Sigur, îmi place că puștimea e bună la Internet și că se naște cu tableta în mână și de astea, însă m-aș bucura să știe și dedesubturile Internetului. Nu, nu chestii gen Rotten (știu și site-uri noi ca astea, dar nu vă zic) sau Dark Web, ci…tips and tricks, ca să zicem așa.
Un tip și un trick e să monitorizezi bine ce faci Online. Dacă îți faci un cont, ține minte ce cont ți-ai făcut. Mai șterge din istoric, nu divulga tot. La Reddit, de exemplu, dacă zici într-o postare că stai în Constanța și în alta că vrei să știi cum se repară un Audi Q4 și în alta că ești fan păr albastru și în alta că îți place Kaufland din zona ICIL…nu prea mai ești anonim.
Un alt tip și trick mai e și asta:
Când îți trimite vreun șmecher vreun e-mail și zice că e cineva, ai două metode ușoare de a testa dacă e așa: Una e să te aștepți la acel e-mail și din start ești în mare parte sigur că nu e scam. A doua metodă e să te aștepți să se întâmple orice, căci Internetul e ușor de contrafăcut. În fine, vrăjeli de astea aș fi putut să fac și eu în anii ’90 dacă nu mă interesau consecințele legale (greuuu a ajuns la noi păcăleala online), dar să zicem că îți dă Romarg un mail și zice că n-ai plătit domeniul de website. Te aștepți la asta? De regulă nu, dar scammerii s-au șmecherit: urmăresc domenii ce expiră și se așteaptă să plătești pentru ele în curând, ba chiar pot monitoriza când se prelungește domeniul. Așadar, când văd că domeniul a fost prelungit, deși ai făcut plata, ei intervin repede și zic că nu s-a procesat plata. Știi că ai făcut plata, pare să aibă sens că poate a fost vreo problemă și cu atât mai ușor dai click pe un link rău. Treci acolo o sumă mică, nu contează, dar și datele cardului. Și…ai fost furat. p.s. Aici chiar suspectez că jucători din industria de înregistrare de domenii din România sunt în spatele afacerii, dar până la episodul ăsta din Recorder (deși le-am scris despre) mai așteptăm…
Un astfel de e-mail de regulă e foarte ușor de depistat dacă ai răbdare. O metodă comună e faza asta cu litere diferite. Un R este rusesc, un altul comun. Așa poate să fie un website și să crezi că e cel real. Altele sunt logice gen…au .ro sau .com? Au ambele? E oficial? Cea mai simplă treabă însă, e să dai un freaking mouse hover peste link. În acest caz se vede că nici măcar r fals omarg.ro nu este ci un alt link. E clar fake. Un alt link în spate. Altă treabă e să vezi de la ce e-mail îți e trimis ceva:
De exemplu, pe Gmail, mai vezi direct cine a trimis. Uneori te prinzi, alteori nu. Ideea e că dacă ai un e-mail anume primit, poți să mai cauți și pe Google brand-ul respectiv și să vezi pe pagina de Contact sau în pagina de Termeni și Condiții dacă are menționat acel e-mail. Nu-i un exercițiu bun doar pentru a salva un 50 de lei dați pe o pereche de pantofi ci și pentru a-ți proteja cardul de credit sau poate chiar întreaga agendă de telefon, de facebook, de instagram… Nu vreau să par drastic, dar ați auzit de mania persecuției? Pe Internet cam oricine ar vrea să te prindă cu o șmecherie sau alta de fapt… Mare grijă!