În anul 2025, șobolanii ăștia din Primăria Constanța și SPIT au scumpit tot. Hai să vedem și cam ce!
TAXA DE 200 LEI
Cea mai discutată taxă este cea de 200 de lei pentru așa-zisa utilizare a domeniului public sau privat al municipiului Constanța. În cuvintele celor de la SPIT Constanța: dacă ai mașină și ești locuitor al Constanței…plătești 200 lei pe an.
SINGURA excepție de plată a taxei o reprezintă cei ce plătesc parcare la Primărie. Ce treabă are parcarea cu utilizarea? În anul 2025 au revenit cu un comunicat ca să PRECIZEZE (nu să se scuze) că au băgat taxa de 200 de lei și unora care nu merită, dar tot din vina lor…că omul prost nu s-a dus el așa din gândirea lui la nu-știu ce instituție numită Serviciul de Drumuri, Parcări și Transport, Direcția Servicii Publice, din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și „să se adreseze”. Auzi tu!
REZOLVARE: Lumea deja vorbește despre și spune că dacă ai loc de parcare al tău și acte pe el, trebuie să faci o cerere de mână la SPIT. Scrii acolo că ești subsemnatul x și că deții loc de parcare y conform contract z. Și…te scoate din Sistem cu plata de 200 de lei. Deși, din nou, n-are sens.
Aceste taxe noi reprezintă Hotărârea de Consiliu Local Constanța nr. 412/2024 privind Taxele pe anul 2025 (găsiți PDF-ul pe site-ul Primăriei Constanța în meniul Instituție – Consiliul Local – Hotărâri ale Consiliului Local, unde alegeți 2024 și vă duceți la pagina 4, elementul 412).
Aici, în discuția taxei de 200 lei se spune că „Utilizarea ocazională a domeniului public sau privat al municipiului Constanța, fără achitarea taxei, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 400 de lei la 800 de lei„. Adică cei ce au cumpărat loc de parcare în ansamblul rezidențial x, vor lua amendă că nu plătesc Primăria cu 200 de lei pentru utilizare ocazională a domeniului public sau privat. Scopul taxei este menționat în Anexa 6, Cap I:
(1) Pentru staționarea autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța se instituie în temeiul […] taxa pentru utilizarea temporară a domeniului public sau privat al municipiului Constanța, denumită în continuare taxă pentru utilizare. Nu e taxă de parcare deci, deși e inclusă în discuție parcarea deținută de oameni. E taxă de folosire a drumului, cu toate astea SPIT anulează cei 200 lei dacă faci sesizare că ai parcare. Iar au pus femeia de serviciu să facă legi.
TAXA DE SALUBRITATE
Nu mai e 8 lei/lună de persoană. E 20 lei/lună de persoană. Deci 2 persoane plătesc acum 480 de lei, 3 persoane plătesc 720 de lei și tot așa.
TAXĂ AUTOTURISME ȘI PARCARE DE REȘEDINȚĂ
Încep cu parcarea de reședință, că e mai simplă. Nu mai costă 255 lei pe an să rezervi un loc de parcare pe lângă bloc ci 500 de lei pe an. Trebuie să dai și 199 de lei pe zona 2 și 500 de lei pentru parcarea tot pe zona 2 cel mai probabil. Locatarii ce nu prind loc, parchează prin copaci.
Pe lângă majorarea adițională de 10,4% pe mijloace de transport, s-a mai scăzut de la 95% scutire la doar 50% scutire taxa pe autovehicule de transport hibride.
TAXA DE LOCUIT ÎN STAȚIUNEA MAMAIA SAU SAT VACANȚĂ
Nu mai zic de cei ce locuiesc în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță ce datorează taxă de promovare a mizeriei de Turism local în valoare de încă 200 de lei pe an! DA! În Constanța dacă ai un apartament normal în zona stațiunii Mamaia și locuiești acolo la fel de normal, plătești pentru Promovarea Turismului local. Nu glumesc, mă! Căutați informația!
IMPOZITUL PE CLĂDIRI
Un subiect prea puțin discutat este unul foarte costisitor de asemenea: Impozitul pe cladiri. Tot în acelasi pdf este descris și modul de calcul pentru impozitul regăsit pe platforma eTax. Cum se calculează asta, este o nebuloasă. Aflăm că există zona A și restul. Pentru zona A e un calcul, adică valoarea impozabilă a clădirii exprimată în lei, determinată prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia exprimată în metri pătrați, în funcție de un tabel.
În primul rând, îmi pare ilegal. Sau…nul de drept. Ce înseamnă suprafață desfășurată? Ce înseamnă zona A? Continuă cu zonele B și altele… Nu sunt descrise! Probabil se referă la Studiul de Piață al Notarilor, dar asta o presupun eu așa…fără să-mi fie descrisă situația exact. E un MISTER și totuși noi asta plătim! Eu în locul vostru nu mă grăbeam să plătesc nimic… De ar fi un trend!
Am zis că nu mai intru în subiecte atât de complexe pe acest blog. Puteam să mă uit la un film întreg (sau două) cât timp am stat să mă documentez pentru acest articol. Poate vă ajută. Poate vă ajută să plecați din țara asta sau nu știu la ce să vă ajute… Hai spor la bani!
p.s. Plătești cu 30% mai puțin la impozit dacă donezi sânge. A insistat USR pe asta. Dar…
Conform hotărârii, impozitul pe teren e cel scutit cu 30%. Adică nu mai plătești (de exemplu) 15 lei, plătești 10,5 lei. Bun așa!