Blogging, Știri & Trends
Tunelul misterios a lui Anghel Saligny
Tunelul misterios a lui Anghel Saligny

Tunelul misterios a lui Anghel Saligny

Tunelul „Palas-Port” proiectat de inginerul Anghel Saligny, a prins viata incepand cu anul 1896. Timp de 70 de ani, a fost unica ruta locala existenta pentru circulatia trenurilor de marfa. Acesta este inclus pe lista patrimoniului national.

Astazi am trecut pe la fata locului. Ca sa ajungi acolo, trebuie sa cobori spre port si sa intri pe domeniul SNC. Odata ajuns acolo, am facut cateva poze:

N-am facut prea multe poze caci nu am avut la ce. Nici filmulete n-am avut la ce sa fac, mai ales datorita lipsei mele de mobilitate. Pe de o parte din cauza mlastinei, pe de alta din cauza cainilor si paznicului. Evident, zona se afla in dificultati iar tunelul cred ca arata si mai rau pe interior.

Am vorbit cu paznicul si mi-a povestit ca a trebuit sa puna gratii caci veneau tiganii din Palas si intrau in port, ca sa fure diverse lucruri. Mi-a spus ca a mai venit presa candva, sa filmeze si sa faca poze si ca au zis si ei ca poate o sa se rezolve ceva, insa aceasta constructie minunata ramane inchisa si in paragina. Ba chiar i-am povestit de o stire pe care o citisem de curand, in care se vorbea despre reabilitarea tunelului. Acesta mi-a zis sa stau linistit, ca nu se va intampla asta. Numai linistit n-am ramas. Chiar si asa, s-ar putea de data asta ca autoritatile sa faca ceva. Nu din marinimie sau respect fata de lucrurile din patrimoniul national, ci din cauza fizicii:  daca tunelul se prabuseste, zecile de blocuri si zone de deasupra vor fi inghitite de posibilul crater, lucru discutat candva si de evz.ro.

Doua poze din interiorul tunelului arata asa:

Acum desigur, totul e mai inundat si mai greu accesibil. Pozele le-am gasit intr-un articol ce vad ca nu mai exista.

Fix langa acest tunel se mai afla o cladire construita de Anghel Saligny, exact in aceasi perioada. Nu mi s-a permis sa fotografiez cladirea, caci repet, eram pe teritoriul SNC (Santierul Naval Constanta).

MISTERUL TUNELULUI

N-am vorbit pana acum despre nici un mister si nici nu ma asteptam azi sa fac asta, insa dupa ce am parasit locatia, m-am intalnit cu cineva care mi-a povestit ceva surprinzator.

Am decis sa vizitez un loc pe care doream sa-l vad de ceva timp. Undeva in spatele Stadionului Portul, nu departe de tunel, pe o strada care aparent nu are denumire, exista o casa cu un aspect mai deosebit.

Am intrat in discutie cu proprietarul casei pe care am aflat ca il cheama Gheorghiu Gheorghe. L-am intrebat cateceva despre acest loc si mi-a spus ca este o constructie solida, in stil bizantin, facuta de constructori saşi, in anul 1936. „E solida…nici nu s-a simtit cutremurul din ’77”, a adaugat mandru.

M-am gandit sa-i zic despre drumetia mea facuta la tunelul lui Anghel Saligny si am fost foarte inspirat sa fac asta. Brusc parca i-am trezit o pofta si acesta ma aproba, zicand ca acea constructie si-a depasit termenul de mult si inca mai rezista. Apoi mi-a spus o poveste, despre cum si-a luat cativa prieteni si a plecat in explorarea tunelului. Tunelul acesta este prevazut pe margini cu unele deschideri, in care nimeni nu a indraznit sa intre. Chiar si acesta a ezitat sa exploreze prea mult din tunel, insa a facut-o pana la urma. Aceste deschideri te duc in alte incaperi subterane. Asadar, un lucru pe care nu-l stiu multi, este acela ca sub tunel exista alte camere. Mi-a spus ca a gasit in acestea uniforme nou noute de nazisti. Pana sa il intalnesc pe omul acesta muream de sete din cauza unei drumetii mai lungi, insa credeti-ma ca in momentul ala am uitat si de sete si de tot si il ascultam uimit. Asadar, tunelul lui Anghel Saligny ascunde probabil mai multa istorie decat credeam, desi nimeni n-a dovedit pana in prezent prea multe despre aceasta istorie.

Desi acesta are peste 60 de ani, mi-a propus sa vizitam impreuna aceste camere. Tunelul nu are doar o intrare, iar domnul Gheorghiu stie o cale alternativa de intrare si stie desigur si drumul. Am zis ca mai vorbim insa pentru o asemenea expeditie am nevoie de aparat mai bun, de camera de filmare, de echipa, de multe. Deci, este cam imposibil pentru mine, insa daca sunt altii interesati de acest lucru, ar putea sa o faca, desigur invitandu-ma si pe mine.

Cam atat pentru moment despre acest tunel. O sa va mai tin la curent cu noi stiri despre acesta, in caz ca isi fac aparitia.

::. Tunelul lui Saligny discutat din nou

::. Poze din interiorul tunelului Anghel Saligny

11 comentarii

  1. salut. si eu sunt interesat de ” expeditie „. conteacteaza-ma pe ymsg ( ai mailul in semnatura ). cand eram mai mic ma jucam in zona intrarii dinspre palas a tunelului si l-am si parcurs pana in port ( fara lanterne sau lumini ). atunci ( prin 92/93 ) arata mult mai bine decat in aceste poze.

  2. Salut!
    Joie, vin si eu! Chiar sunt curios ce e acolo.Nu stiam de camerele de sub tunel.
    E interesant de stiut daca au fost facute in aceeasi perioada cu tunelul sau dupa aceia in timpul rezboiului.
    Sa asteptam sa se mai usuce si intram pe partea dinspre oras;)
    Contacteaza-ma si pe mine pe mess.
    Foasrte bun site-ul imi place.

  3. Vali

    Locul asta este chiar fascinant, cred ca sunt o gramada de lucruri interesante in posibilele camere laturalnice.

    Daca a existat in timpul celui de-al 2-lea Raboi Mondial, 99% sigur exista diverse artefacte de razboi.

    Tunelul merita explorat. Trimite-mi un mail daca vrei sa facem o echipa, cunosc oameni doritori de asa ceva.

    De echipament facem rost, nu e mare lucru sa gasim o barca gonflabila, cateva masti de gaze si lanterne.

  4. MrMovie

    Buna,

    Intamplarea face sa fiu pasionat de infrastructura si chiar am facut si eu o mini-„expeditie” saptamana trecuta la cele 2 capete ale tunelului pentru a le poza ! Desi am copilarit in Constanta (nascut fiind in „minunata” capitala), de tunel am aflat de-abia acum vreo 2 ani ! Oricum, am facut ceva poze, air in port as putea intra oricand prin prisma jobului ! Pacat insa ca tre sa ma intorc la Bucuresi zilele urmatoare ! Oricum, dc mai aveti informatii/noutati si dc vreti sa vedeti ceva poze, spuneti-mi ! Multa bafta !

  5. decebal

    felicitari, ai niste fotografii reusite in tunel
    numai ca intr-una apare un cameraman de la antena 1 constanta, iar in cealalta nu esti tu
    daca vrei fotografii facute in 2004 (cu sau fara watermark) cere-mi. am aproximativ 100. facute de mine

  6. Pingback:Comoara arheologica ascunsa prin Constanta | Constanta City

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *