Blogging, Știri & Trends
Toate tipurile de Pensie din România !
Toate tipurile de Pensie din România !

Toate tipurile de Pensie din România !

Având în vedere articolul anterior, am zis să vin cu o completare la informațiile deținute, despre toate tipurile de pensie din țara noastră.
O să încep cu o definiție scurtă, apoi intru în detaliu. Avem 3 feluri de pensii în România: Pensia Publică denumită Pilon 1, Pensia Privată Obligatorie pentru cei sub vârsta de 35 de ani denumită Pilon 2 și Pensia Privată Ocupațională denumită Pilon 3.

 Pensia publică e pensia cu care te vei retrage tu după ani de zile de muncă și…atât. Cum Statul nu prea merge bine, s-a inventat pensia privată. Pilon 2 îți mai dă o pensie pe lângă cea de stat. Nu plătești nimic în plus, doar se ia un procent de 2% din ce plătești la pensia publică. Pensia Pilon 3 încă se află în discuții definitorii, dar e gândită deja a fi un fel de pensie privată de lux, adică să cotizezi voluntar altă sumă pentru un surplus de venit la pensia finală după anii tăi de muncă. Atât despre rezumat. Sau…mai vedeți o definiție scurtă, aici.

Hai să detaliem acum.

PILON 1 – Pensia Publică

Aceasta este pensia noastră de bază. A fost stabilită în rândurile ce formează Legea 19/2000. E o lege ce trebuie scuturată bine de praf dar care în linii mari se traduce prin Articolul 1
Art. 1. – Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public.
și prin Articolul 7
Art. 7. – (1) În sistemul public prestaţiile de asigurări sociale reprezintă venit de înlocuire pentru pierderea totală sau parţială a veniturilor profesionale, ca urmare a bătrâneţii, invalidităţii, accidentelor, bolii, maternităţii sau decesului, denumite în continuare riscuri asigurate. 
Cu alte cuvinte, noi plătim pentru unii iar în viitor noi o să fim acei unii ce vor primi pensii de pe urma contribuției altora. Cât plătim însă și cui? Organismul responsabil de pensii publice este denumit în prescurtare: CNPAS (Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale). Acolo ajung contribuțiile noastre care pot fi văzute și pe site-ul acestora: Angajatul dă 9,5% din salariul său brut iar încă 19,75% din același salariu este plătit de către Angajator. Deci 29,25% din salariul tău se duce la Pensia Publică.
Legea e mai stufoasă de atât și mai mofturoasă dar în esență, asta se întâmplă în materie de Pensie Publică. O parte se duce în contul tău, vreo 3% sunt păstrați anual ca fond de rezervă, marea parte către pensionari și alții, nu prea rămâne mult. Drept urmare, au apărut pensiile private.

PILON 2 – Pensia Privată Obligatorie

Nu vă speriați de schema de mai sus, vă explic eu mai ușor cum stă treaba.
Pilon 2 este o Pensie privată obligatorie pentru cei aflați sub vârsta de 35 de ani și opțională pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani.
Această pensie obligatorie vine în ajutorul celei publice care se chinuie cu greu să satisfacă cerințele sociale. Pilon 2 și Pilon 3 fac parte dintr-o Reformă a pensiilor din România. Ca una din legile primare ce fac referire la pensiile private o putem analiza pe 411/2004 iar ca organism înființat de către Stat pentru supravegherea bunului demers al pensiilor private, avem organismul CSSPP (Comisia de Supraveghere Financiară – Sectorul Pensii Private). După cum spun și aceștia:
Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii) este asigurarea unei pensii private, care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi investirii de către companii private specializate, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale.
Un sistem de pensii echilibrat va duce la:

• Eliminarea presiunii asupra bugetului asigurărilor sociale, de Stat
• Stimularea creşterii economice prin investirea sumelor acumulate în fondurile de pensii private
• Dezvoltare pieţei de capital. Activele fondurilor de pensii private pot sprijini atât dezvoltarea pieţei de capital cât şi dezvoltarea proiectelor de investiţii lansate de Stat sau mediul privat, prin pârghiile oferite de piaţa de capital.

Deci chiar dacă intri obligatoriu fără să vrei în atenția unui administrator de fonduri private autorizat pentru Pilon 2 (Alico, Allianz-Țiriac, BCR, BRD, BT Aegon, Aviva, Generali, Eureko sau ING), trebuie să știi că tu nu vei plăti nimic în plus. Din acei 9,5% pe care îi dai la pensia publică, 2% se duc către pensia privată. La final vei avea 2 pensii iar una din ele (cea privată) va putea fi lăsată chiar moștenire oricui dorești. Aceasta poate fi de asemenea consultată online oricând printr-un cont și PIN.
Eu personal nu consider că pensia privată obligatorie este un sistem bun sau legal, căci mai degrabă funcționa bine pensia publică, dar în lipsa unui ideal în asemenea domeniu…s-ar putea să fie ceva destul de bine pentru cetățeanul român. Asta cel puțin la o primă impresie.

PILON 3 – Pensia Ocupațională sau Facultativă

Pensia privată ocupațională este pensia privată pe care o știm cu toții. Este un adaos la ceea ce economisești, o sumă lunară dată în plus pentru un surplus de confort la vârsta de 60 de ani sau un ajutor pentru tine în caz de invadilitate sau ajutor pentru apropiați în caz de deces.
Organismul care reglementează bunul demers aici este tot CSSPP iar decizia de a plăti procentul datorat cuiva anume îți revine ție, tu alegi societatea de administrare a fondurilor.

Cam așa stă treaba cu Pensiile din România. Sper că sunteți ceva mai lămuriți. Dacă aveți ceva de adăugat, lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *