În Constanţa, Presa nu prea ştie ce înseamnă acest cuvânt misterios „ştire”. În esenţă, înseamnă ceva nou, ce nu ne-a mai fost adus la cunoştinţă până acum. Despre website-urile lor nici nu mai vorbesc. Îşi păstrează acolo „ştiri” de luni de zile. Mă mir cum de n-au dat faliment. De fapt, mulţi funcţionează cu tot cu Falimentul declarat…
În ediţia de azi a ziarului local Telegraf, Ionela Halciuc a scris o „ştire”. Azi suntem în 25 Februarie 2014. În data de 29 Ianuarie 2014, Cristian Hagi de la România Liberă scria despre exact acelaşi subiect cu exact acelaşi titlu. Ce-i drept, Ionela a schimbat puţin ordinea cuvintelor ca să nu fie chiar copy-paste. Bravo, Ionela!
p.s. Bine că aflăm cum să plătim Taxa de Habitat dar că nu ne spune nimeni ce este această taxă. Inclusiv SPIT îşi începe descrierea cu modalităţi de plată. Pe website-ul lor oficial aflăm doar ceva vag cum că această taxă „constituie venit cu destinatie speciala si este fundamentata pe necesitatea asigurarii curateniei municipiului. Se utilizeaza in scopul asigurarii colectarii si transportului reziduurilor menajere din recipientii proprii sau inchiriati (containere, europubele etc).”
De ce are Constanţa Taxă de Habitat?
Degeaba. Acesta este răspunsul. Această taxă este definită aşa: Taxă de salubritate şi gunoi. Atât! Taxa de gunoi n-o plăteam şi la Întreţinere? Plătim de două ori acelaşi…gunoi. Taxa de salubritate o înţeleg dar oare chiar îşi justifică tariful cerut? Eu zic că nu!
Taxa de Habitat, al cărui preţ a fost majorat de către Primărie pe 1 Ianuarie 2013, se plăteşte în felul următor:
3 Lei/persoană/lună – venituri până în 310 lei pe lună per membru
4 Lei /persoană/lună – venituri până în 540 lei pe lună per membru
5 Lei/persoană/lună – venituri până în 900 lei pe lună per membru
8 Lei/persoană/lună – venituri până în 1500 lei pe lună per membru
10 Lei/persoană/lună – venituri ce depăşesc 1500 lei pe lună per membru
Să visăm că toţi cei 300.000 de locuitori ai oraşului ar plăti 3 lei pe lună. Ştiţi cât înseamnă asta? 200 de mii de Euro lunar pentru curăţenie! Iar ăsta e un cost minim ipotetic căci mulţi plătesc 4 lei, mulţi plătesc 5 lei…şamd. Deci pentru 125 de km pătraţi de Municipiu noi plătim atât! Ultima oară când am luat oraşul la pas în mod atent, era împuţit şi nu părea că s-a dat nici măcar 1000 de Euro pentru curăţenie. Oare DNA se autosesisează sau trebuie să le dau eu un mail? Sau mai bine le scriem „părinţilor” din UE?
Nu știu cum faci tu adunările, dar 300.000 x 3 = 900.000 lei. Permite-mi să mă îndoiesc că moneda românească este atât de puternică să iasă 200.000.000€ din banii ăștia.
Mda, am luat-o razna putin. Era doar 200.000 euro.
Pingback:Curățăm Constanța Noastră sau Cum să nu gândești o astfel de acțiune!