-am plimbat prin oras impreuna cu Raiden. Undeva printre blocuri, am descoperit o vila foarte impresionanta, puternic influentata de stilul artei 1900. Vila este construita in anul 1905 si desi nu ii cunosc arhitectul, ii cunosc influenta. Dupa cum observa si Raiden, acest stil aduce cu stilul garii lui Otto Wagner. In prezent, in aceasta cladire functioneaza o ramura a Inspectoratului Scolar Judetean Constanta. Pe viitor o sa investighez mai multe despre aceasta cladire, aflata pe str. Mihail Kogalniceanu, nr.22.
Cam atat pentru azi. Acestea sunt doar cateva din cladirile influentate de art-nouveau, ce se regasesc in orasul Constanta. Daca aveti completari sau cunostinte despre alte astfel de cladiri din Constanta, mentionati-le si s-ar putea sa le includ intr-un articol nou.
.:: Articol aparut si in editia online a ziarului Ziua de Constanta, aici
Foarte buna sinteza a unor repere esentiale art-nouveau in Cta!
Totusi, termopanele ROSII de la Casa Cananau sunt o abominatie. Ce daca e nu-stiu-ce-misiune-chineza pe acolo?
Casa Constandini gazduieste acum Consulatul Francez.
Dupa ce au fost evacuati din imobilul de langa Politie(pe Ferdinand) s-au mutat aici in spate la hotelul Ferdinand.
Esti sigur? Ca pe placuta aia scrie altceva…
Da foarte, dupa cum cred ca ai vazut si la fata locului acolo e si steagul Frantei…a fost si unarticol in presa pe tema asta. Cladirea gazduieste Alianta franceza si consulatul Frantei.
Revin cu un link catre articlolul din presa.
Cum spuneam niciodata nu vorbesc fara acoperire sau fara sa fiu sigur de ceva. :)
Iata link direct catre site-ul aliantei franceze din Constanta(Consulat+biblioteca)
http://afconstanta.org/
:D
Foarte fain! Mai rar cladiri art-nouveau in orasele de provincie.
@ Lucian – vorbim de al doilea oras al tarii, asadar e normal sa fie si aici multe stiluri arhitectonice. La Ploesti aveti art-nouveau?
Pingback:Update Ruine: Casa Zambaccian | Constanța City