” Apariția și amplificarea violenței sînt un rezultat, o expresie a crizei profunde care bîntuie societățile capitaliste, o dovadă a incapacității lor de a soluționa problemele complexe cu care se confruntă.
Prin proporțiile pe care le-a atins, violența, sub multiplele sale forme, tinde să se generalizeze, creînd în rîndul populației un puternic sentiment de insecuritate. Teama provocată de actele de violență, de terorism, face ca străzile marilor metropole occidentale să se golească la venirea serii. În prezent, scria Ruth Leger Sivard, într-o publicație oficială americană, Statele Unite alocă anual peste 300 miliarde dolari apărării militare împotriva unor adversari străini, dar 45 la sută din americani se tem să iasă singuri din casă noaptea, chiar la o distanță mai mică de o milă de locuința lor.
În numeroase țări occidentale nivelul violenței a devenit o chestiune majoră, de ordin național, cu profunde repercusiuni asupra vieții sociale, economice și politice. Ea antrenează frămîntări și neliniști, duce la destabilizare, provoacă schimbări în guverne și chiar răsturnări ale acestora.
Formelor clasice în care s-a manifestat pînă în prezent violența li s-au adăugat altele noi, mai cinice și mai perverse. Victimele care cad pradă actelor de violență provin tot mai mult din rîndul unor oameni nevinovați, care nu au nici o legătură cu scopul urmărit de autorii lor.
Mai mult, violența și exploatarea efectelor acesteia a devenit o armă politică. Securitatea, afirmă unul din oamenii politici francezi în preajma alegerilor din martie 1986, este obiectivul public numărul unu. Ideologia securitară, scria un ziarist parizian, este inseparabilă de preocupările electorale. „
Cam asa suna o parte din introducerea unei carti pe care o s-o citesc in viitorul apropiat. Nu, nu este scrisa in 2012. Nu, nu este scrisa dupa atentatul din 11 Septembrie 2001. Nu, nu este scrisa nici macar dupa tentativa terorista din 1999.
Este o carte a carei Introducere ma atrage. Se numeste Terorismul – Cauze, efecte și măsuri de combatere si este scrisa de Dr. Ioan V. Maxim. Editura Politică, București, 1989! Adica, poate a aparut termenul de „Terorism” in SUA, insa uite ca nu ma asteptam sa dau de o carte din anul 1989 care sa vorbeasca despre asta.
Este o carte politica si n-am citit niciodata asa ceva. Avand in vedere insa ca imi plac documentarele de pe Discovery Channel si ca imi place emisiunea lui Jon Stewart – The Daily Show – cred ca o s-o citesc cu o mare placere. Mai ales deoarece pare a fi si tehnica, nu doar explicativa.
Cu alte cuvinte, am dat in seara asta o raita prin cartile mele vechi din anii 1971, 1988, 1986, 1989, samd, si mi-am ales trei pe care o sa le citesc in perioada urmatoare:
– Terorismul de Dr. Ioan V. Maxim (1989)
– Seringă cu Amintiri de Liviu Vulcu (1985)
si
– să crești într-un an cît alții într-o zi de Petru Popescu (1973)