Blogging, Știri & Trends
Un alt recensamant ratat
Un alt recensamant ratat

Un alt recensamant ratat

Nici bine nu a inceput noul recensamant caci putem sa-l consideram ratat. Sunt mai multe motive pentru care spun asta.

In primul rand, canalele tv romanesti erau prea ocupate cu stirile despre crime si violuri si emisiunile despre maimuţoi si gorile femele (si asta nu la modul Discovery) ca sa faca o prezentare agresiva (adica insistenta) a fenomenului „Recensamant”.

Mai tineti minte cand faceati lucrari la Geografie sau la alta materie care va cerea informatii despre o tara? Aveai numarul populatiei, categoriile de etnii, sectoarele economice si tot ce vroiai. Ce are Romania? Ciuciu.

Era foarte important sa ne pregatim pentru evenimentul asta si sa il si tratam serios si nu asa speriecios si in mod paranoic cum o facem dar pana la urma ar fi fost frumos sa fim si intr-o alta tara, nu? Chiar si asa, unde sunt aia care sunt patrioti adevarati? Aia care zic ca se descurca domnule tara si ca o sa fie bine? Sunt acolo…plangandu-se ca li se cere CNP-ul…

Este o poveste interesanta asta cu CNP-ul. Lumea nu stie ce e CNP-ul sau de ce li se cere, dar stie ca de obicei e asa mai important cand dau CNP-ul. Adica, nu iti dai codul cand cumperi paine nu? E bine. Nu il dai cand iei bilet pe tramvaiul plin de batranii pe care nu mai ai nevoie sa-i cumperi caci sunt deja acolo zi de zi. E bine. Dar il dai cand faci abonament la cablu. Opa! E serioasa treaba. Platesti o factura, ti-l cere. Opaaaa….e groasa! Asta stii tu. Faci o rata la banca. OPAA! Asta e gandirea multora. Gandirea „opa”. Asa ca recensamantul asta e doar un banal „opa” pentru ei, ceva pe care nu si-l pot justifica…in logica lor de grajd.

In fine, hai sa nu insultam bietele mamifere majoritare si nu numai. Vedeam acusi cateva minute pe Money Channel cum se discuta pe tema CNP-ului. Ii sarea moderatorul in cap lui V. Alexandrescu – un nene ce vorbea in numele Institutului National de Statistica. Il tot intreba despre siguranta datelor. Cat de sigur e? Pai…cat de sigur e ca maine nu o sa te calce o masina? Sau ca nu o sa te impuste unul ca e el asa nebun? Cum sa-ti garantez eu asta? Tehnic as putea sa iau masuri, dar Romania e departe de tot de asa ceva. Problema 2 e ca nu venea nimeni cu o solutie, doar ataca CNP-ul asta. Problema 3 era ca si Alexandrion asta sau cine e, dadea numai justificari seci. Nu se prinde omul de ironii, le confirma bucuros.

Pentru cine nu stie, la Recensamant ti se cere si CNP-ul. Teoretic e obligatoriu, practic nu te sanctioneaza daca nu vrei sa-l dai, din punct de vedere al improvizatiei cica se poate reconstituii in functie de datele date. O paleta intreaga de nebunii. Tu trebuie sa stii ca nu e obligatoriu, desi asta nu era deloc subiectul Recensamantului in nici o civilizatie pamanteana sau extra-pamanteana.

Nu s-a gandit nimeni ca populatia va avea probleme cu asta, cu CNP-ul…cu nea Gigel carciumaru’ venind la usa ta cu o poşetă albastra cerandu-ti tie detalii despre pozitiile tale sexuale sau cine mai stie ce ti se cere…cu tot. Asta se traduce in esec.

Nu-i nimic, peste 10 ani cu siguranta va fi mai bine. Nu in Romania insa, caci pana atunci probabil tara asta va fi vanduta pe bucati pe ici pe colo.

De mult nu mai vorbesc ironic despre aceste subiecte privind integritatea tarii. De mult, aceste lucruri sunt fapte ce probabil vor fi notate candva intr-un tratat inedit despre declinul societatilor moderne aflate intr-o deriva politico-sociala sumbra si inexplicabila pe alocuri.

Un comentariu

  1. Anonymous

    Colectarea Codului Numeric Personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011. Astfel, articolul 2, alin. (1), spune: „Persoanele (…) sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ. (2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi”.

    Nu induce cititorii in eroare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *