Aș fi pus atâtea titluri diferite pentru povestea asta, căci se întâmplă atâtea lucruri deodată în acest proces și toate sunt fascinante!
Povestea primară este că Elon Musk prin celebra sa firmă Tesla, a lucrat printre altele cu premierul Australiei de Sud, Jay Weatherill, pentru un proiect masiv, ce ar putea să schimbe modul în care se consumă energie electrică la nivel planetar. Nu e nimic nou ce se întâmplă – în materie de tehnologie – dar este nou căci…se întâmplă!
Acest proiect este practic o îmbunătățire a consumului casnic de curent electric. Se dorește o stabilitate mai bună a energiei electrice (să nu mai pice rețeaua sau când pică să ai un backup), un preț mai bun la factura lunară și un sistem tip-rețea care să suporte această idee pusă deja în practică! Australia de Sud va fi cel mai important promotor al VPP-ului, adică Virtual Power Plant (Centrală Electrică Virtuală).
CE ESTE VPP?
Acest VPP nu este absolut nimic nou. Chiar și această prezentare din anul 2010, o discuta într-un sens tehnic. Un astfel de sistem presupune să permiți montarea pe acoperișul tău a panourilor solare și a unei baterii Tesla prin casă sau garaj, ce înmagazinează surplusul de energie produs. Tu și vecinii tăi și mult mai mulți oameni dintr-o regiune, veți forma un fel de lanț electric ce va creea un sistem electric mai mare. Veți împărții între voi energia! E ca o muncă în regim comun pe un câmp și toți împărțiți foloasele. Este exact ce se întâmplă cu o monedă digitală gen Bitcoin! Mai mulți utilizatori generează o valoare virtuală și trag cu toții la aceeași căruță!
Mai simplu spus: îți închiriezi casa pentru a produce energie electrică. Te va costa zero lei (sau zero dolari australieni) să ai sistemul instalat. Practic, Elon Musk îți bagă gratis centrală pe celule fotovoltaice în casă. Să-i zici și Săru-Mâna!
Nenea de mai sus este Des Jenkins, un locatar din Salisbury de Nord, primul din lista planului revoluționar Tesla. Cam așa arată și bateria tesla ce înmagazinează surplusul ce poate fi vândut înapoi chiar lui…Des Jenkins! Explic imediat…
Proiectul este în teste cu 100 de case, apoi urmează încă o mie, apoi 24.000 de case. Planul pe termen lung este ca în 4 ani să se ajungă la un număr de 50.000 de locuințe dotate cu un astfel de sistem, incluse într-o rețea puternică.
Spuneam că e gratuit. Jenkins de exemplu va accepta un contract prin care își dă acordul să aibă sistemul implementat. Pentru că face asta, el va avea un tarif preferențial la factura sa de curent electric, un tarif ce i-ar reduce această plată cu 30% sau mai mult. Încă nu se știe cât durează contractul și care vor fi condițiile pe termen lung și nici nu se știe ce se întâmplă în cazul în care ai deja panouri solare pe casă și vrei să intri în program. Rămâne de văzut asta…
Revenind la VPP, această centrală virtuală, sistemul va permite analiza producției și va știi care utilizator produce mai multă energie electrică și dacă această energie va fi captată în bateria din casa ta sau dacă se va trimite mai departe către un alt consumator. Este un sistem de sharing a energiei! O prietenie a rasei umane tradusă prin mecanisme tehnologice! Nu-i gratuit cu totul căci cineva pune cap la cap această rețea și o ține în picioare. Plus că tot proiectul oricum e foarte scump, cu bani de la Guvern și cu investiții din partea Tesla. De exemplu, peste 50 mil $ a costat doar cea mai mare baterie Li-Ion construită de Tesla pentru acest proiect. Da da, bateria ta de telefon! Imaginează-ți că e cât o sticlă de suc. Acum că e cât o masă! Acum că e cât o casă! Acum că e tot așa din ce în ce mai mare! Această bateria va permite înmagazinarea energiei produse de către fiecare utilizator.
Cam așa arată „bateria” și a promis Elon Musk construirea sa în 100 de zile sau dacă nu e gratis! Ca oferta la pizza! Stilul lui Musk… Ei bine, a terminat acest proiect cu vreo 40 de zile mai devreme, ceva mai rar pentru Tesla. Poate produce 100 MW acest complex.
Proiectul Australiei de Sud implică instalarea a unui sistem de 5kw la fiecare participant în rețeaua virtuală, ce va fi conectat la o baterie tesla de perete de 5kw/15 kwh. Se numește un Powerwall această baterie. În zonă mai exista imperiul AGL (un fel de ENEL la noi) ce deținea deja un sistem de VPP mai mic și chiar directorul companiei a lăudat această inițiativă, spunând că e conștient că asta îl va face să-și piardă poziția de leader. Frumoasă competiție…
Din ce m-am documentat de vreo două ore de când scriu acest articol, n-am aflat însă nimic despre noile țigle solare de la Tesla. Aparent, casele implicate în program nu vor arăta de asemenea în maniera Tesla, ci se va implementa un sistem clasic de panouri solare. Posibil ca pe viitor să fie lansată o ofertă pentru a-ți dota casa cu noile țigle solare de la Tesla, ce pur și simplu arată foarte bine! Adică e ca și cum ai un acoperiș cu un aspect clasic, dar el e solar de fapt. E ceva! Sunt mai multe modele oferite. Rămâne de văzut în ce etapă va urma și această ofertă de înfrumusețare, ca să iasă treaba bine până la capăt.
Dacă vreți să aflați mai multe, citiți-mi sursele mele din următoarele link-uri:
.:: Jay Weatherill and Josh Frydenberg’s awkward press conference: the blow-by-blow account
.:: Elon Musk’s Tesla plans to give thousands of homes batteries: here’s how it would work
.:: Elon Musk has finished building the world’s biggest battery in less than 100 days
.:: Elon Musk’s Tesla and SA Labor reach deal to give solar panels and batteries to 50,000 homes
.:: Tesla Solar Roof